Monday 31 October 2016

Tanker om bok - Karin Fossum: Hviskeren

Tittel: Hviskeren
Forfatter: Karin Fossum , Norsk 1954-
Innleser: Kim Haugen
Språk: Bokmål
Utgitt: Cappelen Damm - 2016 - 9 CD-er (11 t, 16 min)
ISBN: 978-82-02-52866-9
Sjanger: Krim

Jeg brukte lydbok lånt på biblioteket - opplesingen med Kim Haugen var svært god - en stemme som passer spesielt godt til Karin Fossum sine bøker.
Papirutgaven er utgitt på Cappelen Damm i 2016, 333sider, ISBN 9788202526313

Omtale fra forlaget:

Ny Sejer-roman fra Karin Fossum!
Ragna Riegel jobber på Europris og bor alene i barndomshjemmet. Nå er foreldrene hennes døde og den enste sønnen har flyttet til Berlin og de har nesten ingen kontakt. Bare ett og annet jule- og bursdagskort. Ragna lever livet sitt innen strenge rammer: hun liker jobben fordi den er full av rutine, hun liker å sitte på samme sete i bussen hver dag, hun liker å handle det samme i nabolagsbutikken hver dag. Hun må ha orden på livet. Og det har hun, inntil den dagen hun finner et brev i postkassen med hennes navn på konvolutten og en utvetydig trussel skrevet med store blokkbokstaver på arket inni. Brevet gir støtet til et mareritt der Ragna Riegel blir truet på livet av en ukjent fiende. Der hun merker at hun må ta alle midler i bruk for å forsvare seg.

Romanen tar form av Konrad Sejers avhør av Ragna Riegel etter at det verste er skjedd. Etter at alt er for seint. Gjennom avhørene forsøker Sejer å lokke fram sannheten om det som er skjedd. Men er Ragna sannferdig? Eller fører hun omgivelsene grundig bak lyset. Det blir det Sejers oppgave å finne ut av.

Karin-Fossum - foto av Arild Sønstrød
Karin Fossum (f.1954) har publisert siden 1974, da kom diktsamlingen Kanskje i morgen. Krim-serien med Konrad Sejer startet i 1995 med Evas øye. Hun har mottatt flere priser og er oversatt til 25 språk. Mer informasjon.
Jeg har lest en dal av Karin Fossum, eller helst lyttet en del av hennes bøker, her er min oversikt - (i ettertid er det kommet mange flere til): 

Mine tanker om Hviskeren:

Det er ikke mange som kan skrive psykologiske thrillere på høyde med Karin Fossum - her er hun ekspert, etter min mening.
Hviskeren er kanskje hennes beste - den er "konstruert" på en genial måte, og det er viktig når man skal omtale den, at man ikke løfter på det overraskelses-sløret Karin Fossum legger over både handlingen og den mystiske hovedpersonen i boken.
Sløret blir dratt bort i langsomt tempo, og leseren blir mer og mer fascinert av det som kommer frem etter hvert - man tror man forstår hovedpersonen og skjønner hva slags type hun er og hva som skjer med henne - men så henger det ikke sammen slik man trodde likevel - Her har Karin Fossum gjort en geni-strek synes jeg - man blir fullstendig fengslet av den hviskende hovedpersonen Ragna Riegel, man vil prøve å forstå henne, man føler medlidenhet med henne - hun er enda et av disse ensomme menneskene som Karin Fossum er så god til å skildre - Ragna er kanskje den mest ensomme Fossum-personen jeg har møtt. Hun blir ikke sett, hun blir ikke hørt heller, for hun kan jo bare hviske - hun vil vel selv helst ikke bli hørt eller sett heller - som leser blir man raskt grepet av nysgjerrighet - hva har skjedd i Ragnas liv - hva slags bakgrunn har hun - man forundres også over hvor intelligent hun kan virke og hvor reflektert hun er.
Man lever/leser lenge i uvisshet når det gjelder Ragna - spenningen holdes oppe i det lengste - men jeg kan avsløre litt - man blir nok opplyst om både det ene og det andre innen  boken når slutten.
Det er ikke mange personer med i denne romanen, men de som er med, er ganske betydningsfulle alle - ikke minst Konrad Sejer som i "nåtid" i romanen har sine daglige samtaler med Ragna - jeg velger å kalle det samtaler, det er mer det enn avhør - og for Ragna ser dette ut til å være en slags høydepunkter hun ser frem til, i den situasjonen hun er kommet i.

