Saturday, 25 October 2014

Tanker om bok - Gro Steinsland: Dovrefjell i tusen år

Tittel:Dovrefjell i tusen år - Mytene, historien og diktningen
Forfatter:Steinsland, Gro
Utgitt:30.09.2014
Forlag:Vigmostad og Bjørke
318 sider
Illustrert
ISBN:978-82-419-1071-5
Historie og samfunn, natur, arkeologi


Fra forlagets side:

Bli med på en vandring i de gamle farene langs Kongeveien og Pilegrimsleden over Dovrefjell, sammen med en av Norges ledende historikere.
Underveis finner spor etter jegere, pilegrimer og konger, bønder og diktere og talløse andre. Forfatteren henter fram mytene og fortellingene som er knyttet til sporene av mennesker i fjellet, og undersøker hva de kan bety.
På Dovrefjell skal urtidskongen Nor ha samlet landet og gjort det til Norge. Her ble Harald Hårfagre oppfostret i en grotte, og her møtte han kvinnen i fjellet.
I tekst og bilder er denne boken en storartet framstilling av et område som går som en rød tråd gjennom hele norgeshistorien.
Om forfatteren:
Gro Steinsland er vår fremste forsker innen norrøn religion og mytologi og har både vikingtid og middelalder som spesiale. Hun har utgitt bl.a. Det hellige bryllup og norrøn kongeideologi (1991), Eros og død i norrøne myter (1997), Voluspå (1999), Den hellige kongen. Om religion og herskermakt fra vikingtid til middelalder (2000), Norrøn religion. Myter, riter, samfunn (2005) og Mytene som skapte Norge. Myter og makt vikingtid til middelalder (2012).


Mine tanker om Dovrefjell i tusen år:

Flott ny bok om natur, historie, samfunn m.m. fra Vigmostad og Bjørke.
Denne bokgleden skal jeg dele med sønnen min som elsker natur og fjell.
Og hva forbinder man ikke med Dovre? Det er vel det helt norske, våre røtter, vår identitet så å si,  men samtidig forbinder vi gjerne Dovre med det eventyrlige, med troll og Dovregubben, og det er Grieg med toner fra Dovregubbens Hall og det er Ibsen med Per Gynt, og det er pilegrimer på vandring mot Nidaros - denne nye boken om Dovre blir en tilvekst til kulturarven vår, og passer fint inn i bokhyllen ved siden av Snorres Heimskringla. (Tenker også den vil glede mange utflyttede nordmenn eller norsk-amerikanere, en flott gave-bok.)
Og hva finner man i denne 318 siders innbydende boken? Cover og design var det første som tiltalte meg - meget stilig, og innholdet er rikholdig med karter, bilder - både gamle og nye, Kongeveien, moskuser, og pilegrimsled, myter og historisk arv, fjellet i diktningen og musikken, Bjørnson, Ibsen og Grieg - for å ramse opp noen stikkord. Dovre er knutepunktet for et vell av informasjon på mange områder.
Det er bare å ta en titt på et fyldig litteratur-, steds- og person-register på slutten av boken (s.307-318)
. Dette er et praktverk som er en estetisk nytelse å lese i, eller bare bla i - en bok som virkelig viser en del av landet vårt som vi kan være stolt av - i tillegg gir boken mye kunnskap og viten om dette området, og ikke minst: dette er boken som inspirerer til glede over naturen og fjellet….

Et utsnitt fra kart i boken
 Områdene som omtales under begrepet Dovrefjell går over flere fylker: Hedmark, Oppland og Sør-Trøndelag, med kjente områder som  Folldal, Dovre, Lesja, Vågå, Sel, Oppdal med flere.  
Jeg har flere ganger prøvd å fotografere litt fra fly over områdene, her er et par bilder jeg har tatt tidligere.
Dombås mot Lesja, Bjorli og Gautsjøen - Foto:RandiAa©
Dovrefjell med Skredahøin,  Svånåtindan,  Larseggen og Snøhetta - Foto:RandiAa©
Terningkast:6

2 comments:

  1. Så kjekt å se at du lar deg rive med av sakprosabøker, artige bilder du har tatt med også. Jeg koste meg med omtalen din, og tenkte hele tiden, hvem kan jeg glede denne med til jul? Takk for super omtale Randi!

    ReplyDelete
  2. Takk Tine, ja, det er en riktig fin gavebok - det burde være mange den passer til. Og når man går i de områdene, vil det være mye bra bakgrunns-stoff å ta med seg.

    ReplyDelete