Monday 2 March 2015

Tanker om bok - John Williams: Augustus


Tittel: Augustus
Forfatter: John Edward Williams
Språk: Engelsk
Utgitt: New York -  nyrb , 2014
Antall sider: 305 s.
Serie: New York Review Books classics
ISBN: 978-1-590-17821-8  

Emner: Augustus,Romerriket 

Mine tanker om romanen Augustus:

Etter min fantastiske leser-opplevelse med Stoner av John Williams, ble jeg nysgjerrig på noe av det andre han har skrevet - litt redd var jeg egentlig for å ødelegge det fine bildet jeg hadde dannet meg av forfatteren.
Men jeg tar konklusjonen med en gang: Den historiske romanen om en manns liv, om Augustus, er en svært god roman - den også.
 

Jeg skaffet et par andre bøker av han for å få et bredere inntrykk av John Williams (1922-1994)

Han skrev Augustus i 1972 og fikk faktisk en delt National Book Award for den.
Men det er først etter forfatterens død at romanen Stoner gjorde han til den "store" dikteren. Det han har utgitt er romanene Nothing But the Night (1948), Butcher's Crossing (1960), Stoner (1965) og Augustus (1972)  i tillegg til to diktsamlinger - The Broken Landscape: Poems (1949) og
The Necessary Lie (1965)


Augustus er en "roman" med helt annen setting, persongalleri og tidskoloritt enn forfatterens tre andre romaner. Setting er det klassiske Romerriket og persongalleriet bygger på historiske mennesker som levde mer enn 2000 år tilbake i tid. Williams prøver å gjenskape noe av tiden og livet til Augustus som var grunnleggeren av det romerske imperium - og dette gjør han på en fengslende måte.
Statue av Augustus
Williams gjenskaper det han tror er forholdene og situasjonen i Romerriket for mer enn 2000 år siden - og dette gjør han så overbevisende at vi føler oss hensatt til en helt annen tid - men samtidig er personene, følelsene og den menneskelige psyke gjenkjennelig for mennesket i vår tid.
Det får meg til å tenke på dette interessante sitatet fra Sigrid Undset:
"Ti sed og skikk forandres meget, alt som tidene lider, og menneskenes tro forandres og de tenker annerledes om mange ting. Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager".


Historien kommer frem via viktige brever  og andre "Memoirs Fragments". Slik får vi dannet oss et bilde av han som vanligvis omtales som den første romerske keiseren - hvordan han kom til makten da grandonkelen ble myrdet - hvordan Octavius (Augustus) må gjøre valg og ta ansvar og hva slike valg kan koste. Også i denne historiske romanen er det først og fremst "mennesket" Williams gir oss et bilde av  - (mennesket - uansett sed og skikk) - slik synes jeg bildet av Augustus, hans liv og hans valg har noe generelt og allmenngyldig over seg. Og derfor er likevel ikke denne historiske romanen om Augustus så ulik romanen om Stoner. Den handler om livssyklusen og utviklingen til en mann, den handler om valg  og rivaliseringer, om spenninger mellom mennesker, om skuffelser, motgang og mestringer.
Slik mener Williams øyensynlig at livet til keiser Augustus, som levde i en helt annen tid har noe allmenngyldig over seg, og kan kaste lys over dagens mennesker og det vi har å stri med. Mulig Williams har gitt et mer sympatisk bilde av Augustus enn det samtiden hadde av han - men det Augustus "måtte" gjøre for å realisere "sitt" liv og sine ambisjoner kunne kanskje rettferdiggjøre midlene han tok i bruk.
Det var i år 44f.Kr at Augustus som 19-åring måtte ta på seg oppgaven å etterfølge sin myrdede grandonkel, diktatoren Julius Caesar - han arvet ikke bare navnet (som etter hvert ble enstydende med tittelen Keiser), penger og makt, men også alle problemene, og politiske konflikter i riket - og i tillegg en plikt til å hevne sin forløper. Borgerkrigstilstander, konflikter og mange tunge tak og valg fører han på veien til Romerrikets kanskje mest betydningsfulle hersker - ( til og med sin egen elskede datter Julia hadde plikten fått han til å sende i eksil.)

Dette var en høyst vellykket historisk roman som gjenskaper en tid, et menneskeliv - og kanskje det mest interessante ved den, er å oppdage at dette har relevans for oss nålevende.....
Fordi den var av både historisk og menneskelig/psykologisk interesse og fordi den var velskrevet, gir jeg den
Terningkast:5


Mine omtaler av John Williams romaner:

4 comments:

  1. Oj, trodde at Williams var en enboksforfatter jeg da.. så villfaren kan man være.. ;) Takk for opplysningen.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da var du litt villfaren ja, Anita. Men det er deg tilgitt, for det skjer ikke ofte.

      Delete
  2. Skal si du var tidlig ute med denne! Jeg har boka liggende. Gleder meg veldig til denne - særlig etter å ha lest din omtale!

    ReplyDelete
  3. Ja jeg fikk tak i alle tre omtrent samtidig - liker gjerne å se på flere bøker av samme forfatter når jeg synes han/hun er god.

    ReplyDelete