Et annet fascinerende trekk ved denne romanen er at man stadig lurer på om man har med virkeligheten å gjøre eller om det er fantasi og drøm. Uten å avsløre for mye, kan jeg antyde at absurditet og paranoia blir mer og mer fremtredende - Mye av det mystiske trer litt frem i lyset og gir oss forståelse, men mye forblir i mørket, og vi sitter igjen med undringen - undring over denne fascinerende hovedpersonen Karin Fossum har skapt denne gangen.
Et annet virkemiddel Karin Fossum har brukt på en effektiv måte i Hviskeren er at historien drives frem parallelt på to plan og på to steder. I fortid er det  frihet, men likevel utrygghet og "fengsel".   I nåtid er vi i et virkelig fengsel, men paradoksalt: her hersker frihets- og trygghets-følelsen.
Vi føres elegant mellom fortid når vi er i Ragnas hverdag på jobb og hjemme i huset hennes - og "nåtid" når hun sitter i fengsel og blir hentet til regelmessige avhør eller samtaler med den kloke etterforsker Konrad Sejer - men hvorfor er hun i fengsel, hvorfor må hun fortelle Sejer så detaljert om ting som har skjedd hos henne og med henne? Her holdes vi lenge i nådeløs spenning - suspense kalles det på engelsk, og suspense har denne romanen til de grader!
Og tittelen i seg selv er et mysterium - vi skjønner jo snart at hovedpersonen Ragna er "hviskeren" - men hvorfor stemmen hennes er blitt borte, blir aldri helt klart - hun har et arr, hun har hatt en operasjon som var mislykket- men det kan også ligge noe mer bak denne hviskingen - et effektfullt poeng er det i hver fall i boken….
Vi hører også at Ragna har en sønn, men han er ikke nær henne, han er langt borte - men Ragna liker å snakke om han til arbeidskolleger og andre hun treffer. Denne sønnen åpenbarte seg nærmest for meg, da jeg lærte han bedre å kjenne i de avsløringene som kom etter hvert - du verden - det var overraskende!
Ragna greier seg med lite, både når det gjelder mat, klær og eiendeler og bekjente og begivenheter  - hun er fornøyd med jobben sin på Europris, med bussturen til og fra når hun får "sitt" sete - ( hvis noen ande tar det, skaper det vansker for henne), hun er glad for å ha en liten matbutikk nær bostedet (men når Irfam kjøpmannen blir borte, skaper det vansker for henne)
Livet endrer seg når hun plutselig føler seg overvåket og forfulgt, noen legger brev i postkassen hennes med trusler om at hun skal dø. Og så blir det mer og mer kaos i  Ragna sitt liv - les selv og bli forundret - Ragna blir hovedpersonene man ikke glemmer så lett.

Det er flere grunner til at jeg verdsetter Karin Fossums romaner så høyt: De handler om menneskeskjebner som hun skildrer på en gripende måte, handlingen er ikke "rendyrket" krim, men mer psykologiske thrillerer om irrgangene i det menneskelige sinn - (jeg har psykologi i fagkretsen min og føler at Karin Fossums romaner blir en slags  "faglitteratur" for meg) - handlingen og menneskene i bøkene er alltid spennende, engasjerende og overraskende.

Ragna Riegel er en hovedperson som man vil huske - jeg har lest mange av Fossums bøker, de er alle "intelligente" og spennende - men Hviskeren er nok den beste jeg har lest.
 

Terningkast:5 (nærmer seg 6'ern)

Andre Karin Fossum-omtaler i Reading Randi:


Andre bloggere som har omtalt Hviskeren:

Thursday 27 October 2016

Tanker om bok - Unni Lindell: Jeg vet hvor du bor

Tittel: Jeg vet hvor du bor
Forfatter: Unni Lindell
Produsert av: Lydbokforlaget
Serie: Marian Dahle
Først utgitt: 25.08.2016
Spilletid: 12:22:23
ISBN Lydfil: 9788242164001
Målform: Bokmål
Sjanger: Krim og spenning
Innleser: Dennis Storhøi

Jeg hadde lydfil fra Lydbokforlaget

Papirutgaven er utgitt på Aschehoug forlag 2016, ISBN:978-82-03-36057-2, 399 sider

