Arrangert cover-foto - Foto:RandiAa© |
Forfatter: Gill Paul
Forlag: Aschehoug
Språk: Norsk, bokmål
ISBN: 9788203269646
Publiseringsår: 2021
Format: Innbundet
Antall sider: 525
Oversatt av: Bente Rannveig Hansen
Litteraturtype: Historisk roman
Gill Paul er født (1960) og oppvekst i Glasgow – hun har studert både historie og litteratur, innom medisin-studiet har hun også vært. Som yrkesaktiv har hun arbeidet i et London-forlag. I Norge ble vi først kjent med henne gjennom romanen I gode og onde dager, utgitt på norsk i 2017 – en spennende historie om tsarens datter og en russisk offiser.
Vi hører også om dette forholdet i Tsarens datter (den har jeg lest). Gill Paul har en enestående evne til å leve seg inn i en annen tid, og ”kjenne på” følelsene til personene hun bruker fra en historisk epoke, eller de fiktive personene hun skaper. Det er spesielt 1900-tallets historie hun har konsentrert seg om, en periode som hun selv har studert.
Litt om de bøkene jeg har lest av Gill Paul:
I kronologisk rekkefølge etter som de er publisert - Kvinner og barn først - 2012, I gode og onde dager - 2016, En kongelig affære - 2017, Tsarens datter - 2018, Jackie og Maria - 2020. Kvinner og barn først – denne leste jeg i juli 2018 - her har Gill Paul laget sin egen "Titanic story" - en vakker historie med Titanic ulykken som bakteppe – karakterene er forfatterens fiksjon, og de gir et levende inntrykk av stemning og persongalleri ombord i denne berømte båten. G.P. har prøvd å forestille seg hvilke følelser denne ulykken skapte hos personer som overlevde tragedien. Jeg merket meg at jeg likte måten G.P. greide å gjenskape stemninger, miljø, tidsepoke og fargerike personer som eventuelt hadde vært om bord. Hun har tydeligvis gjort mye research rundt dette. Vi møter et interessant persongalleri – og forbindelser brytes brått i kaoset som oppstår når Titanic synker - men historien fortsetter på en engasjerende måte når vi følger noen av de overlevende, og hva som videre skjer med dem,
Jeg vurderte romanen til et solid terningkast 4
I gode og onde dager - Denne leste jeg bare raskt igjennom som en bakgrunn til Tsarens datter – vi er i Russland rundt 1914 - Romanov-familens fremtid ser nokså usikker ut - vi følger et kjærlighetsforhold mellom storfyrstinne Tatiana og offiseren Dmitri - og kjærlighets-historien knyttes på en genial måte til vår tid med karakteren Kitty i London, og et verdifullt smykke som har sin historie – mer skal ikke røpes.
Gill Paul har virkelig laget en god historie her - dette fenger – mange ville vel gjerne at dette skulle være sannheten. Men jeg vil ikke beskylde Gill Paul for å lage kvasi-historiske romaner. Hun tilkjennegir tydelig at hun har gjort mye research og brukt virkelighetens historie der dette lar seg gjøre – og der det ”stopper opp" lager hun en fortsettelse med sin egen troverdige historie. Hun forklarer det hele klart og tydelig i en epilog.
Terningkast 4+
Mine tanker om Jackie og Maria:
"Jackie Kennedy er vakker, sofistikert og vurderer å forlate sin mann; en ung og ambisiøs senator. Livet i offentlighetens søkelys er nådeløst, spesielt med en mann som er utro og som knapt har tid til å trøste da hun føder et dødfødt barn. En invitasjon til Aristoteles Onassis' luksuriøse yacht ender med å forandre hennes liv.
Maria Callas er verdens beste sopran, på høyden av karrieren. En dag introduseres hun for Aristoteles Onassis, verdens rikeste mann og gresk, som henne selv. Fastlåst i et barnløst ekteskap og presset fra operasjefer og nådeløse journalister, er møte med denne smarte og sjarmerende mannen en vidunderlig livsomveltning.
Litt etter litt vikler Maria og Jackies liv seg inn i hverandre i et farlig spill av hemmeligheter, skandaler og løgner. Begge vil ha Ari for seg selv - men hvor langt er de villige til å gå for kjærligheten?"
Her møter vi to sterke, kvinnelige personligheter – Gill Paul har gjort dem til sentrum i en dramatisk trekant-historie. Tilknytningen mellom dem er den greske rikmannen Aristotle Onassis. Maria Callas startet sitt ulykksalige kjærlighetsforhold til han i 1958 – og det varte til 1968, til hun ble ”utkonkurrert” av Jacqueline Kennedy, enken etter John F. Kennedy. Gill Paul gir oss spennende glimt fra livet til de to kvinnene – Jackies liv med den utro JFK, (John F. Kennedy), hennes rolle som førstedame og hennes forhold til barna og Kennedy familien – Maria Callas er kanskje kvinnen som har fått den mest sympatiske rollen – hennes liv gjorde mest inntrykk på meg. (Litt mer om Callas og Onassis og her)
Historiske begivenheter i perioden er flettet naturlig inn i romanen, uten at de blir dominerende – slik som ”Grisebukt-episoden”, Cuba-krise, attentatet på JFK, og andre begivenheter – her er hovedvekten lagt på tre vesentlige karakterer, Jackie, Maria og Onassis – ikke noe overskygger denne dramatiske trekant-historien. Gill Paul har gjort en veldig dyktig jobb med å ”smi” disse tre livene sammen på en høyst spennende måte. Det er en roman spekket av mye tragedie – jeg ble faktisk ganske berørt av å lese om Jackies ”rice and fall” vil jeg kalle det – fra den populære, ”dekorative”, vakre førstedamen til den tragiske enken som valgte Onassis som en slags ”redning”, uten at det brakte særlig trøst eller lykke – uansett hvor mye penger hun fikk anledning til å bruke. Berørt blir man også av å lese om Marias ulykkelige kjærlighet til Onassis – men hun er i hvert fall skildret som den mest sympatiske i denne trekanten. Onassis er skildret med mange negative karaktertrekk, sjalu var han, tiltrukket av kjendisnavn og berømtheter – slik var Jackie en av hans siste trofeer.
Interessant video-klipp - Gill Paul intervjues om romanen: