Friday 9 March 2012

Tanker om film - Barnepiken: filmatisering av Kathryn Stocketts roman The Help

Filmen:
Tittel:Barnepiken
Originaltittel:The Help
Språk:Engelsk
Spilletid:140
Kategori:     Drama
Utgivelsesår:2012
Regissør:Tate Taylor
Produksjonsår:     2011         
Medvirkende:Ahna O'Reilly, Allison Janney, Anna Camp, Aunjanue Ellis, Bryce Dallas Howard, Chris Lowell, Cicely Tyson, Emma Stone, Jessica Chastain, Leslie Jordan, Mike Vogel, Sissy Spacek, Viola Davis
Romanen:
Tittel: Barnepiken
Utgivelsesår: 2011(2009)
Antall sider: 496
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Norsk Bokmål
Originaltittel: The Help
Oversatt av: Carlsen, Monica


Mine tanker om romanen og filmen:

Jeg leste The Help/Barnepiken  med det samme romanen kom ut…temaet og problematikken var kjent fra tidligere studiedager, men her var jeg nysgjerrig på den "ny vri" det hadde fått.
Boken hadde humor og var meget engasjerende og til tider spennende. Av det jeg visste fra sørstats-historie fra den tiden, synes jeg det ble tegnet et riktig bilde av forholdene. Forfatteren skriver med varme og menneskelig deltagelse uten å virke for sentimental eller klisjeaktige. Jeg har vært en del i sør-statene i og besøkt kjente; og tro det eller ei - det henger fortsatt en del i av den gamle diskrimineringen.
En lettlest og morsom roman, rundt et alvorlig tema, som var en skamplett i amerikansk historie.
Kathryn Stockett er selv fra Jackson, Mississippi og vokste opp med en "svart" hushjelp - så noe selvbiografisk ligger det vel i hennes roman.. Hun er utdannet ved University of Alabama, med fagene engelsk og kreativ skriving. Hun bor nå i Atlanta, Georgia.
The Help - about the film  - Web-site
Kathryn Stocketts glimrende debut-roman har fått en god "oppfølger" i en vellykket filmatisering. Settingen i Jackson, Mississippi på tidlig 1960-tallet gir et godt bilde av de faktiske forhold; at denne traumatiske epoken blir gjengitt på en humoristisk og feiende morsom måte, ødelegger ikke alvoret i denne tragiske situasjonen for "afro-amerikanernes" hverdag - 100 år etter frigjøringen for slavene er situasjonen for den "fargede" befolkningen i sør-statene et begredelig status quo - i filmer som Mississippi Burning får vi gjengitt tidsepoken på en langt mer voldelig og grusom måte.
I Barnepiken trår driftige, modige kvinner frem og i sitt "skriveprosjekt" avslørers de "fargede" hushjelpenes spesielle rolle som en viktig ressurs i hvite hjem og for hvite babyer og små barn, samtidig som de ikke tillates å bruke verts-familiens toalett en gang...
Skeeter, den hvite unge kvinnen som får ideen til "de svarte hushjelpenes egen historie", er vel ikke i starten helt klar over det hun setter i gang - Skeeter er selv en del av dette systemet; men etter hvert hvirvles hun mer og mer inn i sin egen geniale idé - og tilsynelatende blir hun selv mer opplyst om de faktiske forhold etter hvert.
Romanen får også et sterkt spenningsmoment ved at hushjelpene gjør dette i hemmelighet, anonymt, i fare for å miste jobb og enda verre: utsette seg for vold og reprimander om de blir avslørt.
  • Omtale fra Den Norske Bokdatabasen:Denne romanen beskriver forholdet mellom svarte hushjelper og deres hvite fruer i Sørstatene på første halvdel av 60-tallet. Vi befinner oss i den lille byen Jackson i Mississippi, og møter tre svært forskjellige kvinner som finner hverandre i sin felles utfordring av grenser. Tjueto år gamle Skeeter er en ung, hvit kvinne som ifølge hennes mor har ett viktig oppdrag; å finne seg en mann og gifte seg. Selv har hun helt andre planer. Hun ser hvordan de svarte hushjelpene behandles av sine hvite oppdragsgivere, og bestemmer seg for å skrive ned historiene deres. © DnBB AS
  • Omtale fra forlaget:Barnepiken beskriver forholdet mellom sorte hushjelper og dere hvite fruer i Sørstatene på første halvdel av 60-tallet. Vi befinner oss i den lille byen Jackson i Mississippi, og møter tre svært forskjellige kvinner som finner hverandre i sin felles utfordring av grenser. 22-årige gamle Skeeter er en ung, hvit kvinne som ifølge hennes mor har ett viktig oppdrag; å finne seg en mann og gifte seg. Selv har hun helt andre planer.Hun ser hvordan de svarte hushjelpene behandles av sine hvite oppdragsgivere og bestemmer seg for å skrive ned historiene deres. Hennes to allierte er Aibileen, hushjelp og barnepike hos Skeeters venninne, og Aibileens venninne, Minny. Det er et risikofylt prosjekt for alle parter, fordi det utfordrer grensene som definerer tilværelsen deres.Barnepiken er en tidløs og universell historie som får deg til riste på hodet i vantro, men også le høyt. Romanen er rørende, trist, morsom og lærerik - en bok som både varmer og skjærer deg i hjertet på en gang.Levert av © DnBB AS

