Monday, 3 March 2014

Announcement : Året rundt med RandiAa - Kultur og arkitektur i Andalucia

Alhambra - Foto:RandiAa©
Slottet - Alhambra - palass og festningskompleks fra 1300-tallet, ble et spennende møte med maurertiden i Spania - ikke vanskelig å forstå at dette "minnesmerket" står på UNESCOs verdensarvliste og er en av Spanias største turistattraksjoner - hvert skritt, hvert trappetrinn - og de var det mange av - førte oss inn i en eventyrverden…..
Slott, tårn, vannkanaler, fontener, hager, roser, eksotiske planter, hekker og trær - et eventyrlig område - man føler nesten at man går inn i en drømmeverden - en eventyrverden. Ikke noe rart eventyrdikteren H.C.Andersen hentet inspirasjon her - jeg følte meg i hvert fall hensatt til "Tusen og en natt" (et litteraturverk lest i barndommen som etterlot et varig inntrykk).
Maurernes frodige kultur varer evig her - som ett av verdens sju "underverker" -  i 1984 kom området med på UNESCOS verdensarvliste.
Her ligger det i Andalucia på et platå i utkanten av Granada i - Det røde slottet, (navnet kommer trolig fra de røde mursteinene som er hentet lokalt - eller tilnavnet kommer fra byggetiden da området ble opplyst av røde fakler under nattarbeid)er et festningsanlegg bygget av de mauriske herskerne i Granada på 1300-tallet. Den viktigste byggeperioden  var under Al Ahmars og hans families styretid fra midten av 1200-tallet til midten av 1300-tallet.
Granada og Alhambra ble gjenerobret av de kristne i 1492, og en del ombygging skjedde da renessansen satte sitt preg. Et jordskjelv i 1821 førte også til en del ombygging.
Fra Alhambra høyden har man en praktfull utsikt til Granada og bydelen Albayzín og de andalusiske sletter og Sierra Nevada fjellene, og i tilknytning til anlegget ligger den utrolig flotte hagen Generalife - Arkitektens have - sultanens sommerpalass. Den gamle delen består av et smalt hagerom med vannanlegg - Patio de la Acequia. Fra hagen er det utrolig fin utsikt til landskapet rundt anlegget - hageanlegget var ferdig først på 1300-tallet, og man har prøvd å bevare den opprinnelige utformingen
 

Les mer om en rundreise i Andalucia i Året Rundt med RandiAa:
  • Andalucia - En rundreise - Del 1
  • Andalucia - En rundreise - Del 2 
  • Andalucia - En rundreise - Del 3
  • Andalucia - En rundreise - Del 4 


No comments:

Post a Comment