Forfatter: Birte Svatun
Illustratør: Åshild Irgens
Utgivelsesår: 2014
Antall sider:64 sider
1. utgave
Forlag: Gyldendal
ISBN/EAN: 9788205454132
Birte Svatun - Foto:Ketil-Born |
Forlagets omtale av forfatter:
Birte Svatun (født 7. juni 1958) er en norsk journalist og forfatter.
Hun er utdannet lærer og har tidligere jobbet i ti år som journalist i NRK Radio. Hun skriver for både voksne og barn, og debuterte med Det beste i livet er gratis. 12 samtaler om viktige og vanskelige veivalg i 2002. Senere har hun utgitt flere faktabøker for barn, som Kroppen (2005), Hva er følelser? (2007) og Rett eller galt (2009). I 2014 utkommer Tenkeboka.
Birte Svatun er bosatt i Åsgårdstrand i Vestfold.
Forfatterens hjemmeside
Forlagets omtale av boken:
En koselig hverdagsbok som innbyr til fine samtaler.
Vilde og Simon er venner. Men hva vil det egentlig si å være venner?
Vilde liker av og til å være alene. Er det det samme som å være ensom?
Simon treffer andre barn når han er i Syden med mamma. Men er det mulig å få venner når en ikke snakker samme språk?
Vildes pappa kjøper stjernekikkert, så Vilde og Simon kan se på stjernene. Men hva er bak det de kan se – hva er bak stjernene?
Birte Svatun har skrevet en hverdagsfilosofisk og nær bok om ting barn undrer seg over og gjerne vil snakke om. Åshild Irgens vakre og humoristiske illustrasjoner gjør boken til en godteskål for både små og store.
Mine tanker om Tenkeboka:
Jeg ser gjerne litt nærmere på en barne- eller ungdoms-bok en gang i blant - og da helst en bok med "mening", en bok med tiltalende illustrasjoner, en bok med godt språk og fyldige tekster, en bok man kan samtale videre om, en bok man ikke glemmer så lett, en bok man gjerne tar frem og repeterer, en bok man kan lese litt i om kvelden ved sengetid uten å bli uroet eller opprørt......og ja? Hva mer bør den gi - og ja - denne boken dekket de fleste av disse kravene. Den engasjerte meg, og jeg hadde en hyggelig lesestund, og jeg hadde barn i tankene under lesingen, kanskje barnebarna.Spennende innhold |
Også morsomt med et spørsmål i tilknytning til tenkingen vår: "Hvor tenker du best?" (s.9) - Det synes jeg var et godt spørsmål! Det fikk faktisk meg selv til å tenke over hva mitt eget svar måtte bli - og dette spørsmålet tror jeg kan bli utgangspunkt for en morsom samtale med barna man leser for. Man kan jo filosofere litt videre og spørre dem om hvor de tror "bestefar" tenker best eller "Petter" eller "Tante" osv.Videre møter vi Vilde og Simon som prøver å tenke seg å være Brillebie (s.10), eller hvor vanskelig det er ikke å tenke på noe i det hele tatt.
Fine illustrasjoner av Åshild Irgens i boken (s.10) |
Fine illustrasjoner av Åshild Irgens i boken (s.30) |
Og så fortsetter de med en interessant tankelek (s.10-11) - og vi luer på hva som skjer i kroppen vår når vi tenker "glade tanker", eller "urolige tanker" - dette gir uten tvil en fin innfallsport til noen "kloke" samtaler med barna…
Og om kvelden er det pappa ved sengen til Vilde og han har "en levende film i hodet" sitt om den gang Vilde ble født - og så går samtalen til forelskelse og hvorfor "mamma og pappa ville ha barn"
Og i kapitlet om "Vilde vant!" (s.16-17) får vi en enkel og fin liten leksjon om befruktning og hva et "menneskebarn" er.
Her er det så mange temaer og så mange fine bilder at man har samtaler for mange kvelder å glede seg til - det er sykkelturer, lek og snekring og ferietur og skolestart etter ferien - og så bestemmer Vilde seg for å bli hjemme fra skolen en dag - og da kan man snakke om "Er det ting vi må gjøre selv om vi ikke har lyst?" (s.42-43).
Vilde har også en oldemor og en oldefar - og her snakker vi om forskjellen på unge og gamle mennesker (s.48-51) - og oldemor er ikke redd for å dø, hun tror på Gud og skal hjem til han - og da kommer spørsmålene:
"Oldemor tror at Gud finnes. Hva tror du? Hvorfor tror du det?" (s.51)…..
Dette var en innholdsrik bok som jeg tror både barn og voksne vil like.
(Jeg fikk et leserkeksemplar fra Gyldendal, og fordi boken tiltalte meg, valgte jeg å omtale den)
Terningkast:5
Fantastisk bra omtale! Her har du virkelig fått fram hva denne boka står for. Og det ser ut til å være en pedagogisk fin bok for samtale med barn. Tror den vil passe veldig godt til min lille barnebarn med autisme, da han har tusen spørsmål for tida.
ReplyDeleteTakk for det Åslaug, det var en god barnebok - en veldig fin ressurs til mange kloke samtaler mellom barn og voksne.
DeleteVet du hva Randi, omtaler som denne her gjør meg veldig klar for å få barnebarn! Tenk hvor fantastisk det måtte være å boltre seg i gode bøker sammen med barn! Jammen ser jeg fram til det (selv om jeg ikke håper jeg blir bestemor helt med det første, de er kun 18 og 21 :-)
ReplyDeleteTakk, Marianne - ja det er alltid fint å samtale om bøker med barn. Først er det "barna", så blir det en pause - så starter man med barnebarna. (Jeg hadde forresten en stor opplevelse med et eldre barnebarn, 11 år, vi leste Gutten i den stripete pyjamasen, deretter så vi filmen og hadde mange gode samtaler underveis.)
DeleteDet må ha vært litt av en opplevelse med 11-åringen. Jeg syns både boka og filmen var veldig gode, selv om jeg syns filmen ble vel grusom. Jeg så den sammen med min sønns 10-klasse i bussen på vei til Polen og konsentrasjonsleirene der og i Tyskland. Den satt lenge i...
DeleteJa, den er flott Marianne - men med den er det viktig å lese boken før film - og samtale med voksenperson er også viktig med slik litteratur.
Delete