Wednesday 17 September 2014

Tanker om bok - Karin Fossum: Den som frykter ulven

Tittel: Den som frykter ulven (Boken kom i 1997)
Forfatter: Karin Fossum
Innbinding: Lydbok CD
Forlag: Cappelen Damm
Utgivelsesår: 2009
Innleser: Lund,Trini
Spilletid: 7:46
Filformat: MP3
Språk: Bokmål
Serie: Lommelydbok
ISBN/EAN: 9788202295769

Omtale fra Den Norske Bokdatabasen:

Errki har en underlig adferd som er betinget av indre stemmer. En dag blir gamle Halldis Horn funnet død på trappa til det lille småbruket, og Errki er sett på åstedet. Førstebetjent Konrad Sejer begynner å arbeide med saken, bare for dagen etter å bli avbrutt av noe annet. En ung mann raner byens bank og truer med seg en kunde som gissel. Det skal vise seg å være en underlig sammenheng mellom de to sakene. Dette er den tredje romanen om politietterforskeren Konrad Sejer. Denne utgaven er en lydbok i MP3-format. Den kan kun spilles i CD-spillere som kan spille av dette formatet.

Omtale fra forlaget:

I denne Sejer-romanen blir Gamle Haldis Horn funnet død på trappen til det lille småbruket sitt. Den tolv år gamle barnehjemsgutten, Kannick, finner henne, og han kan fortelle at han har sett Errki Johrma som nettopp har rømt fra en psykiatrisk institusjon....
Karin Fossum - Foto fra Cappelen Damm forlag
Karin Fossum (f.1954) har publisert siden 1974, da kom diktsamlingen Kanskje i morgen. Krim-serien med Konrad Sejer startet i 1995 med Evas øye. Hun har mottatt flere priser og er oversatt til 25 språk. 

Mine tanker om Den som frykter ulven:

Jeg leser/lytter gjerne en god krim-roman som "mellomlesing" til andre roman-genre eller faglitteratur. Det er mange krim-forfattere å velge i, ikke alle faller i like god smak. Men Karin Fossum er som oftest et "sikkert" valg. Hun skriver engasjerende og godt, med en glimrende innsikt i psyken til "forvillede" sjeler.
Jeg vil ikke foretrekke å lese flere av bøkene hennes i en bolk, for det kan være nokså deprimerende og makaber lesing. Slik også med denne. Karin Fossum skriver krim-romaner med en sterk vekt på det psykologiske aspekt. (Jeg har psykologi i min fagkrets, så jeg regner med det kan være en av grunnene til at jeg trives i hennes makabre verden)
Det er mange triste skjebner vi møter i hennes bøker - og i denne var det tre skakk-kjørte som på en tilfeldig måte "fant sammen"
De var alle tre preget av en lengsel etter tilhørighet, kjærlighet og kontakt.
De tre ulykksalige skapningene er: Morgan, raneren som måtte skaffe penger til en "venn" i fengsel som han skylder en vennetjeneste, Erkki Johrma som har rømt fra en psykiatrisk institusjon og befinner seg tilfeldig i banken - han blir et gissel som Morgan impulsivt tar med seg, og så er det barnehjemsgutten Kannick som ofte stikker til skogs for å trene bueskyting. Disse tre sine veier krysser hverandres, og sentralt i historien står bankranet, gisseltakingen og mordet på en gammel dame som skjer omtrent samtidig.
Et nesten rørende forhold oppstår mellom bankraneren og Errki, Morgan skjønner at han ikke er gal på alle måter, men faktisk en intelligent person. Den tause, innesluttede Errki kommer faktisk litt ut av sitt "skall"  i møtet med Morgan.
Errki er den opplagte morderen i folks øyne - han har ofte vært der ulykker skjer tidligere, og han er inneforstått med at alle lett blir skremt av han - men er han egentlig morderen? Det avsløres ikke før på slutten av boken - Karin Fossum har laget et logisk og spennende plot her.
Karin Fossums krim-romaner fanger opp mange viktige temaer og relasjoner. Her får vi sterk sympati for Errki og hans skjebne, i det hele tatt preges alle de tre hovedaktørene av oppvekst og familieforhold, og samfunnsforhold som ikke har gitt dem det beste utgangspunktet i livet. Blant annet hører vi om hva som egentlig skjedde da Errkis mor døde da han var 8 år gammel - en makaber historie det også. (Og det er vel denne hendelsen som har vært det mest traumatiske i Errkis liv - og kanskje dette at sannheten kom frem, ville ha endret mye i hans liv, om ikke en annen trist skjebne innhentet han - skal ikke her avsløre for mye).
Som oftest i Karin Fossums bøker finner vi gjerningsmenn i "stygge saker", men hun gir oss alltid et lite hint om at alle har noe godt i seg, uansett - slik også i denne romanen. Hun legger også stor vekt på å finne forklaringer og prøve å forstå motivene bak forbrytelsene, beveggrunnen til gjerningsmennene. Og ikke minst får hun frem at alle har krav på å bli sett, forstått, forbrytere er også mennesker - at de har havnet i den situasjonen de befinner seg i, er ofte tilfeldig……


En engasjerende og god krim-roman som også får en til å tenke litt i etterkant - og hovedpersonene er skildret så levende og interessante at man glemmer de ikke så lett. Et annet "anker" i de fleste av Karin Fossums bøker er den sympatiske etterforskeren, enkemannen Konrad Sejer; "trofast" mot sin avdøde kone - men her øyner vi en liten romanse - en kontrast til alt det andre dystre som Konrad må befatte seg med.
Terningkast på denne:4

Andre Karin Fossum-omtaler i Reading Randi:



Flere av Karin Fossums bøker har gått som TV film eller spille-film, her er et lite klipp fra filmatiseringen av Den som frykter ulven - en nokså "fri" versjon fra boken var denne:
 

2 comments:

  1. Dette er jo en ganske kjent bok av Fossum, kanskje jeg kjenner den mest på grunn av filmen, for den tror jeg at jeg har sett. Høres da fryktelig spennende ut, og jeg må si du har skrevet en veldig god omtale:) Tror jeg må bli litt flinkere på å lese litt mer krim igjen, det er jo så spennende:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hun skriver spesiell krim synes jeg, har lest flere av henne - det var bare en jeg ikke likte.....

      Delete