Monday 4 June 2012

Tanker om bok - Herman Koch: Sommerhus med svømmebasseng

Tittel: Sommerhus med svømmebasseng
Originaltittel: Zomerhuis met zwembad
Oversatt av: Hedda Vormeland
Produsert av: LBF
Utgitt: 15.03.2012
CD - Spilletid 11:11:08
Antall CDer: 9
ISBN: 9788242154095
Målform: Bokmål
Lest av: Anders Ribu


Papirutgaven er utgitt på Pax forlag, 309 sider, ISBN:9788253034874

Omtale på Lydbokforlagets side:

"Forfatteren bak suksessen«Middagen» er tilbake med nok en engasjerende og medrivende psykologisk thriller.
Marc Scholler er den hyggelige fastlegen til de rike og berømte. Han blir invitert på premierer og lanseringer, grillfester og bursdager. En dag dukker skuespilleren Ralph Meier opp på legekontoret, og det tar ikke lang tid før Marc, kona og de to tenåringsdøtrene blir invitert til familien Meiers sommerhus i Frankrike. De to familiene tilbringer dagene med vin på bassengkanten og turer til det lokale fiskemarkedet – men ferien tar snart en uhyggelig retning ingen av dem kunne forutsi.
Herman Koch har igjen skrevet en nervepirrende roman som tar opp ubehagelige temaer på mesterlig vis. Hans forrige roman "Middagen" har vært en enorm suksess i en rekke land, og Koch har i lang tid ligget på topplista over mestselgende forfattere i Europa sammen med bl.a. Stieg Larsson, Tatiana de Rosnay og Stephenie Meyer.
«Strålende oppfølger til "Middagen"»
Humo
«Umulig å legge fra seg»
Het Parool
«Utrolig spennende, velskrevet, overraskende, hylende morsom – Herman Koch tar samtiden på kornet»
Vrij Nederland
«Den nyeste romanen fra Herman Koch er enda bedre enn "Middagen"»
Knack"

Herman Koch (f.1953) er både skuespiller og TV produsent. Selv om han startet som forfatter allerede i 1985 med romaner med alvorlige og tankevekkende temaer, var det romanen Middagen som virkelig slo igjennom i flere land.

Mine tanker om Sommerhus med svømmebasseng:

Jeg både gledet meg og gruet til å ta fatt på lyttingen av den andre romanen til Herman Koch - Middagen hadde vært en sterk og nesten opprivende opplevelse. Men jeg valgte å ta for meg hans neste roman også - grunnene var flere: Forfatteren skriver ualminnelig fengslende og engasjerende, man kan ikke unngå å bli revet med - Koch tar opp viktige temaer til debatt, temaer man kanskje i utgangspunktet ønsker å "stikke hodet i sanden" for i stedet for å tenke over de, men kanskje man trenger en slik oppvåkende provosering en gang i blant - en annen grunn til å lytte til romanen - det er Anders Ribu som leser, og han er en av mine favoritt-opplesere.
En liten kommentar til opplesingen: Jeg gikk rett fra lyttingen av Min kamp 6 (Knausgård) til "Sommerhus", begge innlest av Anders Ribu - jeg har lyttet til alle seks av Min kamp, og Anders sin stemme, har nesten blitt synonymt med Knausgårds stemme gjennom den prosessen, men her oppdaget jeg noe merkelig, innlesingen av "Sommerhus" synes jeg Anders har greid å gjøre en helt ny og annerledes vri på - opplesingen passet fantastisk godt til dette psykologiske dramaet, utrolig bra prestasjon - han levendegjorde hovedpersonen Marc Scholler slik at jeg følte han ble en person som jeg lærte å kjenne, selv om jeg på langt nær kunne identifisere meg med hans tankegang og holdning - takk til Anders Ribu for flott innlesing. Romanen ble en stor lytte-opplevelse.
Hovedpersonen i romanen er "i slekt med" den syke psykopaten som vi møter i Middagen. Selv om denne paranoide hovedpersonen kanskje på noen måter er hakket mer sympatisk. Man lurer også litt på hvor reelt det er det han opplever - hovedpersonens opptreden og handlinger er svært moralsk forkastelig. Men det vet nok forfatteren. Han er nok også denne gangen ut for å provosere. Sette etiske spørsmål under debatt. Som i Middagen er det også her snakk om hvem som har retten til å leve, skal vi lett kunne kvitte oss med uønskede elementer? Kan hovedpersonen, legens handlemåte og tankegang forsvares? Forståes? Hvordan løser vi etiske dilemmaer? Det er viktige spørsmål man kan diskutere og ta stilling til - de fleste vil nok ta avstand både fra  tanker og handling her - (man får litt assosiasjoner til en oppsiktsvekkende retts-sak som føres i disse dager)
Handlingen i denne romanen kan jo nærmest sammenlignes med et justismord også - jeg skal ikke røpe for mye, men mot slutten greier Koch å konstruere et "moment of surprise"- element i romanen.
Språklig flyter det hele ganske "vakkert", men her har man skildringer av de innerste, stygge tankene til et menneske - (om Knausgård brukte denne effekten blir nok hans tanker nærmest "søndags-skole" tanker i sammenligning med denne legens avskyelige oppfatning og tanker rundt sine pasienter), men som den store hykleren Marc er så greier han å holde den vakre overflaten sosialt akseptabel.
Det merkelige er jo at hovedpersonen tross alt hadde en del sympatiske (menneskelige) trekk også... jeg synes hovedpersonen i Middagen hadde om mulig en enda mer forkvaklet karakter.
Jeg må karakterisere også denne Koch-romanen som en  "grusom, stygg" roman - men spennende, lesverdig, engasjerende - og faktisk viktig, det er den. Jeg er spent på andres synspunkter på denne.
 
Her er noen synspunkter fra NRK kultur - litteratur
Min evaluering av romanen blir omtrent som Koch's foregående:5

Se også min omtale av Herman Koch: Middagen

1 comment:

  1. Uten å røpe for mye, har du formidlet den spennende og uhyggelige atmosfæren som pirrer nysgjerrigheten. Nå gleder jeg meg enda mer til få bøkene i hus.

    ReplyDelete