Wednesday 26 August 2015

Tanker om bok - Maja Lunde: Bienes historie


Tittel: Bienes historie
Forfatter: Maja Lunde
Forlag: Aschehoug
Antall sider: 464
Utgivelsesår:    2015
Målform: Bokmål
ISBN: 9788203359354

Jeg hadde Lesereksemplar fra forlaget og lydfil fra Lydbokforlaget (utgitt 07.08.2015, spilletid:11.37.55.  ISBN CD: 9788242170736, 

ISBN Lydfil: 9788242162342, innlesere: Håkon Ramstad, Anne Ryg, Stein Grønli

Omtale fra forlaget:

William er en melankolsk biolog og frøhandler i England i 1852. Han setter seg fore å bygge en helt ny type bikube som skal gi både ham selv og hans barn ære og berømmelse. George er birøkter i USA i 2007 og kjemper i motbakke, men han håper sønnen kan bli gårdens redning. Tao arbeider med håndpollinering i et fremtidig Kina hvor biene har forsvunnet. Hun ønsker mer enn noe annet at sønnen skal få en utdannelse og et bedre liv enn henne selv.

"Bienes historie" skildrer menneskenes første spede forsøk på å holde bier, via dagens industrielle landbruk og til en fremtid hvor biene er døde. I bunnen ligger tre sterke historier om relasjoner mellom foreldre og barn, og om menneskenes sårbarhet.

Maja Lunde - Foto: Oda Berby

Om forfatteren (kilde Aschehoug forlag):

Maja Lunde er forfatter og manusforfatter. Hun er utdannet medieviter med en master fra Universitet i Oslo. Hun har skrevet fire barne- og ungdomsbøker og manus til blant annet TV-serien "Barnas Supershow", dramaserien "Hjem" og humorserien "Side om Side". Alle disse har vært store publikumssuksesser. "Bienes historie" (2015) er hennes første roman.
Maja Lunde's web-side

Mine tanker om Bienes historie:

Min innledning til romanen: Denne romanen fikk meg til å tenke litt rundt temaet insekter og deres betydning for vår menneskelige tilværelse - dette har jo selvsagt vært forfatterens innfallsvinkel da hun skrev romanen. Det er realisme i Maja Lunde sin roman - selv om deler av den ligner litt på en fabel.
Utgangspunktet er at  menneskeheten ikke vil opprettholdes uten insektene. Og romanen fikk tydelig frem betydningen av insektenes livsviktige oppgave - å sørge for formeringen og veksten av planter, nyttevekster, frukt. Det er  illevarslende når vår bi-bestand krymper inn. Årsakene er  sammensatt - plantevernmidler, klimaendringer, miljøforurensning er vel en del av forklaringen. Romanen er faktisk et viktig ledd i kampanjen for å bevare vår vepse-stand, humler og bier.
Våren 2014 ble det da også startet en kampanje i Norge - "Summende hager" - Det norske hageselskap og Miljødirektoratet stod bak tiltaket. Her samles kreftene for å gjøre hagene og miljøet vårt tiltrekkende for bier og humler. Å sette opp et lite "insektshotell" i hagen eller på hytta, kan bli et lite tilskudd til denne redningsoperasjonen. - Første gangen jeg så dette var i Ringve Botaniske hage:

Insektshotell - Ringve Botaniske hage - Foto:RandiAa©
Litt relevant bakgrunns-stoff:

Fra litt bakgrunnsopplysning - over til selve romanen:
Som debutant har Maja Lunde lagt ned et solid og imponerende arbeid. Romanen er realistisk knyttet opp til "fenomenet" Colony Collapse Disorder (CCD

De tre hovedpersonene med familiene sine lever i tre ulike tidsepoker, men er knyttet til hverandre med biene - som et stikkord. Andre tilknytningspunkter mellom de tre hovedpersonene og tidsepokene er "katastrofe" og det er foreldrerollen.
Romanen har en genial komposisjon - lik en fuge  - eller rettere sagt trippelfuge ( Bach) for å bruke et uttrykk fra musikken. Det er tre historier som følges ad på en flukt gjennom en historie- og som på en eller annen måte forenes til slutt. Man kan også assosiere med begrepet Kontrapunkt fra musikken - det er tre selvstendige stemmer som på en måte kommuniserer - og til slutt ser vi den geniale sammenhengen mellom de tre "stemmene". Some fugen  i musikken har "hode" og "hale" - så har også denne romanen det - det er Taos innledning, og det er Taos slutt.....
 Lik helheten og sammenhengen i en fuge - så fungerte også dette som en helhet, det var ikke vanskelig å "rullere" mellom de tre hovedpersonene - den eldste epoken stod William for, biolog og forhandler av frø i England - kone og stor barneflokk - han er opptatt av å utvikle bikuber og best mulig forhold for birøkting - og her er det rom for den gløgge datteren Charlotte som kløktig nærmer seg sin far med sitt innsikt.  - så har vi George i USA, birøkter og knyttet til landbruket og gården, han har bare en sønn - Tom og handlingsåret er 2007, - han lever i en tid hvor det begynner å gå dårlig med birøktingen, og sønnen vil heller gå inn i et annet yrke -  og den tredje hovedpersonen er Tao som lever i Kina år 2098, med mann og en liten sønn på tre år - og her forstår vi at det har skjedd mye drastisk med insektene, slik at menneskene må streve og håndpollinere selv.
Biene er tilknytningspunktet mellom de tre familiene og de tre epokene, men også dette med foreldre-barn situasjonen er sentral i alle tre "epokene".  

