Wednesday 7 January 2015

Tanker om bok - Agnes Ravatn: Operasjon sjølvdisiplin

Tittel: Operasjon sjølvdisiplin
Forfatter: Agnes Ravatn
Forlag: Det Norske Samlaget
Utgivelsesår: 2014
Format: Heftet
ISBN:13 9788252186673
Språk: Nynorsk
Sider: 108
Utgave: 1 

Tema: Selvutvikling

Fra forlagets omtale:

Sjølvhjelpsbok for deg som ikkje kan fordra sjølvhjelpsbøker

Sjekkar du Facebook på mobilen mens du les godnatthistorier for ungane? Har du konsentrasjonsvanskar og manglande impulskontroll? Ikkje-eksisterande treningsvanar og eit kosthald lagt opp etter innfallsmetoden? Då er denne boka for deg!
Mangel på sjølvdisiplin er eit problem stadig fleire merkar på kropp og sinn. Slik var det òg for forfattar Agnes Ravatn, som i mange år var ein kronisk utsetjande internettslave, med frynsete livsstil og altfor høg kvilepuls. Heilt til ho bestemte seg for å ta eit grep. Resultatet er ein vitskapleg fundert og praktisk guide til korleis du kan gjenvinne viljestyrke og sjølvkontroll. Operasjon sjølvdisiplin er ei gjenkjenneleg og underhaldande bok spekka med råd om korleis du kan bryte dårlege vanar, arbeide konsentrert, få gode rutinar, og meir fritid utan dårleg samvit.
Boka passar like godt for studentar og folk i kontoryrke, som for deg som har vondt for å knyte på deg joggeskoa, eller har ein hang til å småete.

Tekstane i boka byggjer på ein artikkelserie i Dag og Tid.


Agnes Ravatn - fra Litterær Hagefest 2014 - Foto:RandiAa©

Om forfatteren fra forlagets side:

Agnes Ravatn
(f. 1983) debuterte med romanen Veke 53 (2007). Ravatn har gitt ut fleire kritikarroste og prislønte bøker, og ho er kjend for si særeigne, vittige stemme og skarpe blikk for menneskeleg svakheit. For Veke 53 (2007) fekk Ravatn Natt & Dags Bergenspris for beste bok i 2007. Ravatns andre roman Fugletribunalet (2013) hausta gode kritikkar og vann både P2-lyttaranes romanpris, Ungdommens kritikarpris og Bokbloggerprisen 2013.

Info fra Wikipedia

Mine tanker om Operasjon sjølvdisiplin:

Mangel på selvkontroll er nok ingen ukjent "mangel defekt" - Agnes Ravatn henviser flere ganger til de illustrerende testene til Walter Mischel som beskrives i boken hans: Marshmallowtesten - Nøkkelen til viljestyrke.
(En bok jeg har omtalt tidligere)
Skjønt helt enig er hun ikke til Mischels tester, hennes motforestilling har muligens noe for seg: at det kanskje ikke er mangel på viljestyrke alltid som fikk noen av barna til å spise sin søtsak med en gang, det kunne jo være at de hadde mistet tilliten til voksenpersonen og troen på at en større belønning virkelig ville komme…..("Kanskje er det lurt å ete marshmallowen før det er for seint?" - står det i kapitlet Klok av skade, s.85)

Men nå, over til denne fornøyelige selvhjelpsboken til Agnes Ravatn - en stor kontrast forresten til hennes roman Fugletribunalet.
I denne praktiske lille hjelperen setter Ravatn i system de gamle grekeres filosofering over mangel på selvkontroll - Akrasia