Omtale fra forlaget:

Seks år gamle Thona forsvant i en parsellhage i Oslo for femten år siden. Hun er fortsatt savnet. Politiførstebetjent Marian Dahle har vært borte på grunn av dårlig psyke og skade, men får nå i oppdrag av Cato Isaksen å se på cold casesaken. Duedamens sønn, Glenn Haug, var lenge mistenkt.
I ly av gjenopptagelsen settes en brutal hevn ut i livet. Menn blir kidnappet, torturert og forsøkt drept. Ingen skjønner den grusomme sammenhengen, før det nesten er for sent. Ting er ikke slik de ser ut. Marian får en farlig fiende. Og en natt er han der, i huset hennes.

Dette er første Marian Dahle-bok.


Unni Lindell - foto fra Aschehougs web-side
- fotograf: Jørn Grønlund

Om forfatteren

Mine tanker om Jeg vet hvor du bor:

Det er en uhyggelig, dyster kriminalroman Unni Lindell gir ut denne høsten - uhyggesstemning er skapt fra første stund - etterforsker og hovedperson er i seg selv i en nokså dårlig og ustabil forfatning når hun etter lengre tids fravær går med på å involvere seg i denne saken. Det er politietterforsker Marian Dahle som er i sentrum nå i Lindells kriminal-roman nummer elleve - ikke Cato Isaksen som i Lindells tidligere bøker. Cato Isaksen er også med, men nokså perifer nå - noen vil kanskje savne den trauste mannen i den mest sentrale rollen, men jeg fant det OK med en ny vri her - selv om han kanskje ikke var så sympatisk og støttende overfor Marian fra starten - det savnet jeg litt. Marian i seg selv er en sammensatt og  komplisert person - og nå er hun vel nærmest traumatisert etter en stygg hendelse i jobben som resulterte i et lengre sykehus-opphold.  Gjennom hele denne boken følger vi hennes personlige "paranoia" og kamp, parallelt med den 15 år gamle gåten om Thona som forsvant - altså en Cold-Case. Marian fører sin egen personlige "krig" mot noen hun tror forfølger henne - vi blir nysgjerrig på om dette er reelt, og om det har noe med Thona-saken å gjøre.
Og har disse sadistiske motorsykkel-personene som er på jakt etter ofre de kan straffe og torturere noe med Thona-saken å gjøre? Alt spriker i ulike retninger i starten, men etter hvert forstår vi mer og mer. Jeg følte at den ble en av de mest bestialske og uhyggelige bøkene til Lindell - jeg er litt "tander" for slikt - men velskrevet og spennende er den - og ikke minst uforutsigbar med overraskende vendinger etter hvert.
Et annet pluss med denne var at jeg "vandret" på steder i Oslo som jeg kjenner ganske godt, selv om jeg er fra Trondheim - Geitmyra parsellhage kjenner jeg godt, men her fikk den en ny spøkelsesaktig dimensjon som jeg kommer til å tenke på neste gang jeg går dit - strøket med "Dragehuset" på Frogner kunne jeg også lett forestille meg….
Hvordan det vil gå videre med Marian og hennes svakheter og styrke, og hennes personlige problemer, håper jeg vi får følge opp i kommende bøker - her er det rom for mye spennende - vil hun fortsette å bo i det litt skumle "dragehuset" sitt med hunden Birka - og vil hun gjenvinne troen på seg selv?
Det var litt trist å se hvordan hun slet med drikkeproblemer og angst i denne romanen, og selv var hun i villrede om hun opplevde forfølgelsen reelt eller om det var i hennes fantasi - men når det gjelder handlingen, strukturerer Lindell det hele elegant mot slutten - og jeg "godtar" den uventede løsningen hun gir oss - selv om hun kanskje har strukket realismen noe langt her. Men spennende var det til siste slutt.
Jeg var på Aschehougs høstlansering av boken, og bokbad med Unni Lindell - og det gjorde boken enda mer interessant

Terningkast:5



Fra Aschehougs høst-møte - Anita venter på signering - Foto:RandiAa©
Fra Aschehougs høst-møte - bok-signering - Foto:RandiAa©


Wednesday 26 October 2016

Tanker om bok - Aschehoug Forlag inviterer - Høstens bøker - Trondheim - Dokkhuset 19.10.2016

