Sunday 21 January 2018

Tanker om bok - Sarah Selmer:Tjue - Dikt

Book-cover - arangert foto - Foto:RandiAa©
En spennende og til dels eksperimentell diktsamling med et tabubelagt emne. Denne fant jeg spennende og lærerik.

Tittel: Tjue
Forfatter: Sarah Selmer
Utgivelsesår: 2016
Antall sider: 72 sider
Forlag: Gyldendal
Språk: Bokmål
Innbinding: Heftet
ISBN/EAN: 9788205492615
Sjanger: Dikt

Bilde av Sarah Selmer er fra forlagets side - Foto: Trude Rønnestad
Forfatteren Sarah Selmer er født 1972 i Oslo og har utdannelse innen litteraturvitenskap. Hun debuterte i 2000 med diktsamlingen Svimmel. Senere har disse samlingene kommet ut: Brytningsanomaliene i 2008,  Retiro i 2011 og så denne Tjue i 2016.

Mine tanker om Tjue:

Nå hadde jeg latt meg friste av litt systematisert diktlesing med Anitas ”dikt-lesings-initiativ”.
Diktlesesirkelens januar-utfordring er å lese en ulest diktsamling man har i sin bokhylle.
Jeg fant en diktsamling i en av bokhyllene mine – jeg er egentlig glad i å lese dikt – men det blir litt sporadisk. (Jeg har da faktisk rundt tjue bloggposter om diktsamlinger i Reading Randi, og har brukt mye dikt i undervisningen i videregående skole opp gjennom årene)
Diktsamlingen jeg valgte hadde jeg ikke åpnet før, det var et lese-eksemplar fra Gyldendal.
Jeg blar for første gang i den – oi, dette ser jo interessant ut – ganske eksperimentelt – både språklig og tematisk – på en måte så blir faktisk diktsamlingen som en roman – vi følger et spennende tema, en sykdom og hvordan den arter seg.

Diktsamlingen heter Tjue og er  skrevet av Sarah Selmer,  jeg har ikke lest noe av henne før - så dette blir et nytt bekjentskap.
Jeg blar litt i den først – leser litt her og der og prøver å finne ut hva dette er.  Ganske eksperimentelt? Dette må da være poesiens svar på Virginia Woolfs Stream of Consciousness – med temaer jeg assosierer med Sylvia Plaths diktning - det er best å starte systematisk fra begynnelsen skjønner jeg. (Og treningsturen min utsettes noen timer i dag - jeg ble grepet av denne diktsamlingen)
Det er ikke direkte enderim her – men likevel mye rytme og musikk, og ”lydrim” – allitterasjon. Her går alt i ett – i en endeløs strøm – ingen store forbokstaver. Det er en blanding av drøm og virkelighet - men reelt nok for den som formidler dette - det er sykdom og angst, det er stemmer og lyder – det er vrangforestillinger og det er diagnoser,  journaler og statistikk – man lever og gjør de normale ting, mens sykdommen ”som slår følge er en sørgmodig brud” (s.8)– da skjønner jeg etter hvert at dikteren setter ord på sykdommen  schizofreni og på sitt møte med behandlingsapparatet. 

Kanskje det er terapi i dette med å skrive diktene også…….? Det er et tabubelagt emne og Sarah Selmer gir kanskje ny kunnskap med denne diktsamlingen – hun setter mange ord på dette, og ved å lese alle 72 sidene tror jeg mange vil forstå mer, kanskje noen kjenner seg igjen selv om de ikke har sykdommen?
(Jeg har psykologi i fagkretsen min, og for meg ble denne diktsamlingen en lærerik studie – en vakker måte å fremstille denne sykdommen på, selv om diktene kan virke ”rare” i første omgang, så formidler de mye kunnskap om sykdommen og behandlingen – det virker veldig autentisk og selvopplevd – men det er en annen sak)  
Diktene forteller at denne sykdommen kan være noe mer enn vrangforestillinger og det å høre stemmer – vi er på institusjonen og følger sykdommen på nært hold – i flere av  diktene hører vi også at ”pasienten” selv leser i håndboken – prøver å lære noe fra den  (jeg leser i håndboka: s.62)– jeg skjønner etter hvert at Tjue ikke stod for tjue dikt som var min første tanke om tittelen på diktsamlingen, men det er de ukene vi følger denne sykdommens utvikling og behandling – samtidig får vi glimtvis inntrykk fra livet utenfor institusjonen – og så hører vi at den syke begynner å tvile på stemmene, om de er ekte – tre korte linjer på side 52:
stemmene sier: tviler du lenge nok
vil vi forsvinne
jeg merker datoen av i kalenderen


Det som foregår av kaotisk byggevirksomhet utenfor veggene til sykerommet, blir mer konstruktivt etter hvert – etter riving kommer oppbygging og orden – og slik skjer det med sykdommen i disse diktene også – etter kaos og det å være på dypet, karrer den syke seg oppover til det ”normale”:
………
gravemaskinene har stanset
området er asfaltert
psykiateren skriver:
pasienten snakker ikke lenger
med veggen!
og susingen fra vifteanlegget
er lyden av tanker……….. (s.64)


Det nærmer seg slutten på sykdommen for denne gangen og utenfor blir det ryddet:
........
utenfor: byggeplassen ryddes for folk
gravemaskinene
kjøres bort, krantårnet
senker bommen………(s.67)