Her blir man motivert til å skjerpe sin impulskontroll og strekke sin viljestyrke opp til det optimale nivå - forfatteren gir oss mange fine tips som virkelig er gjennomførbare - litt trening og konsentrasjon skal til - og selvsagt: Det anbefales å lese den lille boken, vel anvendt tid.
Selv om jeg følte sterk gjenkjennelse ved mye av dette, (jeg er nesten tilbøyelig til å være "selvkontrollerende" til det nevrotiske  og benytter mye av "triksene" Ravatn har samlet i denne lille nyttige og humørfylte boken) - her er det likevel "opplagtheter" det er lurt å repetere og stadig ha i minnet.
Og for lesere som "lider av" mangel på selvkontroll, er det bare å sette i gang og følge alle gode, anskuelige tips i boken.
Jeg vet i hvert fall et nyttig "knep" jeg bør arbeide mer med selv: dette med alle unødige, tidkrevende, energitappende "valg-situasjonene" man skaffer seg i løpet av dagen - gjør som Obama - ha bare to farger på dresser - blå og grå, så blir valgmulighetene færre. Boken fikk meg til å tenke etter på nettopp dette feltet - og jeg ble forbauset over sløsingen min med tid og energi når det gjelder valg. (Hele dagen, fra morgen til kveld går for seg etter mønsteret: støvletter eller broddeskoene i dag? Er den ytterjakken vanntett nok, blir den for varm, sykle eller gå i dag, kan jeg droppe handlingen på hjemvei og ta den i morgen i stedet, hvilke møter må jeg gå på denne uken, og hvilke kan jeg droppe…osv.osv. i det uendelige.)  

Løsningen på disse valgkonfliktene er kanskje "automatisering":"Når handlingar blir så automatiserte at dei er blitt vanar, krev dei nesten ingen energi av oss". (s.29) "Avgjørelses trettheten" kan også reduseres ved aktivt å kutte ned på antall avgjørelser man "må" ta (ha en fast frokost de fleste dager i uken, enten det er havregrøt, eller youghurt med frokostblanding osv - det er greit synes jeg, slipper å tenke på om det eller det skal ut av kjøleskap ...) - og dessuten bør man unngå å ta avgjørelser på tidspunkter da man fra før av er sliten, har tom mage, er alkoholpåvirket, er i bakrus osv (s.53) - og noen ganger er det selvsagt lurt å "sove på det", så ser man "saken" i et annet lys neste dag.
Ravatn kommer også med et optimistisk syn om at forbedringer, selvdisiplin og viljestyrke man "jobber frem" på ett område, kan faktisk overføres eller forplante seg til andre områder - man blir flinkere til å kontrollere impulsene sine - man bør arbeide for at selvdisiplin blir en vane i mange situasjoner.
Ravatn fokuserer også på  dette med å sette seg realistiske mål - å ha selvdisiplin og viljestyrke blir mer meningsfullt da, overkommelige ukeplaner er praktisk.
Litt dopaminfremkallinger gjennom små påskjønninger, belønninger er også smart. (s.67) (Dopamin)

Her en titt på inholdslisten før jeg oppsummerer videre:

