Thursday 26 February 2015

Tanker om bok - Lars Mytting: Svøm med dem som drukner

Foto:RandiAa©
Tittel: Svøm med dem som drukner
Forfatter: Lars Mytting
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 472
Forlag: Gyldendal
ISBN/EAN: 9788205421998

Jeg hadde leser-eksemplar fra Gyldendal og jeg brukte lydboken lånt på biblioteket:
Produsert av: LBF
Først utgitt: 21.09.2014
Spilletid: 12:50:00
Antall CDer: 10
ISBN CD: 9788242159014
Målform: Bokmål
Innleser: Axel Aubert

Fra forlagets omtale:

En storslått familiehistorie spilt ut med de store dramatiske hendelsene i Europa på 1900-tallet som bakgrunn.
Høsten 1971 blir et kjærestepar funnet omkommet i Frankrike, på en avstengt, skogbevokst slagmark fra første verdenskrig. Deres tre år gamle sønn Edvard er sporløst forsvunnet. Fire dager senere dukker han opp på et helt annet sted i Frankrike.
Ingen vet hvor Edvard har vært, og han vokser opp på en fjellgård i Gudbrandsdalen sammen med sin tause bestefar.
Hva gjorde foreldrene i det avstengte skogholtet, og var det en tilfeldighet at de tråkket på en gammel gassgranat fra krigens dager?
Og hvem har, til bestefarens begravelse, sendt dem et praktstykke av en kiste, snekret i et treverk ingen har sett make til?
Letingen etter svar fører 23 år gamle Edvard både til Shetland og tilbake til Frankrike, der han må grave seg inn i de mørkeste krokene i familiens fortid. En fortid som er tett vevd sammen med de store europeiske hendelsene fra forrige århundre, men også lidenskapen til en mestersnekker som søkte lykken i 30-tallets Paris.

Lars Mytting - Foto:Julie Pike

Om forfatteren:

Lars Mytting debuterte med romanen Hestekrefter i 2006, som med oversettelser til tysk, svensk, finsk og dansk ble en av de mest solgte norske debutantromaner gjennom tidene. I 2010 kom Vårofferet. Mytting har også utgitt verdenssuksessen Hel ved, som  ble trykket i 180 000 eksemplarer og oversatt til en lang rekke språk.
Lars Mytting (1968) er født på Fåvang i Gudbrandsdalen.
Utgivelser
2006: Hestekrefter (roman) (Gyldendal)

2010: Vårofferet (roman) (Gyldendal) 
2011: Hel ved (sakprosa) (Kagge forlag) 
2014: Svøm med dem som drukner (roman) (Gyldendal)

Forfatterens nett-side

Mine tanker om Svøm med dem som drukner:

