Friday, 27 April 2012

Tanker om bok - Brian Selznick: Oppfinnelsen av Hugo Cabret

Tittel:Oppfinnelsen av Hugo Cabret
Original-tittel:The invention of Hugo Cabret
Forfatter:Brian Selznick
Oversetter:Johann Grip
Utgivelsesår:2008

Forlag:Cappelen Damm
Innbundet
Illustrert av forfatteren
Språk:Bokmål
ISBN:9788204138361
Antall sider:533

Brian Selznik

Fra forlagets omtale:

"Hugo Cabret - en roman i ord og bilder
Brian Selznick
Den prisvinnende, kritikerroste boka bak Martin Scorseses eventyrlige Hugo.
Paris, 1931. Hugo er en foreldreløs gutt som gjemmer seg innenfor veggene i en av byens togstasjoner. Han stjeler det han trenger for å overleve, og holder klokkene på stasjonen ved like. Det har han lært av sin far, som var urmaker. Hugo har to ting etter faren: en høyt skattet notisbok og en gammel, ødelagt robot som faren prøvde å reparere mens han levde. Roboten sitter med en penn i hånden, klar til å skrive noe.
Det blir en besettelse for Hugo å finne ut hva robotens budskap er, og for å reparere den, stjeler han mekaniske leker fra en lekebutikk inne på stasjonen. Så blir Hugo oppdaget av innehaveren – en mann som viser seg å ha sine egne hemmeligheter.
Med sine 284 sider med originaltegninger, hvor han kombinerer elementer fra bildebøker, grafiske romaner og film, bryter Brian Selznick opp den gamle romanformen og skaper en helt ny leseopplevelse. Boka er en imponerende, filmatisk styrkeoppvisning fra en dristig og oppfinnsom historieforteller, tegner og bokdesigner.
Om forfatteren:
Brian Selznick (født 1966) er en prisvinnende amerikansk forfatter og illustratør av barnebøker. Han debuterte som forfatter med The Houdini Box i 1991 og har senere skrevet ytterligere fire bøker, i tillegg til at han har illustrert en lang rekke utgivelser av andre forfattere. For Oppfinnelsen av Hugo Cabret mottok han i 2008 Caldecott-prisen, USAs mest prestisjefylte utmerkelse for barnebøker. Boka har også blitt filmatisert av Martin Scorsese".
 

Mine tanker om Oppfinnelsen av Hugo Cabret:

Romanen starter med:
"En kort introduksjon
Historien du nå skal få høre, foregår under takene i Paris, i 1931. I den vil du bli kjent med en gutt som heter Hugo Cabret. En gang for lenge siden oppdaget han en mystisk tegning, og den forandret livet hans for alltid.
Men før du blar videre, vil jeg at du forestiller deg selv sittende i mørket, som når du er på kino. Sola stiger på lerretet, og du retter blikket mot en jernbanestasjon midt i byen. Du skynder deg gjennom dørene og inn i en ventehall som er full av mennesker. Etter en stund får du øye på en gutt i folkemengden. Han begynner å bevege seg gjennom jernbanestasjonen. Følg han, for det er Hugo Cabret. Han har hodet fullt av hemmeligheter, og han venter på at fortellingen hans skal begynne.
- Professor H. Alcofrisbas"

Etter en slik innledning - er det noe rart at man får lyst til å bla videre….?
En spennende og annerledes roman, fantastisk å bla i fordi den har praktfulle tegninger på 284 av sidene. Denne romanen kunne jeg ikke ha lyttet til i lydbok som jeg vanligvis gjør - det egner den seg ikke til - den er mer visuell enn auditiv.
Brian Selznik har gitt romanen en "ny giv" gjennom denne boken som ble en stor leseropplevelse. Og nå er den også filmatisert. Jeg har aldri vært noen leser eller tilhenger av "fantacy-litteraturen", men denne gikk rett inn som en riktig "hjerte-knuser" hos meg. Det er en av disse romanene som gir deg følelsen av at du blir løftet opp til et høyere plan - et plan hvor det er godt å være en stund - kall det en virkelighets-flukt, men det er en flukt som ikke er bortkastet, den etterlater seg en glede som varer lenge etter at siste blad er vendt i boken - og det er så absolutt en bok man vil ta frem igjen og repetere etter en stund…
Oppfinnelsen av Hugo Cabret (fra 2007) kan altså beskrives som mange ulike typer bøker i en - og da nesten halvparten av sidene er bilder, blir den en riktig flott billedbok også.
Selznik selv har sagt om den "not exactly a novel, not quite a picture book, not really a graphic novel, or a flip book or a movie, but a combination of all these things."
Inspirasjons-kilden for Selznik har vært Georges Méliès, og interessen for "automata", mekaniske dokkefigurer og maskiner. Romanen bygger på Méliès liv og virke.
På bokens innside-cover kan man lese:


Vi møter den litt mystiske 12 år gamle Hugo, han er foreldreløs og "hjemmet" hans er veggene av Paris jernbanestasjon og jobben hans er å passe klokkene. Han overlever ved å ta det han kommer over. Hugos far døde på en tragisk måte i en brann i en bygning hvor han uheldigvis var låst inne. Onkel Claude overtar Hugo, men også han dør på en tragisk måte. Hugo må greie seg alene og setter seg som mål å reparere en sak som faren hadde funnet. En autmaton som hadde tilhørt Georges Méliès.

Hugo alene og foreldreløs (s.88-89)
Han møter Isabelle i Bokhandelen (s.148-149)
Isabelle Méliès er også foreldreløs og bor sammen sin gudfar Georges Méliès. Faren hadde arbeidet med film for Georges. Nå blir hun Hugos venninne og tar del i hans eventyr. - Man får litt assosiasjoner til Dickens og Oliver Twist med denne historien.
Hugo har aldri vært i bokhandelen før. "Et behagelig glimt av det gamle livet hans dukket opp i tankene."(s.146).."Hugo husket også at faren leste for han iblant om kveldene, forunderlige eventyrfortellinger av Jules Verne, og en samling av H.C.Andersens eventyr. De var hugos favoritter. Han savnet at noen leste for ham"(s.146-147)
Foruten å være tiltrukket av bøker, automatonen og film er Hugo også fascinert av kortkunster og tryllekunster….han stjeler en bok i bokhandelen, (som han er så heldig å ende opp med å tilegne seg på lovlig vis fordi Isabelles venn Etienne oppdager det og betaler for den): Praktisk håndbok for kortkunster og illusjoner:
I bokhandelen (s.182-183)
I utgangspunktet er kanskje denne boken en barnebok, men den fenger nok like mye hos voksne. Samtidig med historien rundt konstruksjonen av den automatiske figuren, den mekaniske mannen, seiler filmhistorien og gamle filmer inn i historien…det er også tatt med illustrasjoner fra Georges Méliès filmer.
Og om opphavet til automatonen opplyser forfatteren at den finnes her.
Isabelles venn Etienne jobber i en kino og slik kommer Hugo og Isabelle inn i den spennende film-tilværelsen også.
Og nå har Martin Scorsese laget en storslått film av det hele.
Her er et par film-klipp:

Bilder fra filmen - som sies "hyller filmhistorien":

Jeg har ikke sett filmen enda, men skal se den, enten på kino eller på DVD.
Boken var i hvert fall høyst lesverdig, og ikke minst severdig:
Jeg gir den terningkast: 5

Etter-notat: Da er filmen også sett. 06.07.2015
Min omtale


 

No comments:

Post a Comment