Tuesday 23 June 2015

Tanker om bok - Marit Kaldhol: Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lódz


Tittel: Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lódz
Forfatter: Marit Kaldhol
Forlag: Samlaget
ISBN: 9788252184365
Språkform: nynorsk
Utgåve: 1
Opplag: 1
Utgitt: 2014
Format: Innbunden
Antall sider: 176


(Jeg hadde leser-eksemplar fra forlaget)

Fra forlagets omtale:

Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lódz
Nært og sårt om søsken

To søstrer, Jenny og Solrun, veks opp saman med mamma og bestefar Olvar. Dei leikar på stranda og i skogen, byggjer hytte i det store tuntreet. Mamma les eventyret om Raudhette og ulven. Storesøster Solrun skulle alltid passe på Jenny. Ingen skulle gå seg vill. Mamma skulle vere der. Det skulle vere sol. Det som hender skulle ikkje hende.
Jenny må vere sterk, ta ansvar, vise omsorg. Men kven skal ha omsorg for Jenny?

Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lódz er ein roman om eit nært og sårt søsterforhold, og om det å vere pårørande.


Marit Kaldhol - Foto:Øyvind Eide
Mine tanker om Det skulle vere sol, vi skulle reise til Lódz:

Denne boken leste jeg i forbindelse med nomineringen til Bokbloggerprisen for 2014
Et nytt forfatterbekjentskap for meg - og en roman som handler om en liten familie som på mange måter går i oppløsning - om tungt ansvar som havner på unge skuldre.
Allerede tittelen signaliserer at her går ikke livet slik man hadde tenkt seg det. Det er ikke alltid bare sol - og hvorfor Lódz? Jo, der kunne man kanskje finne en far som dro sin vei, en far som kunne ha hjulpet til med å ta ansvar for sine to døtre i Norge.

Boken ga meg lærdom om hvordan det er å håpe når det er håpløst - om smerter og savn - og om om lengsler og drømmer som ikke kan oppfylles - om det å føle seg alene om ansvaret - forfatteren greide å formidle dette på en dypt  medrivende måte.
Hovedpersonen, den yngste av to søstre får erfare at drømmer og planer ikke alltid blir virkelighet - i hvert fall ikke når en musiker-far reiser til hjemlandet Polen, når en kjær søster blir misbruker og blir en helt annen person innimellom - og forsvinner gang på gang. Og når en elsket mor forulykkes i en gass-eksplosjon - Jenny ofrer mye for familien, skolegang og ungdomstid - livet etter mammas bortgang gir henne alt ansvaret for søsteren alene når hun er 20 år - hun er den eneste pårørende - bestefar Olvar som bor i nærheten trenger også etter hvert hjelp når han går mot blindhet.
Gjennom hele boken følger vi også fuglene - deres syklus og deres flukt og vandring. Kanskje de bærer bud om håpet om lysere tider, om at man skal komme igjennom vanskene en gang…..kanskje er søsteren Solrun som en av fuglene - hun drar sin vei, blir borte en stund - men kanskje kommer hun tilbake med våren og solen? - men ikke alle av trekkfuglene greier reisen slik frem og tilbake - Jenny håper at søsteren er en av dem som kan greie reisen…..(Og at hun ikke blir en Janis Joplin - som det er flere hentydninger til i boken, en annen forfatter som også flettet inn Joplin på en fin måte er Ingvild Rishøy i denne novellen.)

Jenny slutter ikke å håpe: (sitat s.170)
Fugle-tråden gjennom boken gir en vakker symbolikk - den binder det hele sammen - det er en trist historie, men samtidig er den vakker også - ikke minst på grunn av vakkert  språk og uttrykksform - og fine naturskildringer.
Sidene er korte - det gir oss glimtvise scener fra livet rundt Jennys familie - det er en veksling mellom nåtid og fortid - men glimtene gir alltid mening, vi ser klart hvor vi er i tid.
Et annet kjent element som er brukt på en fin måte i romanen, er eventyret om Rødhette - Solrun er Rødhette som lar seg friste av ulven (det er dop, vennen Nils  og rusmiljøet) - Jenny skal være rednings-personen som får Solrun ut av "ulvemagen" - se sitat s.176):


Konklusjon - en fin og stemningsfull roman - med et glimt av håp i all sin tristhet.

Terningkast:4

 

12 comments:

 1. Kjempefin omtale Randi! Det er vel noe med det håpet som gjør denne triste romanen så fin å lese.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jeg har litt dårlig tid om dagene, det er så mye man skal rekke over - så jeg satte meg ned etter treningen i formiddag og leste hele boken og blogget, uten stopp - så nå er det te-tid. Hun skriver vakkert om et sårt tema - fin komposisjon - det er nok mange lignende historier, men denne var skrevet med fin innsikt - likevel: nådde ikke helt opp hos meg.

   Delete
 2. Dette var en av de bøkene jeg satte høyest på lista da jeg nominerte til Bokbloggerprisen. Fint å lese omtalen din, så fikk jeg en bra repetisjon!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk for kommentar, aariho - noen ganger blir man riktig betatt av en roman ja - denne var fin og vakker, men den nådde ikke helt de store høyder for meg.

   Delete
 3. Fin omtale, fine refleksjoner Randi. Jeg likte språket, men ble ikke helt fortapt av denne boka som mange andre, så vi er kanskje på linje der.. Det er mange lignenede historier, som du sier, men hun skriver veldig troverdig da. Synes blant annet slutten var litt enkel/(lettvint)? Men for all del, en god bok

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, tror vi er enige, Anita - på det jevne, det jevne. Jeg prøver å reservere "5-ere" og "6-ere" til de som skiller seg godt ut fra mengden - det bør ikke gå inflasjon i de "terningkastene".

   Delete
  2. Er jo veldig vant med karaktersetting i Videregående da - og det blir litt sånn at man vet eleven (forfatteren) har gjort sitt beste - som oftest - at det ligger mye arbeid bak - så får man lyst til å belønne, påskjønne på best mulig måte - men jeg synes man må prøve å være objektiv. (Med bøker spiller det jo også inn at man liker ikke alltid det samme,. Noen fengsles av temaet, andre av språket osv - og noen mangler helt "kjemi" med en bok osv...)

   Delete
 4. Dette er fortsatt en av de vakreste bøkene jeg har lest i år. Føler forresten litt at det er en ungdomsroman eller en roman i kryssningspunktet mellom ung og voksen. Tusen takk for at du minnet meg på hvor godt jeg likte boken med din omtale, Randi.

  Her er min. Jeg har et av de samme sitatene i min anmeldelse, men istedenfor Rødhette sitat har jeg ett om fuglene :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, man blir jo berørt - og som sagt den er vakkert skrevet og komponert.

   Delete
 5. Fin omtale Randi, av en av de fineste bøkene jeg noen gang har lest :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja,Groskro, jeg ser det er mange som finner noe ekstra i denne - det forstår jeg - det er noe spesielt med tonen og stemningen i den.......

   Delete