Friday 5 September 2014

Tanker om bok - Chimamanda Ngozi Adichie: Americanah


Tittel: Americanah
Forfatter: Chimamanda Ngozi Adichie
Oversetter: Hilde Stubhaug
Utgivelsesår: 2013
Antall sider: 552 sider
1. utgave
Forlag: Gyldendal
ISBN/EAN: 9788205453104

Chimamanda Ngozi Adichie - Foto fra Gyldendals side

Om forfatteren fra forlagets side:

En av vår tids viktigste og mest modige stemmer Chimamanda Ngozi Adichie (f. 1977 ) vokste opp i Nigeria, men har i dag stipend for å studerer ved Princeton University i USA. Hun deler tiden mellom USA og Nigeria. Hun debuterte med den kritikkerroste romanen Dyprød hibiskus i 2003 (Gyldendal, 2006). Boken ble tildelt The Commonwealth Writers' Prize i 2005, og den var også nominert til The Orange Broadband Prize for Fiction.
Da En halv gul sol kom i 2007 (Gyldendal, 2007), ble hun tildelt The Orange Broadband Prize For Fiction og nominert til National Book Critics Award. Bokens handling utspiller seg i Nigeria før og under Biafra-krigen.
The Thing Around Your Neck er hennes første novellesamling. Chimamanda Adichie er representert med tekster i en rekke litterære tidsskrifter og antologier, og hun er regnet for å være en av vår tids vikgtiste og mest modige, unge stemmer.
Fødselssted: Nigeria


Mer info - Wikipedia
Forfatterens web-site

Om Americanah fra forlagets side:

Americanah - Chimamanda Ngozi Adichie
Fra den kritikerroste forfatteren av En halv gul sol kommer en besettende roman om kjærlighet og rase, om en mann og en kvinne som står foran vanskelige utfordringer i sine nye hjemland.
Ifemelu og Obinze forelsket seg da de var tenåringer i Lagos. Men deres Nigeria er under militært diktatur, og de som kan forlate landet, gjør det. Vakre og selvsikre Ifemelu reiser til Amerika for å studere. Hun opplever nederlag og seire, finner og mister kjærlighet og venner, og må forholde seg til spørsmål om rase. Den stille og ettertenksomme professorsønnen Obinze hadde håpet å reise etter henne, men etter terrorangrepet mot World Trade Center, slipper han ikke inn i USA. Istedet etablerer han et nytt liv London.

Mange år senere er Obinze en velstående mann i det nye, demokratiske Nigeria, mens Ifemelu har oppnådd suksess i Amerika som forfatter av en anerkjent blogg. Men da Ifemelu reiser hjem igjen til Nigeria, og hun og Obinze gjenopptar sine lidenskaper – for sitt hjemland og for hverandre – står de overfor de vanskeligste valgene de noen gang har måttet foreta.

Americanah er en rikt fortalt historie som foregår i vår moderne, globaliserte verden. Den er Chimamanda Ngozi Adichies mektigste roman til nå; modig, gripende, humoristisk og sår. Det er en roman som utspiller seg på tre kontinenter og skildrer en rekke liv, men først og fremst er det en roman om kjærlighet.

"...gripende og mektig roman om kjærlighet, røtter og om å dras mellom to kontinenter."
Ingvild Kjøde, KK


Mine tanker om Americanah:

Americanah er Adichies tredje roman, jeg har bare lest en novellesamling av henne før - The Thing around your Neck - og var nå spent på om hun var like interessant som romanforfatter. Og det er hun. Dette er en romanen om identitet, rase og tilhørighet  -  rasisme skinner også igjennom - i tillegg er  kjærlighets-historien mellom Obinze og Ifemelu sentral. Romanen skildrer nigeriansk kultur og liv kontra vestlig (amerikansk, britisk) kultur og levesett - dette ga meg mye å tenke på. Spesielt ser man hvor vanskelig det kan være å balansere mellom to ulike kulturer. Ifemelu opplevde å komme fra Afrika og ikke tenke på at man er "svart", og plutselig oppdage at i vestlig kultur betyr hudfargen at man havner i en bås. Hun viser oss i romanen en rasediskriminering som har tatt andre former i dag enn den vi kjenner fra midten av 1900-tallet, det er en subtil og fordekt diskriminering. Tonen i romanen er hele tiden varm og faktisk ikke uten humor - selv om den av og til fylte meg med litt vemod. Americanah  kan også leses som historien om en intelligent, viljesterk, nigeriansk kvinne som gjør observasjoner og gir uttrykk for dem på en modig måte gjennom bloggen sin og hun trosser en del fordommer - "Hår" et gjennomgående tema eller symbol i romanen - det er forskjell på "afrikansk" hår og hårmoter, og de vestlige frisyrene - (Og Ifemelu får uttalt i bloggen denne "vittigheten": Hvis Michelle Obama hadde gått med sitt naturlige hår og Obama stilte til valg igjen, ville han ha tapt. Og tro meg, det ville vært på grunn av håret hennes) - Og i USA reiser hovedpersonen Ifemelu lange strekninger til den litt "snuskete" salongen Mariama African Hair Braiding for å få sin rette nigerianske frisyre før hun skal vende "hjem"
Hovedpersonen blir kanskje ikke selv en typisk "Americanah" - det er betegnelsen på de nigerianerne som prøver så godt de kan å fortrenge sin egen kultur til fordel for den amerikanske kulturen - en kultur de verdsetter som "bedre" enn sin egen....etter et opphold i Amerika kommer de tilbake til hjemlandet med en "fin" amerikansk aksent og amerikanske vaner.

Adichie skriver på en fengslende måte som levendegjør både persongalleri og handling - det blir en virkelighet som det er lett å leve seg inn i. Det som gjorde mest inntrykk på meg er dette med identitetssøking når man lever under innflytelse av to ulike kulturer - valget mellom den ene eller den andre kulturen kan man ikke gjøre, på en eller annen måte må man kombinere de to kulturene....resultatet kan bli en berikelse, eller en kulturkonflikt/kulturforvirring - Da Ifemelu første gang kom til Amerika, sammenlignet hun hele tiden de to landene og kulturene - tante Uju vil ta ut flettene sine når hun går til jobbintervju:"Vi er i et land som ikke er vårt eget. Vi må gjøre det som skal til for å lykkes." (s.141) Det er innlysende at forfatteren skriver med stor innsikt om dette, det bi-kulturelle (Nigeria - USA ) er del av hennes eget liv - Og Ifemelu gir oss et innblikk i livet som "svart-amerikaner", blant "ikke-svarte-amerikanere" - i den offisielle bloggen hun "forfatter" - en blog med tanker rundt rase, identitet og språk, om måter vi kommuniserer med hverandre på, måter vi omtaler hverandre på, og om dette med å havne i båser etter hudfarge, hårmote osv
Romanen skifter på en fin måte mellom Ifemelus og Obinzes synsvinkler, og vi ser hvordan livene deres ble noe forskjellig.
Ifemelu har et ambivalent forhold til The American Dream - og hun søker tilbake til et Nigeria hun forlot - til sine røtter og til sin gamle kjærlighet Obinze - at en slik tilbakevending til fortiden ikke er helt enkel, er lett å skjønne - hvordan det hele utvikler seg i Nigeria, skal jeg ikke røpe her - men romanen er intens og fengslende fra begynnelsen til slutten. Forfatteren selv velger å bo vekselvis i Nigeria og USA - det er så rart med dette å finne tilbake til røttene - uansett om mangt og mye er mer lettvint og "luksuriøst" i USA......"borte bra men hjemme best"
Adichie er en forfatter jeg håper å lese flere romaner av - jeg liker både måten hun skriver på, og temaene hun skriver om. Americanah er en roman man tenker lenge på etter å ha lest den.
Terningkast:5


Fin omtale av Americanah hos Rose-Marie.


 

4 comments:

  1. Jeg har lest to bøker av henne, både fascinerende og interessant lesning om Afrika. Må nok sette Africana på leselista mi også.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Denne er veldig lettlest og velskrevet, fin lesing - og lærerik.

      Delete
  2. Fin omtale av en bok jeg håper flere vil lese! Og jeg har selvsagt linket til din omtale! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk, Rose-Marie. Har linket til din jeg også. Mye mer kunne vært sagt om denne romanen - god lesing er den så absolutt. Fint at vi valgte denne som sommerbok i Litteratur-Forumet vårt.

      Delete