Tuesday 30 March 2010

Mine Proust-betraktninger 2: Om "å gå seg vill i den akademiske krattskog"

Dette er en fortsettelse av Proust 1: "Livet er for kort og Proust er for lang".

Jeg har et ønske om ikke å gå helt vill….men heller orientere meg litt i denne "krattskogen", (se forrige innlegg) og da har jeg prøvd å sette sammen et lite, utvalgt bibliotek for dette mini-Proust-prosjektet mitt.
Denne leselisten skulle ikke være for avansert. Jeg starter med å repetere På sporet 1 som jeg altså leste temmelig overfladisk for utallige år siden, og i en tid jeg overhode ikke var på sporet av Proust, hadde vel  ikke noe sterkt ønske om å være det heller.
Proust-listen min:
  • Marcel Proust: På sporet av den tapte tid. Bd. 1 - veien til Swann
  • Marcel Proust: Utsikt over Delft
  • Henrik H. Langeland: Marcel Proust (Gyldendal 2001)
  • Henrik H. Langeland: Av sporet er du kommet. Romlige fremstillinger.
  • Alain de Botton; Samuel West: How Proust Can Change Your Life
  • Olof Lagercrantz: Å lese Proust (Att läsa Proust).
  • Samuel Beckett: Om Proust. Solum Forlag 
  • Anne-Lisa Amadou: Omkring Marcel Proust
  • Gordon Hølmebakk (red): Å leve med Proust og andre essays. Gyldendal
  • Claude Mauriac: Marcel Proust: i bilder och dokument
  • Mary Ann Caws: Marcel Proust - Overlook Illustrated Lives 
  • Marcel Proust adapted by Stéphane Heuet. Remembrance of Things past Combray
  • Marcel Proust adapted by Stéphane Heuet. Within a Budding Grove Volume 1
  • Marcel Proust adapted by Stéphane Heuet.Part Three:Within a Budding Grove Volume 2
  • Marcel Proust adapted by Stéphane Heuet.Part Three:Swann in Love
  • Céleste Albaret: Monsieur Proust
  • Marcel Proust og John Ruskin: Om Lesning, to litteraturhistoriske essays
  •  Marcel Proust: Remembrance of Things Past, Neville Jason oppleser, Naxos Audiobooks 39-CD-er
  • The Cambridge Companion to Proust. Edited by Richard Bales
  • flere kommer...


Det praktiske er da ordnet. Nå skal jeg ikke akkurat gi meg i kast med noen analyse av Proust-fenomenet - det har jeg verken kapasitet eller tid til.
Men det jeg hadde lyst til, var å komme med noen subjektive betraktninger etter hvert som mine Proust-"studier" skrider frem;
noen tanker rundt min egen oppfatning av dette - det har litt med "romligheten" hos Proust å gjøre;  det vil si: hvordan jeg har oppfattet den.

Men mer om denne romligheten i et senere innlegg,  jeg fant mye spennende om det i  Langelands "Romlige fremstillinger hos Proust".......

Merkelig...er det bare innbilding tro: Jeg føler allerede helt i starten med Proust at han har innvirkning på mitt liv, og det før jeg har lest denne boken ...i hvert fall har han fått en sterk innvirkning
på mitt tidsforbruk.

 
 
Jeg kommer til å ha   den "Proust-serien"  gående i bloggen min,.. i neste innlegg kommer litt om denne "kunstperlen" Proust har skrevet..litt mer "komfortabel" å lese,
enn de tolv "På sporet"
bøkene,  men jeg finner en fin sammenheng mellom denne og de nevnte tolv.
Når jeg trenger noen puste-pauser fra Proust, vil jeg nok strø inn litt helt andre boktanker og verker. Proust blir fort for mektig i store doser...
Og for de som overhode ikke våger seg på "the real Proust", finnes det kriseløsninger. Jeg vil ikke anbefale det til en seriøs litteratur-elsker, men jeg må innrømme at jeg har de selv, og de er da litt søte..men erstatte de tolv "På sporet" kan de nok ikke.(Jeg snakker da om tegneserier -  Marcel Proust adapted by Stéphane Heuet), her er en av de:
 

En annen kriseløsning når man vegrer seg for hele verket  - bedre enn ingen Proust i det hele tatt: man kan lytte til en radiodramatisering.
Oppdatering 28.01.2011:
Det har kommet til en hel del nye bøker i min Proust-samling nå - jeg skal prøve å finne de frem og legge inn cover på de her. Begynner med disse:

Sunday 28 March 2010

Mine Proust-betraktninger 1: Livet er for kort og Proust er for lang.......

Jada, jeg gir Anatole France medhold i hans ytring, men ikke desto mindre har jeg i godt moden alder kastet meg over Marcel Proust "studier". Nå er det engelsk jeg har som hovedfag, og ikke fransk...derfor var jeg forskånet fra Proust i studietiden. Men nå har jeg gjennom befattelse med mange av dagens forfattere snublet så mye borti denne store, sjelsettende franske forfatteren og trendsetteren, at jeg rett og slett gikk lei av all denne snublende ubalansen, altså dette å ikke vite omtrent noe som helst om denne trendsetteren. Vel, jeg har som mange andre lest første bind av hans På sporet av den tapte tid...men det var sant og si før jeg var på sporet av Proust. Men nå er jeg altså koblet på rett spor, og på godt og vondt - når jeg blir engasjert i noe, så er det ikke grenser for hva jeg setter meg fore å overkomme. Nå vil jeg manøvrere fra et Proust-0-punkt til et Proust-full-punkt, og det på kortest mulig tid. (Men man kjemper som sagt med tiden..jfr. overskriften)
Om Proust har sagt selv at man ikke burde tolke kunstverk med utgangspunkt i kunstnerens biografi, men at kun verket selv skulle danne utgangspunkt for kritikken, det tar jeg med en klype salt. Han mente det vel ikke så bokstavelig; å se bort fra biografien..det lar seg vel ikke gjøre, ingen kan vel skrive "løsrevet" fra sin biografiske bakgrunn.

Vel, nå har jeg i hvert fall kommet i gang med denne Proust som har tids-bundet så mange studenter, litteratur-elskere og ikke minst andre forfattere.  Og da jeg for tiden også hygger meg med Jarle Klepp (Tore Renbergs tredje bok om han: Charlotte Isabel Hansen), slo det ned i meg et passende sitat derfra i dag - det var Jarle da, som også selvsagt sysler med Proust - å "gå seg vill i den akademiske krattskogen" - Nettopp dette følte jeg da jeg skulle organisere opplegget til mitt Marcel Proust foretak - Jeg gikk vill i en vrimmel av bøker om og av Proust, nettsider og vitenskaplige artikler  - Her måtte en skikkelig fagmann til. Jeg kontaktet forfatter og Proust ekspert Henrik H. Langeland som har viet både doktorgrad og bøker og mange år på "Proust'n" - Jeg hadde hatt litt kontakt med Langeland fra før - med noe litteratur-synspunkter, lesesirkelen min etc. Med litt rettledning har jeg i hvert fall nå materialet klart. Boklisten er foreløpig åtte kjøpte og åtte bibliotek-lånte bøker. Tenker det er litt å begynne med dette.
Jeg skal komme med nærmere opplysninger om disse verkene, og den virkningen de eventuelt har på meg etter hvert som Proust-prosjektet mitt skrider frem -regner med det blir et langt lerret å bleke (Proust er som sagt lang)
La det være røpet foreløpig at en av bøkene heter forresten "How Proust can change your Life"  av Alain de Botton (video) .... det skal bli spennende å erfare ja....