Min konklusjon og vurdering:

Både romanen og filmen gir oss et godt innblikk i hvordan situasjonen var i disse middel- og overklasse- hjemmene. Hvite barn som mødrene "ikke hadde tid til" å ta seg av selv ble oppdratt og knyttet til de svarte hushjelpene - senere når barna vokste opp ble de en del av det "hvite" diskriminerende samfunnet som vendte seg mot barnepikene som de tidligere hadde vært knyttet til og glad i.
Men her går vi inn i Civil Rights Movement, Rosa Parks, Martin Luther King -  og en oppvåknende tid der demonstrasjoner, protestsanger og agitasjon starter en prosess……som kanskje enda ikke er avsluttet i "The Deep South".
En lesverdig roman og en severdig film som ansporer til ettertanke - mot og bekjempelse av urettferdighet er det fortsatt behov for på mange områder i samfunnet i dag…både på det lokale plan og på utallige arenaer rundt omkring i verden.
Selv om romanen ga meg langt mer enn filmen, vurderer jeg begge "formater" til terningkast: 5
 
Her en liten trailer:

8 comments:

  1. Hei! i dag leita eg etter ein bokblogg eg kunne like,eg les jamtover ei bok pr veke, og er altetande på drama, men ikkje krim. Eg vart sår i sinnet då eg las Barnepiken. Tenk at medan eg gjekk her i Noreg og var ungdom på 60-talet, så skjedde dette i Amerika?? Konklusjon: Her går vi i vårt likandes land, og så skjer slike ting kvar time, kvar dag i verda, men det kan likegodt vere 1 km frå min varme sofakrok som over havet, i eit anna land.

    ReplyDelete
  2. Jeg leste boka på engelsk med en gang den kom ut. Den minte meg veldig om Sør-Afrika under apartheidtiden. På slutten her finner du anbefalte bøker om den tiden i SA, og der kan man se at situasjonen er prikk lik.http://stjernetre.blogspot.com/2012/02/om-blomster-og-drager-i-zuluenes-rike.html

    Kjempefint innlegg om både bok og film. Nå skal jeg skaffe meg DVD'en - du klarte virkelig å friste meg, Randi.

    ReplyDelete
  3. Ja, den er verd å se Gerd. Ga et interessant tidskoleritt av perioden....og interessant litteratur er det du nevner i din blogg også.

    ReplyDelete
  4. Hei. Jeg har tenkt å lese boka og se filmen og sammenligne dem til særemne. Men det kan jeg ikke gjøre hvis de er veldig like. Er de veldig likt bygdt opp og har de veldig like virkemidler..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bok og film blir alltid forskjellig, derfor er det alltid interessant å sammenligne - synes jeg.

      Delete
  5. Hei, fin blogg. Likte denne filmen veldig godt. Så får jeg vel lese boken også, siden du mener at den er hakket bedre enn filmen:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, filmen var bra.Vet ikke hvordan det blir å lese boken i etterkant - det har jeg aldri gjort.

      Delete