Sunday, 29 December 2013

Tanker om bok og film - Sara Gruen: Vann til elefantene

Lydbok
Tittel: Vann til elefantene
Forfatter: Sara Gruen
Produsert av: LBF
Først utgitt: 06.05.2009
Originaltittel: Water for Elephants
Spilletid: 10:51:46
Antall CDer: 9
ISBN CD: 9788242147189
Målform: Bokmål
Oversetter: Siri Fürst Skogmo
Innleser: Finn Schau


Papirutgaven
Antall sider: 362
ISBN: 9788280872319
Lanseringsdato: 01.01.2008
Innbinding : Innbundet
Forlag: Bazar 

Film:
Originaltittel: Water for Elephants
Nasjonalitet: Amerikansk
Sjanger: Drama
Sensur: 11 år.
Produksjonsår: 2011
Spilletid: 1 time 37 minutter
Premiere: 15. april 2011
Regi: Francis Lawrence
Med: Reese Witherspoon, Robert Pattinson, Christoph Waltz, Hal Holbrook, Ken Foree, Jim Norton, James Frain, Paul Schneider, Mark Povinelli, Richard Brake, Scott MacDonald, Stephen Taylor


Water for Elephants - Plot and Characters
Sara Gruen - WEB-site

Fra Lydbokforlagets side:

«Vann til elefantene» er en spennende historie med sirkuslivet som burlesk bakteppe, men mest av alt er det en uforglemmelig fortelling om kjærlighet og vennskap – og om å ha mot til å gjøre det rette.

23 år gammel befinner Jacob Jankowski seg plutselig foreldreløs og pengelens i depresjonstidens USA. Tilfeldighetene kaster ham på et tog som tilhører Benzini-brødrenes beryktede sirkus. Det blir et møte med en helt ny verden for den unge Jacob. En verden full av vanskapninger og klovner. En verden der uante farer truer, og der den festlige fasaden skjuler fattigdom, nød og ulykke. En verden der Jacob endelig får oppleve den store kjærligheten ...

 «Vann til elefantene» har vunnet flere priser og ble i 2007 kåret til årets bok av BookSense, de amerikanske uavhengige bokhandlene. Boka er filmatisert med stjernene Robert Pattinson og Reese Witherspoon i hovedrollene, og filmen hadde norsk kinopremiere i april 2011.

Mine tanker om romanen og filmen Vann til elefantene:

En lett, "feel-good"-film som lot seg innpasse i romjuls-programmet. Jeg ville nok ikke gått på kino og sett den - men OK i kombinasjon TV-film og strikketøy. Jeg hadde tidligere lyttet boken uten at jeg hadde reflektert særlig mye over den.

Filmen starter med en eldre herremanns inntog på en sirkus-plass, og det avsløres at han har vært i sentrum for store begivenheter en gang i sin ungdom, utdannet veterinær, men i året 1931 og i depresjonstiden kom han (Jacob) til å reise med et sirkus når foreldrene dør i en trafikk-ulykke - ham mister alt, blir uten bosted og setter nærmest en strek over fortiden, vandrer av gårde, tilfeldighetene får han til å entre et tog fullt av sirkus-folk. Det er skikkelig "road-movie"-preg på denne filmen fra starten.

Jacob entrer sirkus-verdenen til erstatning for sitt gamle liv. Og så møter han sirkus-stjernen Marlena, men hun er jo gift med August som eier sirkuset, og han er ikke til å spøke med - her blir det liv og røre og masse spenning - forbudt kjærlighet gir alltid høy dramatikk. Han tar utfordringene som de kommer, starter med å rydde bort dyre-møkk, men et sirkus har behov for en veterinær, slik blir jobben sikret, - tøft blir det - spesielt når han finner sammen med Augusts vakre kone Marlena - kjærligheten blomstrer i takt med fellesskapet Jacob og Marlena finner i stell av hester og elefanten Rosie.

"Du er en vakker kvinne, som fortjener et vakkert liv", sier Jacob til Marlena. Rivaliseringen med den voldelige August er ikke til å unngå - Hvem går av med seieren? Slutten er ganske spektakulær, om den er slik leseren ønsker - se det kan man selv finne ut ved å lese boken, eller å se filmen. 

Togreisen for sirkus-ensemblet blir også en reise gjennom USA i de harde depresjonsår. Selve toget og reisen blir et mikro-kosmos, her blir vi servert ulike fasetter av livets realiteter på godt og vondt.

Grei nok underholdning dette - en rask sammenligning av bok og film: Jeg konkluderer med at boken også her er å foretrekke, i alle fall synes jeg alltid det er en fordel å ha lest boken før man ser filmen. Jeg hadde vel laget meg mine egne "bilder" av persongalleriet, og mine tegninger stemte ikke helt overens med de i filmen, i hvert fall ikke når det gjaldt hovedpersonen - Men et pluss ved filmen: sirkuslivet og stemningen her er formidlet på en spennende måte og bekrefter "sirkus-mytene".

Nå er ikke jeg særlig fascinert av sirkus-opptredener og sirkus-liv, så det farget vel en del mitt syn på roman så vel som film, og ellers er ikke den sentimentale, romantiske genren  "my cup of tea". Men jeg tro at mange vil ha en fin lese/lytte-stund med denne romanen og god underholdning ved å se filmen.


Boken var bedre enn filmen etter min vurdering: Terningkast 3 på film, 4- på bok

I etterkant av filmen kom visse avsløringer.....

Her en liten trailersnutt fra filmen:

No comments:

Post a Comment