Wednesday, 11 February 2015

Tanker om film: Familien - August: Osage County

Tittel:Familien, August: Osage County
Originaltittel: August: Osage County
Nasjonalitet: Amerikansk
Regi: John Wells
Skuespillere: Benedict Cumberbatch, Ewan McGregor, Julia Roberts, Abigail Breslin, Meryl Streep, Juliette Lewis, Chris Cooper, Sam Shepard, Dermot Mulroney, Margo Martindale, Julianne Nicholson, Misty Upham, Newell Alexander, Will Coffey, J. Alan Davidson
Kinopremiere: 07.02.2014
Drama /komedie
Lengde: 2 t.

Om filmen fra Film-Web:

Meryl Streep og Julia Roberts braker sammen i denne filmen produsert av George Clooney.
Familien, August: Osage County er nominert til to Oscar. Meryl Streep er nominert for beste kvinnelige hovedrolle og Julia Roberts er nominert for beste kvinnelige birolle.

Familien, August: Osage County forteller den mørke, komiske og dypt rørende historien om de viljesterke kvinnene i Weston-familien. De har vært uten kontakt i lang tid, men en familiekrise bringer dem tilbake til barndomshjemmet i Midtvesten og til den dysfunksjonelle kvinnen som oppdro dem. Filmen er basert på Tracy Letts sitt Pulitzer prisvinnende teaterstykke med samme navn som er spilt på Broadway og en rekke andre teatre både i USA og internasjonalt, og som vant fem Tony Awards i 2008.

Mine tanker om Familien - August: Osage County

Enda et filmtips jeg har fra Rose-Marie - et "Familiedrama av de helt store" betegner hun den - Et familiedrama av "de verste" vil jeg nesten heller si....
(Her hennes fyldige omtale av filmen)
Filmen bygger på dramatikeren Tracy Letts teaterstykke av samme navn.
Den er en synliggjøring av at familieliv ikke alltid er lett - relasjoner er vanskelig -  og her var det på sitt verste. Fedrenes synder……eller her mødrenes synder - nedarvede handlingsmønstre, forpester familie-idyllen - slikt er vanskelig å bryte ut av. Den mest lettvinte løsningen blir oftest å trekke seg unna, eller å isolere ondskapen.

Stemningen var nifs intens slik vi for eksempel finner det i dramaet Who is afraid of Virginia Wolf - når mennesker innen familien tar knekken på hverandre skaper det dramatikk på scenen eller på lerretet. Et sterkt moralsk spørsmål berøres i filmen: Er vi pliktige til å ta så mye ansvar for hverandre i en familie at det går på helsen løs for alle - når en i familien har problemer - eller skal man redde seg selv ved å trekke seg unna "ondskapen"?

Noen bilder fra filmen:
Julia Roberts, Meryl Streep og Julianne Nicholson i Familien, mor og to døtre
Julia Roberts og Meryl Streep i Familien, August  Osage County
Chris Cooper og Benedict Cumberbatch - "far" og sønn - av de mest sympatiske personene
Ewan McGregor, Julia Roberts, Juliette Lewis, Dermot Mulroney, Chris Cooper, Margo Martindale, Julianne Nicholson, Abigail Breslin og Benedict Cumberbatch i Familien, August  Osage County
Det er et stjernegalleri av eminente skuespillere i denne filmen. 
Tracy Letts laget et teaterstykke, sterkt dokumentært først, han fikk Pulizer pris i 2008 for dette. Leste dette senere at han faktisk har spilt teater i Who is afraid of Virginia Wolf - et teaterstykke som til de grader har en fortettet atmosfære lik den vi finner i "Familien"

Innholdet i Familien har sterke biografiske trekk fra forfatterens egen familie. Hans morfar begikk selvmord da Tracy var ti år gammel, og mormoren gikk inn i pillemisbruk og depresjoner - og hele familien ble berørt av dette.

Slik ble hans egen familietragedie grunnlaget for dette teaterstykket og filmen - en film som faktisk minner mye om teater - men uten å ha sett dette fremført på scenen, har jeg en tilbøyelighet til å tro at dette egner seg enda bedre på "live" teater.…..

Settingen i Oklahoma ble valgt med omhu på grunn av et fascinerende lys og landskap.
Høydepunktet i dramaet er familie-middagen - en splittet familie som har holdt seg borte fra hverandre en god stund  er pliktskyldigst samlet - fordi mann/far/bror/morfar Beverly er savnet (Sam Shepard) - og snart funnet død -  filmen er et dypt alvorlig drama, men den spiller sterkt på tragi-komiske strenger også - for de mest sensitive seere vil man føle trang til både å gråte og le. Hustruen Violet "trenger" alle rundt seg, de tre døtrene, søsteren og hennes familie,  hun er pillemisbruker og har en legal unnskyldning for å være det - kreft i munnhulen.

Mens familien er samlet slynges spydigheter mot hverandre og i pakt med heten både ute og inne, føler man at man er i et slags helvete. Et spill foregår hvor innsatsen er ondsinnethet, sarkasmer, spydigheter , hevnlyst, hat, nevroser, og målet er å ramme og såre mest mulig.

Drama ? Ja i høyeste grad  - men også humor, den rå, svarte typen.

Det beste ved filmen er vel skuespillerprestasjonene - som film når den ikke de høyder som den vil gjøre på teater - det den opprinnelig var skrevet for.
 

Terningkast:5-

Klipp fra filmen:
 

2 comments:

  1. Takk for god omtale. Interessant at du sammenligner med Who's afraid.... Forstår at denne filmen er et must.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ganske sterk film ja - ikke kjedelig et øyeblikk - og godt spill av gode skuespillere - sammenligningen gjelder først og fremst den intense atmosfæren, og følelsene som dominerer karakterene i filmen.

      Delete