Monday 19 March 2012

Tanker om bok - Herman Koch: Middagen

Tittel: Middagen
Forfatter: Herman Koch
Originaltittel: Het Diner
Forlag: Lydbokforlaget           
Språk: Norsk Bokmål       
Oversetter: Hedda Vormeland
Utgivelsesdato: 31.03.2011
Antall CDer: 7
Spilletid: 07:56:39
Oppleser: Ola G. Furuseth
ISBN: 9788242151544


Papirutgaven er utgitt på Pax forlag, 298 sider, ISBN: 9788253034126

Fra Lydbokforlagets omtale:

Veteranen Herman Koch har skrevet en veldreid psykologisk thriller av en roman, hvor handlingen utspiller seg over et restaurantbord.
Paul Lohman og kona Claire har avtalt å møte Pauls bror Serge og svigerinnen Babette på en bedre restaurant. Vi følger de to parene gjennom både forretten, hovedretten og desserten – samt et uunngåelig oppgjør over den siste drinken. For det som i utgangspunktet virker som en alminnelig og underholdende middagsavtale, utvikler seg snart til å bli en svært ubehagelig kveld for alle parter, inkludert leseren. Det viser seg nemlig at Paul har oppdaget at tenåringssønnen Michel og nevøen Rick deler en forferdelig hemmelighet – en hemmelighet som omfatter både vold og drap og involverer begge familiene. Alle ved bordet vet noe om saken, og i løpet av middagen blir den ene nervepirrende episoden etter den andre rullet opp, helt til sannheten går opp for leseren.
Den nederlandske forfatteren Herman Koch har tatt utgangspunkt i en sann historie i denne kritikerroste romanen. Slik blir ”Middagen” ikke bare en uhyre fascinerende og spennende roman om en familie med mørke hemmeligheter. Den retter også søkelyset mot et utfordrende moralsk dilemma: Hvor langt kan og bør man gå for å beskytte barna sine?
 
"Boken er ekstremt urovekkende, med en oppbygning som fra første stund planter uro og bygger opp et høytrykk. Innleser Ola G. Furuseth gjør en sterk innsats."
Mette Hofsødegård, Aftenposten
 
"Romanen er en av disse sjeldenhetene som unndrar seg sjangerbetegnelser. Den forkler viktige sosiale og politiske diagnoser som drivende underholdning."
Torgrim Eggen, Dagens Næringsliv
Herman Koch (f.1953) er både skuespiller og TV produsent. Selv om han startet som forfatter allerede i 1985 med romaner med alvorlige og tankevekkende temaer, var det romanen Middagen som virkelig slo igjennom i flere land.

Mine tanker om Middagen:

Er det dagens brutale, umenneskelige samfunn Koch skildrer i denne romanen?
Hvordan behandler vi våre medmennesker, hvordan stiller vi oss til de svake i samfunnet, hvem har rett til å leve?
Atmosfæren er besnærende i begynnelsen av romanen, jeg ante fred og ingen fare da jeg startet på denne romanen - den hadde lenge vært på min prioriteringsliste. Gourmet-opptatt som jeg er, trodde jeg at jeg skulle på en hyggelig restaurant og overvære et kulinarisk måltid med "koselig" prat. Genial konstruksjon med denne middagen som setting for så mye mer…
To brødre, Serge og Paul, med sine flotte koner, Babette og Claire, har avtalt en middag sammen..virker som en normal begivenhet…vel Babette, Sears kone viser litt tegn på å ha grått litt i forkant av middagen. Paul er hovedpersonen og fortellerstemmen…at det ikke er  det beste forhold mellom brødrene, merker man raskt…Sears, en kjent politiker på valg til statsminister…virker provoserende og irriterende på sin bror Paul…som vi akkurat i starten kanskje har mest sympati med…men dette endrer seg i akselererende tempo…ettersom Pauls "stream of consciousness" og tilbakeblikk avslører  hans forskrudde personlighet, og sykdom.
I løpet av fem retter behørig annonsert av kelneren, "spiser" vi oss gjennom de fem kapitlene som boken består av Fortellerstemmen (Paul) - avsløre mer og mer om seg selv, og andre karakterer relevant for bokens innhold og begivenheter i deres liv. Men etter som måltidet skrider frem, forstår man mer og mer, dette er ikke bare en hyggelig familiemiddag på fin restaurant. Serge har "kalt sammen" for å diskutere hvordan de skal forholde seg til noe grusomt sønnene deres har vært med på.
Vi følger Pauls "stream of consciousness" gjennom middagen og blir vitne til en uhyggelig psykopat som langsomt og gradvis trer frem for oss. Samtidig avslører Paul med utrolig skarphet sine omgivelser.
Her skjønner vi etter hvert at det dreier seg om langt mer enn denne "hyggelige" middagen - (som egentlig blir mer og mer uhyggelig ettersom vi følger Pauls "avsløringer"). Her er det de store spørsmål om rett og galt, moral og umoral, retten til å leve, hvilke mennesker kan man "rydde av veien" og hvilke fostre bør man foretrekke abort for.
Paul er syk viser det seg, og sønnen har verken vært heldig med sine gener eller sine oppdragere.
Hvem har skylden for at sønnene til Serge og Paul har utført en grusom handling og "ryddet av veien" en uteligger som stinket foran minibanken de ville bruke?  Mot slutten av middagen kommer temaet endelig opp, det Serge hadde "innkalt" til en drøfting av.  Her er de 1 mot 3 som mener at guttene må ta konsekvensen av sine handlinger, stå frem og tilstå - de kan ikke få et liv med mening uten å gjøre det, mener Serge, mens de andre mener at de unge, "kjekke" guttene har livet foran seg og kan ikke la det ødelegges av en "drittsekk som kom i veien"  - Vi aner vel i slutten av romanen at den ene (Serge) har mottatt nok straff og er skremt over til den andre siden, slik at deres elskede sønner kan fortsette "uplettet", uten et avbrudd på noen år i fengsel….
Michele, Pauls sønn har kanskje ikke de beste utsikter til et godt liv med de hemmelighetene han skal leve med, ikke hadde han vært særlig heldig med sin gen-arv eller sine oppdragere heller. Likevel, mot slutten undres han litt på den "smilende mottagelse" hans stygge avsløringer får når han forteller det til faren….
Selv om man blir "skremt",  må man bare lese videre i denne romanen, man leser om en legalisering av utrydding av drittsekker og man møter en hovedperson med nazismens skremmende ideologi nedfelt i personligheten.
En grusom roman, som berører så mange viktige temaer - menneskeverd, dødsstraff, abort, foreldre-modeller - og selv om hendelsene i romanen virker helt absurde, så er det i høyeste grad realisme, samtidig som det er sterk symbolikk på alt det urettferdige og forferdelige som mennesker kan forårsake....mye å drøfte og tenke på her...
Velskrevet, engasjerende, spennende, skremmende, avskyelig……man har kanskje lyst til å legge den fra seg, men man leser videre. Man bør vel ikke vise "strutse-tendenser" for slike viktige temaer - det er vel bedre å diskutere de og innse at slik er virkeligheten - faktisk har visst Koch basert romanen på en hendelse fra virkeligheten også.
En viktig bok man bør lese.
Nå skal den bli film også…det skal bli interessant å se hvordan de løser forteller-rollens avsløringer i den filmen
En oppfølger på samme tema, ikke en fortsettelse på Middagen, kommer nå i disse dager.
Sommerhus med svømmebasseng - drittsekker fortjener ikke å leve, de kan man rydde unna - legen som velger å la pasienten dø fordi han tror han er en drittsekk - noe som får fatale følger - I Middagen er det uteliggeren som ikke har livets rett…

Min evaluering av romanen:5+

Se også Herman Koch: Sommerhus med svømmebasseng

9 comments:

 1. Interessant. jeg likte ikke denne i det hele tatt. Artig å lese dine tanker om den!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nei,kan ikke si at jeg likte plot,tema og enkelte av karakterene,men den er da glitrende og engasjerende skrevet-og veldig tankevekkende-samtidig som den var "ekkel" å lese.

   Delete
 2. Interesanne problemstillinger.
  Jeg likte den også, men var i leserøyeblikket preget av å ha lest svært mange omtaler. Det tuklet med forventingene mine.
  Tror det er en av de bøkene som er best hvis man er helt blank på forhånd.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jeg må innrømme at jeg så å si aldri leser kritikker på forhånd av bøker jeg vet jeg vil lese, jeg ser overskrifter, konstaterer at de finnes, og lagrer gjerne linken til de som ser interessante ut...så tar jeg dem for meg når jeg selv har gjort meg opp en mening. Da er det ofte interessant å se hvordan ens egne meninger faller sammen (eller ikke) med andres...

   Delete
  2. Det er min framgangsmåte også, vil helst bli forhåndspåvirket så lite som mulig,og greier det i 9 av 10 tilfeller. Av og til så blir man bare for nysgjerrig -)

   Delete
 3. Du verden! Her er det en forfatter jeg har neglisjert. Høres ut som en engasjerende og tankevekkende bok som belyser viktige etiske spørsmål. Takk for flott innlegg og inspirasjon til lesing.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takker Gerd, tror den vil være interessant for deg...også hans siste, jeg har blogget om den også.

   Delete
 4. Hørte på lyd-boken i ferien. Ble sittende ekstra lenge i bilen (+ kjørte ekstra runder). Veldig fasinerende OG skremmende roman.
  Absolutt verd å få med seg

  ReplyDelete
  Replies
  1. Da vil du sikkert like den andre jeg har nevnt her: Sommerhus med svømmebasseng

   Delete