Saturday, 17 November 2012

Tanker om bok - Kamila Shamsie: Brente skygger

Lydbok: Brente skygger
Produsert av: LBF
Først utgitt: 2010
Originaltittel: Burnt Shadows
Forfatter: Kamila Shamsie
Spilletid: 13:24:21
Antall CDer:11
ISBN CD: 9788242149121
ISBN Lydfil: 9788242141729
Målform: Bokmål
Oversetter: Linn Øverås
Lest av: Kirsti Grundvig
Jeg lyttet til lydboken, men hadde papirutgaven også:
Tittel: Brente skygger
Originalens tittel: Burnt Shadows (2009)
Forfatter: Kamila Shamsie
Oversetter: Linn Øverås
Utgivelsesår: 2010
Forlag: Gyldendal
Antall sider: 400
Språk: Bokmål
ISBN/EAN: 9788205386280

Fra Forlaget Gyldendals side:

Brente skygger
Kamila Shamsie
Hvordan endte det hele slik? spør en navnløs fange på vei til Guantanomo Bay. Brente skygger er et gripende og besettende drama som krysser generasjoner, kulturer og kontinenter.
Hiroko Tanaka står på en veranda i Nagasaki. Det er den 9. august 1945, hun er tjueen år gammel og dypt forelsket i mannen hun skal gifte seg med, Konrad Weiss. Plutselig blir verden hvit foran øynene på henne. Så stillhet før lyden av smerte og redsel fyller luften. Amerikanerne har sluppet atombomben. Den har tilintetgjort alt Hiroko kjenner.
To år senere reiser hun til Dehli på søken etter en ny begynnelse. Der flytter hun inn hos Konrads halvsøster, Elizabeth, hennes mann, James Burton, og deres tjener, den karismatiske Sajjad Ashraf.
Brente skygger er et gripende drama som krysser generasjoner, kulturer og kontinenter. Mellom atombomben over Nagasaki i 1945 og angrepene på World Trade Center i 2001, transporteres leseren fra det ene krigsherjede landskapet til det andre; fra koloniherrenes herskapsvillaer til storbyens slumområder, den afghanske ørkenenes treningsleir og de rikes utsikt over Manhattan. En historie om hvordan brudd skaper ny kontinuitet, nye fiender og nye venner, og hver slutt en ny begynnelse.

Kamila Shamsie
Kamila Shamsie ble født i 1973 i Pakistan, hun skriver på engelsk. Hun vokste opp i Karachi og gikk på skole der..hun bor vekselvis i London og Karachi.
http://no.wikipedia.org/wiki/Karachi
Hun har studert ved University of Massachusetts Amherst, her skrev hun sin første roman -  In The City by the Sea - i 1998. den ble prisbelønnet i Pakistan i 1999. Romanene som kom etter denne, er også prisbelønnet og oversatt til flere språk. 
Hennes romaner:
 • In the City by the Sea (1998)  
 • Salt and Saffron (2000)  
 • Kartography (2002)  
 • Broken Verses (2005)  
 • Burnt Shadows (2009)  
Burnt Shadows - meget interessant intervju i BBC med forfatteren og opplesing fra romanen.


Mine tanker om Brente skygger:

