Wednesday, 18 September 2013

Announcement: Soldier's Home - apropos til Kate Morton's Tilbake til Riverton

Tittel: In Our Time
Forfatter: Ernest Hemingway
Genre: Noveller
Forlag: Scribner
Utgivelsesår: 1996
Format: Paperback
ISBN13 9780684822761
Språk: Engelsk
Sider: 160 

Som et apropos til romanen jeg lytter til for tiden (Kate Morton: Tilbake til Riverton - bloggposten) repeterer jeg en novelle av Ernest Hemingway: Soldier's Home fra novellesamlingen In Our Time.
Hele teksten til novellen

Den handler om soldaten Harold Krebs og hans forsøk på å tilpasse seg et normalt liv igjen, etter hjemkomsten fra første verdenskrig. - Krebs kom med i krigen i 1917, dro fra Kansas til Rhinområdet, soldatene som dro ble på en måte hyllet, men slik var det ikke da han kom tilbake, ingen feiret han da, ingen ville snakke om det som opptok han heller - alle er lei av krigens mareritt og vil komme videre.

From Harris & Ewing Collection

Tilværelsen er vanskelig som hjemkommen soldat, han henger bare rundt uten mening hele dagen. Krebs er på en måte en helt for moren og søsteren - men han står på siden av alt som hjemvendt soldat, han ønsker ikke å involvere seg i noe, verken kvinner eller politikk, det eneste han er interessert i, er å lese i en bok om den krigen han har vært med å utkjempe....
Det stilles krav til han om å finne en jobb også….han får høre om andre menn på hans alder som gifter seg, får barn, har en trygg jobb.
Han føler spesielt presset fra moren som er glad i han, bekymrer seg og presser han - Krebs vil dra bort og prøve å få livet sitt på rett kjøl - men det er ikke lett å komme tilbake til et normalt liv etter oppholdet ved fronten.
Denne novellen setter søkelyset på soldatenes problematiske tilbakevending til sitt "gamle liv", alt er så komplisert. Følelseslivet er også avstumpet…….
Jeg husker denne novellen gjorde veldig inntrykk da jeg leste den i studietiden…og senere har jeg brukt den i undervisningen.


(In Our Time har mange svært gode noveller, blant annet en del av Nick Adams novellene)
Novellesamlingen In Our Time fortjener terningkast: 6

Denne Announcement novellen var et apropos til Tilbake til Riverton av Kate Morton.

No comments:

Post a Comment