Unni Lindell og Ketil Bjørnstad samtaler med Kjersti Myre Lessum - Foto:RandiAa©
Disse oktober-dagene har stått i litteraturens tegn - det er så mye som kommer samtidig at man rekker ikke å få med seg alt - det er Litteraturfest i Trondheim og innvielse av nytt Litteraturhus og Kulturhus i den gamle brannstasjonen - det er Forlagene sine høstmøter og det er diverse bokbad med forfattere som har bøker på bok-høsten.
19.10.2016 var det Aschehoug Forlag som inviterte - Dokkhuset denne høsten.
Forfatterne som var med var Unni Lindell og Ketil Bjørnstad.
Begge med bøker i høst - og begge har jeg faktisk rukket å lese - så bokbadene med dem ble en hyggelig repetisjon av deres bøker - Lindell med Jeg vet hvor du bor og Ketil Bjørnstad  med Verden som var min: Syttitallet.
Her var det litteratur for enhver smak - både romantikk og spenning, her var det debutanter og gamle travere blant forfatterne - her var det dokumentarisk krigshistorie, det var lyrikk og barne-litteratur - det var reiseguider og mye annet av interesse - her var det motivasjon for lesing, og mange ideer til julegave-kjøp.
Her er et lite glimt fra den innholdsrike kvelden med Aschehoug forlag, med forfattere, bøker, bokinspirasjon i tillegg til god mat og drikke.
Vi startet med skjønnlitteraturen og en presentasjon ved Asbjørg Engebø Rystad

Aschehoug hadde også debutanter i år - Foto:RandiAa©
Erling F. Guldbrandsen - debutant  med BrødreFoto:RandiAa©
Jon Krogh Pedersen også debutant  - Foto:RandiAa©
Gaven av Ellen Vahr   - Foto:RandiAa©
Paradisets elendige av Fartein Horgar - Foto:RandiAa©
Carson McCullers i nyutgave - fin bok som jeg leste på engelsk
for mange,  mange år siden - Foto:RandiAa©
En fin liten pingvin-story - jeg gleder meg til å lese den 
Foto:RandiAa©
En fremmed ved mitt bord - har sett litt på denne
Interessant  gode kritikker
- Foto:RandiAa©
Voldens historie - Louis skriver sterke historier Foto:RandiAa©
Humor med Bridget Jones' Baby - filmet også
Foto:RandiAa©
Kalypso - Spenning på høyt nivå her - Foto:RandiAa©
Skorpionen - skremmende - farlig avhengighet?
Foto:RandiAa©
Mer spenning - skremmende denne også
- Pandora
- Foto:RandiAa©
Dokumentar - Mysteriet på Magerøya - historie fra 1942
Foto:RandiAa©
Den harde virkelighet i Trond Henriksens bok - Foto:RandiAa©
En "reise" i sjelens kulturhistorie - Foto:RandiAa©
Aschehougs reise-guider er populære - Foto:RandiAa©
Noe for barn og ungdom også:
Doktor Proktor er populær hos barn - Foto:RandiAa©
Jørgen Brekke med spenning for ungdom - Foto:RandiAa©
Bokbad med forfattere er alltid motiverende for lesingen:
Unni Lindell og Ketil Bjørnstad samtaler med Kjersti Myre Lessum - Foto:RandiAa©
De to bøkene det her var snakk om, har jeg begge lest - Unni Lindells har gjort politietterforsker Marion Dahle til hovedpersonen i denne siste krim-romanen sin.  Den skilte seg litt ut fra de andre bøkene jeg har lest av henne - for å nevne det som var nytt: Cato Isaksen var ikke den store helten i denne, noen vil kanskje savne han i den mest sentrale rollen - men jeg fant det OK med en ny vri her, litt variasjon.  Kanskje var han ikke så sympatisk og støttende for Marian Dahle her - det savnet jeg litt.
Men boken var meget spennende, velskrevet og uforutsigbar.
Et annet pluss med denne var at jeg "vandret" på steder i Oslo som jeg kjenner ganske godt, selv om jeg er fra Trondheim - Geitmyra parsellhage kjenner jeg godt, men her fikk den en ny spøkelsesaktig dimensjon som jeg kommer til å tenke på neste gang jeg går dit - strøket med "Dragehuset" på Frogner kunne jeg også lett forestille meg….
Løsningen på gåten var uventet - kanskje ikke helt realistisk, men boken var spennende nok til siste slutt. Hos meg får den terningkast 5 - når jeg gir den en plass i bloggen min.

