Wednesday 4 July 2012

Tanker om bok - Niels Fredrik Dahl: Vi har aldri vært her før

Tittel: Vi har aldri vært her før
Forfatter: Niels Fredrik Dahl
Utgivelsesår: 2011
Forlag: Oktober
Sidetall: 45
Isbn nr.: 9788249508860
Språk: NO 

Foto: Torunn Nilsen fra Forlag Oktober sin nett-side

Mine tanker om Vi har aldri vært her før:

Niels Fredrik Dahl sin siste utgivelse er diktsamlingen Vi har aldri vært her før. Det hadde da gått 12 år siden hans forrige diktsamling: Min tredje muskel  (1999).
Jeg har tidligere bare lest romaner og prosa-tekster av Niels Fredrik Dahl. Blant annet disse: På vei til en venn (2002), I fjor sommer (2003) og Herre (2009).  Den første romanen jeg leste var På vei til en venn - det er en roman som gjorde et sterkt inntrykk på meg - så vakker i all sin tristhet - det som har fascinert med mest ved denne forfatteren er det vakre og poetiske språket han bruker, derfor fattet jeg interesse for denne diktsamlingen da den kom ut.
Jeg leste denne over flere dager, måtte liksom dvele ved den, leve meg inn i stemningene, oppleve nærheten og kjærligheten som den handlet om.
For meg ble stikkordene: Å komme så nær et annet menneske som mulig, å utforske hverandre, å eksistere i et fellesskap, å gå veier sammen som man ikke har trått på tidligere, å vokse seg sammen…Det handler også om respekt og beundring for en partner. Diktene beveger seg på et åndelig plan, samtidig med at de er høyst fysiske og sansbare og sensuelle. Her er Eros og Agape til stede i høyeste grad. Når man leser disse korte diktene, føles det som man overværer en symfoni-konsert eller en sanselig ballettoppvisning. Han maler frem stemninger så man føler man er der fysisk til stede under lesingen. Så vakkert, så vakkert.
For meg handlet disse diktene også om å stå undrende overfor kjærligheten, lykken, lengselen…tenk å kunne skrive slik med vakre ord og patos, og det uten at det over hode føles klisje-aktig. Vi har aldri vært her før - blir en opplevelses-reise inn i noe spennende og dristig noe - dette er selvsagt helt subjektivt hva denne diktsamlingen ga meg.


Jeg vurderer den til terningkast: 5

Intervju med forfatteren
Anmeldelse i Dagbladet Kultur

"Vi har aldri vært her før" - Foto:RandiAa©
Mine omtaler:
Vi har aldri vært her før - 2011
Dette er et stille sted - 2017 
Mor om natten - 2017