Jeg må reise en tur til Shetland! - Ja, det var min konklusjon etter å ha lest Lars Myttings siste roman. - Må tilføye at det var ikke de eneste tankene jeg satt igjen med etter romanen.
(I påvente av egne fotografier fra Shetland, fikk jeg låne noen bilder som passer godt til boken, de er tatt av min flinke foto-venninne Helena)
At romanen er lang, merket jeg nesten ikke, for dette var en spennende reise på leting etter identitet, på leting etter slekts-historien med alle dens gjemte og mystiske, fortiede hemmeligheter. Fra en liten norsk bygd, går ferden til Shetland og Skottland og til Frankrike, med tilbakeblikk på store deler av 1900-tallet - en slags familie-krønike blir avslørt.
Det er Edvard Hirifjell  som jakter på identitet og røtter og slektshistorien - det er han som forteller historien - etter hvert som den avsløres.
Barndommen er for han gården med potetdyrking på det lille "fantasi"-stedet Fiksvik i Gudbrandsdalen med besteforeldrene som nærmeste pårørende - og da bestefaren Sverre  hadde en NS-bakgrunn og frontkjemper stempel på seg, fikk Edvard en del problemer å "sloss" med i oppveksten - men bestefaren var hans faste holdepunkt, så loyaliteten var stor.
Edvard bærer også på en  vag formening om en foreldre-tragedie, han er tre år og med foreldrene til en slagmark i Frankrike i 1971, en slagmark fra første verdenskrig - og så er det ting han ikke husker fra de første dagene etter at foreldrene ble forulykket - tør han våge seg inn i den dystre historien?
Ja, det gjør han - når bestefaren dør og han er 23 år gammel dukker det opp spor som han ikke kan overse, presten er behjelpelig, det finnes til og med en lik-kiste i forvaring som tilhører familien, og spennende brev dukker opp.
Så må Edvard dra ut på sin store ferd for å finne ut mer, på Shetland venter flere avsløringer - kanskje det er en arv å hente også.
Det er skog og trær og ved med i denne romanen også - og jordnær natur, og handlekraftige kvinner møter han også.
Bestefaren og hans bror Einar står sentralt i historien - og etter hvert får vi mer og mer innblikk i konflikten mellom dem - (her vil jeg ikke røpe for mye -  leseren holdes lenge i spenning,  alt nøstes meget langsomt opp, og Edvards franske mor trer klarere frem for oss etter hvert også. Edvard har en reise å gjøre, en vei å gå.
På veien tar han med leseren i fascinerende landskap i møte med naturen og i møte med håndverk og yrkesstolthet - det er "dyrking" av flammebjørk, det er møbelsnekring av beste kvalitet, og båtbygging av stort format, og kiste-snekring og hagle-skjeft -  alt med kvalitet og yrkes-stolthet  - fengslende skildret.
Jeg vil ikke gå i detaljer på den spennende handlingen i denne romanen - historien er utrolig og litt eventyraktig kanskje, men det går absolutt fint å tro på den - også på kjærlighets-historiene som nøstes opp etter hvert.
Historien om Edvard Hirifjell på leting etter fortiden, etter forfedre, etter identitet, etter kjærligheten, etter sjele-freden er både poetisk, spennende og vakker - og så fremstår han etter hvert som en "speiling" av sin nære slektning Einar som også hadde to viktige kvinner i sitt liv - men Edvard kommer kanskje bedre utav det enn Einar. Og så fant han svar - kanskje ikke de han ventet å finne da han dro ut på identitets-reisen og kanskje ikke alle svarene, men det han fant, gir nok leseren mange overraskelser.
Og hva den merkelige tittelen på boken betyr - ja, det skal jeg heller ikke røpe, men den avsløres ganske dramatisk mot slutten av romanen - Svøm med dem som drukner gir leseren en "Odyssevs-opplevelse" som  man ikke glemmer så lett
Terningkast:5
 

Et lite glimt av forfatteren hos Brenner og bøkene:

Og her noen bilder fra det eventyr-aktige Shetland, hvor en del av handlingen i romanen foregikk - fotograf er min venninne Helena Normark:
Mainland - Shetland - Foto:Helena Normark©
"Steinhytta" - Foto:Helena Normark©
"Båtlevning" - Shetland - Foto:Helena Normark©
Lundefugl - Puffin - Fair Isle - Shetland - Foto:Helena Normark©
Fair Isle - Shetland - Foto:Helena Normark©
Lerwick - Shetland - Foto:Helena Normark©
20.05.2015 - Nyheter om Svøm med dem som drukner - Man kan se frem til en TV-serie basert på boken, meldes det fra Gyldendal Forlag:

Min omtale av Svøm med dem som drukner
Min omtale av Søsterklokkene

Min omtale av Hekneveven

8 comments:

 1. Flott omtale igjen, Randi. Jeg har ikke lest boka enda, men den ligger klar. Nå ser jeg fram til å dukke inn i den og i Shetlands eventyrlige natur.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk, Åslaug - denne romanen ga spennende og interessant underholdning fra første til siste side. Beskrivelsene av "reisens omgivleser" var stemningsfulle.

   Delete
 2. Hei! Fin anmeldelse.

  Hvem fikk egentlig Edvard barn med? Gwen eller Hanne?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hva som skjedde videre kan vel overlates litt til fantasien - kanskje Edvard hadde lært noe av Einars historie?......

   Delete
 3. Replies
  1. Åpent spørsmål kanskje, nå er det så lenge siden jeg leste denne - at jeg har falt litt ut av tankegangen..... kanskje det kommer frem i en TV-serie, hadde vært fint med denne på film ja.

   Delete
 4. Holder en knapp på Gwen!

  ReplyDelete
 5. nydelig skrevet, har lest boken til en skoleoppgave og med hjelp av denne burde jeg få en sekser!

  ReplyDelete