Thursday, 2 October 2014

Tanker om bok - Yahya Hassan: Yahya Hassan - Dikt

Tittel:Yahya Hassan - Dikt
Forfatter:Yahya Hassan
Innbinding: Heftet
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 169
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Bokmål
Originaltittel: Yahya Hassan
ISBN/EAN: 9788202442002
Kategori: Lyrikk
Gjendiktet av Pedro Carmona-Alvarez

Om forfatteren fra forlagets side:

Yahya Hassan (født 1995) brakdebuterte som 18-åring med diktsamlingen "Yahya Hassan". I boken tar han et sterkt oppgjør med sin voldelige oppvekst, beskriver et liv som ungdomskriminell og utfordrer foreldregenerasjonens verdier. I Danmark har Hassans debut vakt enorm oppsikt, den er allerede trykket i 100.000 eksemplarer og er solgt til en rekke land.
Yahya Hassan - Foto: Mogens Engelund fra dansk wikipedia

Omtale fra Forlagets side:

Nå kommer Yahya Hassans enestående debutbok Yahya Hassan endelig på norsk!

Her tar forfatteren et sterkt oppgjør med sin voldelige oppvekst, beskriver et liv som ungdomskriminell og utfordrer foreldregenerasjonens verdier. I Danmark har boken vakt enorm oppsikt, og er solgt til en rekke land. For Yahya Hassan mottok forfatteren den danske debutantprisen og boken er allerede trykket i 100 000 eksemplarer i Danmark. Den norske gjendiktningen er ved Pedro Carmona-Alvarez.

Mine tanker om Yahya Hassan - Dikt:

Den unge mannen ble en sensasjon i Danmark da han stod frem med sine dikt, og tiden i medialyset etterpå ble vanskelig - ikke bare på grunn av mediastyr, men også fordi han hadde "utlevert" sine egne, drapstrusler og mobbing og en hverdag med politibeskyttelse og skuddsikker vest ble resultatet.
Han gir oss innsyn i en dramatisk og skremmende oppvekst i en familie med vold og trangsyn, i et innvandrermiljø som kan beskrives som en ghetto -  på godt og ondt, mest vondt, i Danmark. Boken går rett på "sak" og begynner med dette talende diktet kalt "Barndom":

Barndom - s.5-6
Og her er han i barnehagen, lærer om den norske jul, med en skremmende julenisse og en skremmende far - han er "utenfor":
Utenfor døra - s.7

Nå har han altså tredd inn i et "nytt liv" som forfatter - om det er mulig å legge en slik barndom bak seg, er ikke godt å si. En "dikt-roman" som dette kan være terapi og et skritt på veien. I intervju har han påpekt at boken er kanskje mer et oppgjør  med og angrep på religionen enn et generasjonsoppgjør..et oppgjør mot indoktrineringen. Og dette er følelser han sitter igjen med i forhold til foreldre, religion, kultur......:
"Du kommer til helvete min bror" - s.104 (diktet fortsetter på s.105)
Dette er utrolig sterke dikt - man kan ikke bare lukke boken og være ferdig med dette "livet" når man har lest alle diktene, de blir nok under huden en god stund. - Vi er vitne til et alvorlig oppgjør med en familie, en barndom, en kultur, en religion, et kvinnesyn, et hykleri, en dobbelmoral, men også samfunnet representert ved pedagoger og politi setter han søkelyset på - Det serveres slik denne unge dikteren har opplevd det selv - det er sett gjennom hans øyne, det er inntrykk som har festet seg i hans oppvekst. Det er så åpent og ærlig og troverdig at man kan ikke annet enn ta dette for "god fisk"? Jeg velger å tro han - selv om det er nesten smertefullt å gå inn i disse diktene - man kan ikke annet enn bli grepet av det, føle smerten, savnet, pinslene, lengslene og drømmene. Sentralt i Yahya's barndom og oppvekst står den voldelige faren,  moren  blir en kvinne som kommer i bakgrunnen, hun visste sin plass i forhold til mannen - en kvinne utsatt for vold, og omtalt som hore av ektemannen - så blir hun borte fra familien, ny kone dukker opp, nye barn i familien - Yahya blir bortplassert, spesialskoler blir konsekvensen av oppveksten. Hans utrygghet og redsel under oppveksten føler vi sterkt gjennom diktene hans. "Oppdragelsen" setter spor, han blir  ikke  noe veltilpasset, enkelt barn å ha med å gjøre -  han kommer på kant med loven og på ville veier med stoff og kriminalitet.
Egentlig utgjør disse diktende et langt epos, en tragisk dikt-roman, selv om boken bare er på 169 sider med store bokstaver. Hvert dikt er stort sett på en eller to sider, bortsett fra det siste som har tittel Langdikt og går over 34 sider(!) Jeg prøvde å lese det høyt for meg selv - det forteller egentlig mange historier, det tar rent pusten fra en, og man assosierer det med noe apokalyptisk (Les selv!)
Rent språklig og rytmisk får disse diktene meg til å tenke på Slam poetry - det er mye bokstavrim - rytmen og den knappe formen er lik Slam eller Rap - ordvalg står i stil til innhold, det er til tider nokså slående og grovt språk, men disse obskøniteter er noe man må "tåle" for det blir en del av det sterke budskapet. Og at navnet til forfatteren er del av bokens tittel, er ganske naturlig - boken handler om hans liv.
Og  gjendiktningen til Pedro Carmona-Alvarez fungerer meget bra.

Pedro Carmona-Alvarez (bilde tatt ved Åpningsforestillingen Kapittel 11 i Stavanger) - Foto:RandiAa©

Terningkast: 5

Yahya Hassan i NRK Bokprogrammet
Her er Anitas tanker om denne: Artemisias verden
Jeg har leser-eksemplar fra Cappelen Damm

Yahya Hassan leser egne dikt - NRK
NRK - artikkel da han døde


Etternotat 15.09.2016: Livet er fortsatt ikke enkelt for Yahya Hassan.
"Poet og Rebell" som han blir kalt.


Etternotat 30.04.2020: Yahya Hassan døde 29.april 2020 - Han ble funnet død i sin leilighet i Aarhus. Han ble bare 24 år gammel.


4 comments:

  1. Sterke dikt ja. Måtte at denne porsjonsvis. Takk for linking.:)

    ReplyDelete
  2. Ja - og det går visst ikke så greit. Leste en del nyheter om han nå. (Har linket på et etternotat)

    ReplyDelete
  3. R.I.P. Jeg har den nyeste boka hans, kjøpte den på dansk da den kom ut. Den kommer jo på norsk nå også. Veldig trist at han døde nettopp.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Skal lese den siste boken også - en meget spesiell poet var han.

      Delete