Ketil Bjørnstads Syttitallet har jeg allerede omtalt her.
Boksignering avsluttet kvelden:
Anita venter "andektig" på signering
fra Unni Lindell -
Foto:RandiAa©
Boksignering: Ketil Bjørnstad sees såvidt stående
  - Unni Lindell
sittende 
- Foto:RandiAa©
En takk til Aschehoug Forlag for en innholdsrik og inspirerende kveld.




Andre bokbloggere som har vært på høstens bøker med Aschehoug:

 
Aschehougs boklansering høsten 2015
Aschehougs boklansering høsten 2016
Aschehougs boklansering høsten 2017
Aschehougs boklansering høsten 2018
Aschehougs boklansering høsten 2019

Thursday 20 October 2016

Tanker om bok - Bokbad: Anne Grosvold og Ketil Bjørnstad i Dokkhuset 20.10.2016 - Syttitallet i ord og musikk

Bjørnstad spiller egne komposisjoner i Dokkhuset - Foto:RandiAa©
Litteraturhuset i Trondheim og Folkebiblioteket har mange arrangementer i høstens Litteraturfest. Dette var et av de jeg prioriterte - Grosvold og Bjørnstad - det ble en bra kombinasjon:
Foto Aschehoug/Trine Hisdal

Informasjon fra Trondheim Litteraturfests Facebook side Events:

Details
Etter den store suksessen med «Sekstitallet» i fjor, fortsetter Ketil Bjørnstad i år med «Syttitallet». I samtale med Anne Grosvold snakker han om boken, forteller om 70-tallet, og spiller musikken han komponerte dette tiåret.

Vi vil få høre «Sommernatt ved fjorden», «Blåmann» og andre kjente sanger og komposisjoner. Bjørnstad skriver i boken om vennskapet med Ole Paus, møtene med sterke personligheter, fra Erik Bye og Jens Bjørneboe til Lill Lindfors og Cornelis Vreeswijk. «Sanger fra Gutterommet» som blir sluppet 19. august. Låtene ble fremført på gutterommet til Ketil Bjørnstad og tatt opp på en Tandberg spolebåndopptaker av Ketil Bjørnstad på 70-tallet.

Trondheim Litteraturfest arrangeres for femte gang i 2016. Med visjonen om å «Bringe den nære og den fjerne litteraturen til Trøndelag» har litteraturfesten blitt en viktig litterær arena i kunnskapsbyen Trondheim.

Trondheim litteraturfest er resultatet av et samarbeid mellom Trondheim folkebibliotek, Communicatio forlag, Norli Nordre og Litteraturhuset i Trondheim.
Foto: Aschehoug/Trine Hisdal

 Mitt inntrykk fra Bokbadet

Anne Grosvolds Bokbad med Ketil Bjørnstad i Dokkhuset ble en festforestilling - salen var ganske fullpakket, og iherdig klapping, latter og positive "tilrop" fra publikum tilkjennega at dette var populært -
Her var det mye humor og kjappe replikker fra de to på scenen - Anne Grosvold stilte som vanlig de rette spørsmålene og visste å gi "god plass" for hovedpersonen - her fikk vi repetert mange av de morsomme og komiske episodene fra romanen Syttitallet - har man ikke lest boken enda, så tror jeg mange ble skikkelig motivert til å ta fatt på den - at den er lang, er kanskje en ulempe for noen, men til glede for mange andre som vil finne mye spennende både i Ketil Bjørnstads eget liv på Syttitallet og alt som skjedde i den store verden nettopp i dette ti-året.
Selv leste jeg boken omtrent før den kom ut - og det var fint å gjenoppleve den gjennom Bokbadet.
I tillegg til samtalen mellom de to drevne aktørene, så håndterte Ketil Bjørnstad et flygel han sa seg helt fornøyd med - han kom inn på dette med flygler han hadde "møtt" på turneene sine - og ikke alle hadde vært helt enkle å håndtere - men altså, dette på Dokkhusets scene måtte det være noe ekstra-ekstra med skal man tolke applaus og jubel fra publikum.
 