Hos William er det den eneste sønnen Edmund som teller, de syv andre barna er døtre og ikke så interessante for William - men dessverre så er det ikke særlig to i Edmund, men Charlotte derimot……et interessant trekk i romanen - jeg vil ikke røpe mer av handlingen...
 

Georg i USA, 2007 strever med sin kontakt med sønnen Tom - begge vil så gjerne, men kommunikasjonen er vanskelig, men det er lyspunkter her også - selv om ikke Tom vil følge farens ønske om å gå inn i gårdsdriften.
 

Tao år 2098 er også i villrede om hvordan hun skal oppdra sønnen Wei-Wen - hun vil undervise han, men han er ikke særlig mottagelig enda - og så skjer katastrofen med sønnen   (jeg går ikke i detalj på innholdet her) - men det som skjer, fører Tao ut på en underlig reise til et spøkelsesaktig Beijing (Akkurat denne delen ga meg assosiasjoner til The Road av Cormac McCarthy - om ikke akkurat til handlingsforløpet så i hvert fall til stemningen og den apokalyptiske situasjonen og kampen for tilværelsen. I all sin gru, var også denne romanen med et gryende håp på slutten - Og i Taos siste del åpnet det for et slags fremtidig håp……)
Det er driv og spenning i romanen, og merkelig nok opplevde jeg at jeg likte de tre hovedpersonene like godt, det var vanskelig å favorisere én av dem - selv om tyngdepunktet kanskje lå mest på Tao - det er hun som både begynner og avslutter denne romanen.
Troverdigheten og realismen i disse sterke historien om bienes betydning og deres katastrofale forsvinning er kanskje ikke noe man "leser bokstavelig", jeg velger å se dette som en "miljø-vekker", og på mange måter en allegorisk og symbolsk roman - slik fungerer den i hvert fall best for meg. Jeg opplevde den som en stemningsfull og vakker roman - en historie på tre plan, men likevel en enhet som hang sammen.
Den ga meg en god lese-opplevelse, og blir så absolutt en av disse bøkene jeg husker - i tillegg var det et pluss å lytte til lydboken med de tre ulike stemmene. Opplesingen forsterket det vakre i denne romanen  - og jeg anbefaler den med et terningkast: 5

...... og så vil vi selvsagt beholde et håp om at disse små nyttige skapningene skal forsette å være en del av vårt miljø:

 Foto:RandiAa©
 Foto:RandiAa©
Foto:RandiAa©

Andre omtaler av denne romanen:

10 comments:

  1. Veldig kjekt å lese den fine omtalen omtalen din. Bildene var nydelige, kan tenke meg det er en utfordring å ta bilder av bier på blomst, har prøvd noen ganger selv uten å lykkes nevneverdig. Jeg likte også boken veldig godt, og er enig med deg at de tre fortellerstemmene fungerte like godt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk for kommentar, Tine - jeg skal se på din omtale igjen, og vil linke til den.

      Delete
  2. Gleder meg veldig til å lese denne, men har et par bøker (biblioteklånt) som må før denne… Herlige bilder Randi: (akk, nå savner jeg virkelig makrolinsa)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, fin roman denne - litt annerledes. Spent på å se hva du synes.

      Delete
  3. Her hadde du jammen samla mye bra- både bildene og tankene rundt boka! Jeg har også delvis hørt, delvis lest denne, og likte begge utgavene veldig godt. Skal prøve å skrive noe klokt om bok, birøkt og biedød, men føler det blir vanskelig å komme med noe nytt! Skal prøve å få linka til innlegget ditt, for du har jo fått med det meste ;o)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk skal du ha, Berit. Det var en litt underfundig bok dette - litt stillferdig, og ganske så tankevekkene. Skal ta en titt på din omtale når den kommer....

      Delete
  4. Fuge, ja det er akkurat det denne romanen er! Flott anmeldelse av en flott bok! Ønsker deg en fortsatt glad sommerdag!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk for kommentar, Pia - og glade sommerdager til deg også.

      Delete
  5. Fin analyse av en velig lesverdig bok :-)!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk for kommentar - romanen var tankevekkende.

      Delete