Ravatn belyser også begrepet Prokrastinering - en svikt i selvdisiplin-funksjonen som gjør at man stadig utsetter ting "til i morgen". Et slikt "utsettings-syndrom" vil bare skape dårlig samvittighet, som igjen vil ta bort gleden fra livet - det er slitsomt og deprimerende alltid å være opptatt av "alt det en bør gjøre" - lurt å følge bokens formaning: få oppgavene unna, ikke utsett…..Årsakene til utsettelses-syndromet forklarer forfatteren med svak disiplin, svak motivasjon og manglende impulskontroll - og det pekes på en del "rådegjerder" i slike situasjoner: arbeide i kortere økter - små avgrensede trinn - være bevisst om neste trinn i arbeidsøktene, jobbe for eksempel i 25-minutters økter med 5-minutters pauser i mellom, stenge ute forstyrrelser som internett, mobil osv, ikke multitaske, ha det ryddig på arbeidsbord og rundt seg, ikke nødvendigvis vente på at en skal føle inspirasjon eller motivasjon, men sette i gang - ha "påskjønningene" klare etter hver arbeidsøkt. Konsentrasjon er selvsagt viktig, sier forfatteren, et lite hjelpetriks her om man er på glid bort fra konsentrasjonen:ha et suggererende stikkord man sier til seg selv, et slags mantra på en måte (eks."masteroppgave" - om det er målet for arbeidet) - og så strekker man seg alltid litt ekstra, "5 sider til før pause" - og følger man de rette "triks" kommer man gjerne "i flyt" når man arbeider.
Og så er det dette med å prioritere hva man bruker sin dyrebare tid til - selv om jeg ikke ser så veldig mye på TV, men gjerne går gjennom uke-programmet på forhånd, og setter på opptak de få programmene jeg "må" få med meg, så fikk jeg enda mer øynene opp for dette med å "sløse bort" tiden på TV eller nett, på iPhone, på iPad, på diverse sosiale forumer - her har jeg opplagt tid å spare - boken ga meg motivasjon til å rydde litt i disse (u)vanene…..
Til slutt oppsummerer Agnes Ravatn i 30 punkter det som er verdt å merke seg på veien mot bedre "sjølvdisiplin", her er noen av punktene i kortform:
  • Bestemme seg for å vente i 10 min før en gir etter for en fristelse.(1)
  • Ha fysisk distanse til fristelsene.(2)
  • Pass på å få nok søvn.(5)
  • Reduser "valg antall".(8)
  • Mobilen i et annet rom.(9)
  • Fullføre en oppgave før en går løs på neste, ikke multitaske.(17)
  • Bruk et stikkord (mantra) når man føler konsentrasjonen blir dårligere.(19)
  • Gå for "fem til", strekke seg litt lengre før man gir seg.(21)
Denne boken hadde et innhold som tiltalte meg - Selv om boken er vittig, morsom og lettlest, så kan den godt tas på alvor - den blir jo faktisk troverdig fordi man merker at dette er noe forfatteren selv har "stridd med" - og andres erfaringer bør man gjerne dra nytte av - bare viljestyrken holder til å følge disse rådene, så tror jeg nok leseren blir enda mer fornøyd med seg selv  - så jeg sier: Lykke til på veien til full kontroll over det du måtte ønske full kontroll over….
Takk til forfatteren for rådene:
Agnes Ravatn - fra Litterær Hagefest 2014 - Foto:RandiAa©
Terningkast på denne selvhjelpsboken:5

Andre bloggere som har omtalt boken:

8 comments:

  1. Fint innlegg Randi. Jeg leste denne i hødt og hadde det veldig gøy under lesningen. Selv om mye var kjent fra før, så er det alltid noe som fortsatt gjelder.;)

    ReplyDelete
  2. Takker, Anita. Jeg legger link til flere som har omtalt denne. Mye av dette har jeg alltid "benyttet meg av" ja, men et av rådene bryter jeg stadig, bevisst, og det er fordi jeg finner det mest hensiktsmessig: Jeg driver veldig ofte "multi-tasking"

    ReplyDelete
  3. Flott oppsummering og omtale av boka! Tenkte at noe av dette kan jeg bruke, men det er lett å falle tilbake til gamle vaner! Og så er jeg pensjonist, noe som er en god unnskyldning for å ikke være så organisert lenger!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Synes det er bra å bli påminnet slikt, mye man kan dra nytte av her - også for pensjonister, som alltid ser ut til å ha det mer travelt enn noensinne med alle sine gjøremål.

      Delete
  4. Takk for fint innlegg. Denne bestiller jeg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tror den er i din stil også ja, Gerd.......

      Delete
  5. Denne må jeg rett og slett få med meg. Jeg er ganske god (syns jeg selv) på selvdisiplinering og effektivitet, men jeg ser jo at jeg også kan ha veldig mye å lære her. Takk for påminnelsen, Randi. Jeg hadde glemt ut denne i julerushet :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, denne er kjekk, Marianne - og "vi som fra før er gode på slikt" ønsker vel stadig å bli enda bedre også, he,he...

      Delete