Salen var nokså mørklagt, så dessverre ble fotograferingen begrenset:
Hovedpersonene inntar scenen i Dokkhuset - Foto:RandiAa©
Bokbad av ypperste kvalitet - Foto:RandiAa©
Forfatter eller musiker? Ja, takk - Begge deler - Så absolutt:
Musikk av ypperste kvalitet - Foto:RandiAa©
Etter "forestillingen" stilte hovedpersonen opp til signering og hyggelige ord til de som ønsket å ha et minne i Verden som var min - Syttitallet. Jeg hadde signaturen fra før, så jeg vekslet bare noen få ord med Ketil for å si takk for en fin kveld. (Hadde faktisk snakket som snarest med han kvelden i forveien på høstmøtet med Aschehoug - Bjørnstad er en av mine favoritt-forfattere)
Travle dager for forfatterne om høsten, her er et bilde fra kvelden før - Aschehougs høstmøte i Trondheim - 19.10.2016:
Ketil Bjørnstad i samtale med Kjersti Myre Lessum - Foto:RandiAa©

Her er min omtale av Syttitallet 

Mine omtaler av noen av Ketil Bjørnstads verk:

 


Tuesday 18 October 2016

Tanker om bok - Gyldendal Forlag inviterer - Høstens bøker - Trondheim - Byscenen - 18.10.2016

Mona B. Riise ledet oss gjennom bokkvelden - Foto:RandiAa©
Forfatterne kom i år også - til høstens boklansering på Byscenen i Trondheim - det var duket for en festkveld med bøker, forfattere, god mat og drikke - og et hyggelig gavedryss med bøker. Mona B. Riise ledet oss elegant gjennom boklanseringene.
Årets katalog er i seg selv en innholdsrik bok på 322 sider. Her kan man bla i den.
Og i Bokbilag fra Gyldendal kommer flere boktips - med omtaler rett på sak:
 Her er noen få inntrykk fra den innholdsrike kvelden (bilder fra skjermen og scenen) - det var mye som fristet, og etter hvert blir nok en del av det lest også. 
Et lite liv - en utrolig sterk historie - Foto:RandiAa©

Hemmeligheter og skandaler i London i 1840-årene - Foto:RandiAa©
Sprudlende med Familien Schwindel - Foto:RandiAa©
Årets vakreste fuglebok? - Foto:RandiAa©
Hålke skal jeg så desidert lese - Foto:RandiAa©
Mona B. Riise og Helene Uri - Foto:RandiAa©
Denne vil nok mange like - Foto:RandiAa©
Mona B. Riise og Thor Gotaas - Foto:RandiAa©
To på topp når det gjelder kriminal-litteratur - Foto:RandiAa©
Jørn Lier Horst har jeg vel lest alt av når det gjelder voksen-krim - jeg har omtalt alle William Wisting-bøkene, og kommer nok også til å lese/lytte denne siste - litt ny vri på den - i tid går den tilbake til Wistings første tid som yrkes-aktiv politi. 
(Her er min siste omtale av Horst krim, på slutten av posten er det link til alle omtalene) 
Når det gjelder Gunnar Staalesen, har jeg bare sett TV-filmene med hans helt Varg Veum - men nå skal jeg lese denne siste - Storesøster - Jeg fikk en hyggelig prat med forfatteren i pausen på boklanseringen - vi mimret om noen felles kjente, langt tilbake i tid. (Og Anita tok bilde)
Fra Bokbilag fra Gyldendal
Ny bok også fra Berit Nordstrand - det er viktig å ta vare på egen helse:
Fra "Bokbilag fra Gyldendal"
Ta vare på deg selv - Mona B. Riise og Berit Nordstrand - Foto:RandiAa©

Tone Almhjell har hatt stor sucsess med sin fantasy litteratur - Foto:RandiAa©
Kyrre Andreassen sin roman vekker min nysgjerrighet - Foto:RandiAa©
"Lese-trigger" fulgte også med bok-pakken fra Gyldendal - Foto:RandiAa©
Nå må man jo nesten lese Staalesen - Foto:RandiAa©

En takk til Gyldendal for en inspirerende bok-kveld

Anita var også på Boktreffet - her er hennes fyldige referat
Beathe møtte forfatterne i Bergen
 

Referater fra tidligere "Forfatterne kommer" - Gyldendal inviterer:
Forfatterne kommer - 2015
Forfatterne kommer - 2016
Forfatterne kommer - 2017
Forfatterne kommer - 2018 

Forfatterne kommer - 2019
Forfatterne kommer - 2023