Gjennom hele diktsamlingen stilles det spørsmål, mange litt merkelige (finnes forstanden? s.7, hva er symptomer? s.15, hva er prognosen? s.15, hvor mange verdener er det plass til i en verden? s.21, skal vi leke gjemsel? s.44 – og mange flere) – og det finnes kanskje ikke svar på dem – men slik er jo livet generelt også – vi har mange spørsmål, men svarene finner vi ikke alltid – likevel slutter vi aldri å fundere og undres.
Og diktsamlingen Tjue anbefales også som noe å undres over. Det er vanskelig å gi et terningkast på denne - den er nokså spesiell - og har mye nytt og spennende over seg - sjønt den ga meg litt assosiasjoner til modernisten Obstfelder som allerede på 1890-tallet ga uttrykk for sin undring i dikts form (Jeg ser, jeg ser …....Jeg er vist kommet på en feil klode!
Her er så underligt …)

Jeg antyder et høyt terningkast - spesielt fordi Tjue gjorde inntrykk på meg, og ga meg noe å undres over - 

Terningkast: 5

17 comments:

  1. Jøss, så spennende. Artig å oppdage en slik skjult juvel i hylla si.:)
    Denne kan jeg tenke meg å lese!
    Takk for spennende bidrag til den første runden av diktlesesirkelen, Randi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk skal du ha, Anita - og takk for linken på "Utfordrings-siden" din. Jeg aner ikke hvor boken kommer fra, når og i hvilken anledning - det står Lese-eksemplar i den, så den kom kanskje etter et forlagsmøte, eller bare sånn uoppfordret. den passet godt inn nå sammen den andre "sykdoms-boken" jeg leser, som jeg nevnte for deg. Innholdet blir nesten som en hel roman gjennom 20 uker med behandling - veldig effektivt, utradisjonelt og interessant skrevet. - den lå faktisk i en stabel oppå en hylle og nokså øverst, derfor oppdaget jeg den tilfeldig.

      Delete
    2. Bare hyggelig. Må jo legge inn linkene av innleggene så andre lett kan lese dem. Jeg legger dem inn både de aktuelle rundenes innlegg og samlesiden i fanen etterhvert.
      Kan jo være fra et bokmøte som du sier; Forfatterne kommer. Hvem vet.. Innimellom kommer det jo bøker i posten vi ikke har takket ja til eller spurt om også.

      Delete
    3. Ja, fint at du legger de linkene der - morsomt å lese hva de andre har valgt, om man ikke får lest den diktsamlingen, får man i hvert fall et inntrykk av den ved blogg-omtalen. Har lest Åslaug sin - selve boken ukjent for meg, men diktene kjenner jeg til. (Jeg har holdt på mye med engelsk-språklig poesi, undervist i det; og ikke så mye norske)

      Delete
    4. Ja, nettopp. Og så er det kjekt å ha dem på siden/fanen slik at de blir lett å finne etterhvert.

      Ren Poesi-boka har blitt kjempepopulær, og CappDamm har laget flere varianter av disse samlingene; Stygg poesi, Julepoesi osv..

      Engelsk poesi; har du lest mye av Yeats? Jeg kjøpte en samling av ham i Dublin, for noen år siden samt en antologi med keltiske diktere. Har dem vel i kjelleren. Jeg må ta en titt å lete frem de gamle diktsamlingene mine.. en dag.

      Delete
    5. Jada, Yeats er kjent(Nobelpris i 1923) - det er uendelig mange fantastiske engelsk-språklige diktere/poeter (du vet, jeg har hovedfaget mitt i engelsk/amerikansk litteratur) En av de store favorittene fra moderne tid er irske Seamus Heaney - døde for få år siden, 2013, Nobelpris i 1995 - Digging, ett av favoritt-diktene - her er det forskjell på yrket til far og sønn, men respekten og stoltheten er der. Av amerikanske er Emily Dickinsom en stor favoritt - spennende både diktene hennes og det isolerte livet.

      Delete
    6. Dickinson - skal det selvsagt være

      Delete
    7. Må få lest den samlingen, men først finne den i bokeskene mine.
      Man har jo mange å ta av i den engelsk-spåklige verden. Sikkert spennende å ha hovedfag i am/eng-litteratur.
      Lurer på om jeg skal starte på Allmenn litt.vitenskap på NTNU, jeg..

      Delete
    8. Ja, det ville være et fint studium for deg, midt i blinken, og det ville ikke by på vansker for deg.

      Delete
    9. Jeg må undersøke om det lar seg kombinere med jobb.

      Delete
  2. Denne var virkelig spennende! Jeg elsker stream of conciousness, men har aldri lest det i diktform tidligere. Jeg skal se om jeg ikke får skvist Tjue inn i diktlesesirkelen under en eller annen kategori. Flott omtale Randi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk for commentar Marianne, denne var noe ny og annerledes synes jeg.

      Delete
  3. Wow! Jeg vet ikke om jeg skal prøve meg på denne, men jeg er i alle fall inspirert til å forsøke meg på en litt større utfordring enn sist, til neste diktlesing! Ingenting er bedre enn litteratur som får tankekverna til å gå.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Denne var interessant og ga innsyn i en sykdom - dessuten var den ikke vanskelig tilgjengelig.

      Delete
  4. Viktor Selmer-Bach21 September 2018 at 11:34

    hun skriver at prosessen foregår i 20 uker men hun var innlagt i over 1 år.

    ReplyDelete
  5. Er også veldig glad for at du likte dikte det betyr veldig mye for oss.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk for det - diktene har et talende "språk" og gjør inntrykk

      Delete