Kamila Shamsies roman Brente skygger er den første av hennes bøker som er oversatt til norsk. Utrolig mesterlig: Å skrive så intimt og vakkert og vart om menneskers liv, kjærlighet, nære relasjoner  samtidig som dette veves inn i en verden av historiske begivenheter, vold, etniske og religiøse konflikter, storpolitiske hendelser, og grusomheter - terrorisme og landflyktighet… …. Og i tillegg, la dette spenne over et tidsrom på mer enn 60 år. Her fikk jeg repetert en god del geografi- og historie-kunnskaper - spesielt fikk jeg mange "aha-opplevelser" når det gjelder det konfliktfylte og kompliserte Afghanistans historie i fortid og nåtid og relasjonen til nabostaten Pakistan.
Hovedpersonen, Hiroko Tanaka, er en sterk kvinne som man bare kan beundre, enestående klok, varm, tolerant og klarsynt* og forståelsesfull; og ikke minst ekte - hun står hele tiden for den hun er, hun forstiller seg aldri.- (*vel kanskje ikke helt klarsynt når det gjelder hennes egen sønn; men hvem kunne vel ane at tilfeldigheter eller skjebnen skulle føre han ut i dette jeg vil kalle "smertefulle" livet som ble han til del.)
I romanen handler det om å finne sin tilhørighet innen eller utenfor religion, etnisitet osv - her er det mange ulike mennesker med ulik bakgrunn som møtes. Hovedpersonen med japansk bakgrunn merket av atombomben over Nagasaki i 1945, følger oss gjennom hendelser i Delhi 1947 (den tragiske delingen av India) , til Pakistan, USA og Afghanistan. Romanen favner altså vidt og bredt - men man mister ikke tråden og interessen underveis - dette er interessant  internasjonal historie, samtidig som vi følger en gripende familie-historie som det sentrale tema - eller det dreier seg om to familier med ulik etnisk bakgrunn som veves inn i hverandre: det er Hiroko med familierelasjonen Tanaka-Ashraw med japansk, pakistansk, indisk bakgrunn som skjebnen fører sammen med Burton-Weiss familien med britisk, tysk, amerikansk tilhørighet.
Uvilkårlig gir denne romanen assosiasjoner til Kiplings dikt fra 1889:
Oh, East is East and West is West, and never the twain shall meet
Till Earth and Sky stand presently at God's great Judgment Seat;

Men her er det ikke bare land, kulturer som kommer til kort når det gjelder samhandling og forståelse, det er også mennesker som mistolker hverandre og handler på en fatal måte som de ikke øyner konsekvensene av før det er for sent. Her viser forfatteren hvordan stereotyper og  fordommer vi drasser rundt på, står i veien for forståelse og fruktbar sameksistens. I siste delen av romanen handler det også om det skillet som kom med 11.september i New York - mistro og fordommer og terrorfrykt  avler hat. Avstand og barrierer mellom "vesten" og "de andre"
Shamsie har pekt på de negative konsekvensene av "post-11.september" - at de ekstreme kreftene har akselerert både i Europa og Pakistan, India og USA. Hun har vist oss tragedier med flyktninger og hjemløse, hun har skildret urettferdigheten som hersker i verden - men hun har også skildret en positiv og ressurssterk hovedperson, Hiroko - 

Det fokuseres ofte bare på den første strofen av Kiplings dikt, men  diktet fortsetter jo:
But there is neither East nor West, Border, nor Breed, nor Birth,
When two strong men stand face to face, though they come from the ends of the earth!
Kanskje vi skulle legge mer vekt på dette? Vi er da tross alt mennesker og likeverdige hvor enn i verden vi måtte befinne oss, og menneskerettigheter og rettferdighet må vi aldri gi opp å drømme om eller kjempe for.


Om denne romanen gir innsikt og forståelse, gir den også grunnlag for langt flere spørsmål enn den har svar på - det er mye man kan grunne på i etterkant - jeg stiller meg spørsmålet: Hvorfor tok Razas liv den veien det gjorde? Var det hans identitets-forvirring? - Japansk mor, pakistansk far, europeisk-amerikansk forbilde, afghansk venne-ideal  -  kulturforvirring? Var det noe i oppdragelsen og tilknytning til moren, faren? Var det tilfeldigheter? Opprørstrang?
Et annet viktig spørsmål man stiller seg: Hva får mange muslimske ungdommer til å bli ekstremister?

Dette ble for meg også en av disse romanene man tenker på, lenge etter at den er lest  - en roman jeg ble "opplyst" av - den fortjener terningkast : 5,5

Litt ekstra:
NRK Kultur
Dagbladet Kultur

Rose-Marie har som alltid et godt inholds-referat på denne romanen.


Video-intervju med forfatteren:
 NEWS WEAKLY - Ep.15 - Kamila Shamsie:

Ekstra-ekstra: Bomben over Nagasaki - video:

2 comments:

 1. Takk for dette tipset.:) Fin omtale av en sikkert spennende bok.:)

  ReplyDelete
 2. Brente skygger høres ut som en god bok som jeg fikk lyst til å lese. En roman til ettertanke er noe jeg liker og så har du skrevet veldig bra om boken, fyldig og interessant.

  ReplyDelete