Monday, 25 August 2014

Tanker om bok - Litterær hagefest ved Adrianstua i Ringvebukta - 2014

Litterær hagefest - Foto:RandiAa©
Litterær Hagefest en augustkveld, på Ringve ved Adrianstua  - det er en begivenhet jeg prøver å få med meg hver sommer. Her var det navn som  Agnes Ravatn, Bjørn F. Rørvik, Jørgen Brekke, Nina E. Grøntvedt og mange, mange flere nevnt i programmet.
 
I Adrian skriverstua satt forfatteren Kristian Kristiansen (1909-1980) og skrev den vakre, historiske romanen Adrian Posepilt - og nå er stua hans blitt kommunal bolig for unge, lovende forfattere.
Og skulpturen av Adrian står sentralt i hagen:

Foto:RandiAa©
Festen startet allerede klokken 14  med åpning ved de som nå bor i Adrian Skriverstue: Mathias R. Samuelsen og Maren Berg Grimstad. Og her vanket det roser og champagne til årets midtnorske forfattere.
Jeg deltok ikke på første del av programmet som var en variert underholdning for barn, med opplesing og hagequiz og premier. Det var barneboklansering og "kokkelering" av hagefestkunstner Tore Reisch. 

Det var mange litterært interesserte som hadde benket seg opp:
Foto:RandiAa©
Forfatter Jørgen Brekke og Hagekrim i fokus, i samtale med Mathias R. Samuelsen. Jeg har lest Jørgen Brekkes romaner, jeg ble meget overrasket over hans første roman Nådens omkrets - den likte jeg godt, spesielt fordi den hadde en kjent setting fra Trondheim. Hans siste roman, Doktor Fredrikis kabinett var også meget god. Den har jeg omtalt.
I pausen etter dette fikk jeg en hyggelig samtale med Jørgen Brekke, og tok et bilde av den blide forfatteren:
Jørgen Brekke - Foto:RandiAa©
Mange var samlet rundt Adrian i pausen - Foto:RandiAa©
Så var det representanter fra Trøndelag Teater sin tur - vi fikk informasjon om teateroppsetning av Adrian Posepilt - en fantastisk roman som jeg har lest flere ganger. Dramaturg Petter Rosenlund har prøvd å sette seg inn i hvordan det var i byen på Adrian Posepilts tid. Bakgrunnsmateriale til teaterstykket. Etter informasjonen fikk vi et godt tilbud på teaterbilletter til stykket. Det skal jeg benytte meg av.
Dramatiker og journalist Petter Rosenlund - Informasjon om teaterstykke - Foto:RandiAa©
Hagelyrikk hørte også med på festen - presentert av Mathias R. Samuelsen, Tora Seljebø (debutant) og Anna Kleiva.
Forfatteren Agnes Ravatn i samtale med Kristin Fridtun var neste post på programmet. Hun er en av forfatterne vi har nominert til Bokbloggerprisen for 2013.  Jeg har omtalt hennes roman Fugletribunalet.

Kristin Fridtun og Agnes Ravatn - Foto:RandiAa©
Agnes Ravatn - Foto:RandiAa©
Her er vi på første rad - Norsk Forfattersentrum Midt-Norge's photo
I siste del av programmet  møtte vi Aina Basso, Markus Lantto (debutant) og Anne B. Ragde.
Aina Basso - Finne ly - Foto:RandiAa©
Markus Lantto - Foto:RandiAa©
Markus Lantto leste fra sin Bruken av Gjedde. Fra forlagets omtale:
"Markus Lantto kombinerer mytisk materiale, historiske personar, obskure vitskaplege fakta med det svært kvardagslege livet. Gjennom brev, kontaktannonsar, anekdotar, observasjonar og eit rikt persongalleri, som mellom andre inkluderer Lantto sjølv, kjem mange forteljingar til syne. Vi møter eit overskot av kvardagsleg absurditet når Lantto med eit leikent blikk losar oss gjennom variasjonar over det underlege og eventyrlege livet her på jorda".

Til slutt var det Anne B. Ragde - alltid like energisk og humørfylt, selv om temaene hennes kan være seriøse nok. Gleder meg tl å lese hennes siste bok - Håper den er like god som Arsenikktårnet (det er den av hennes bøker jeg liker best)
Anne B. Ragde - med strek av mikrofon - Foto:RandiAa©
Konferansier var Mathias R. Samuelsen.
Hagefastkunstner var Tore Reisch.
Hagefestquiz var ved Kristin Ribe. Tema: mat.
Arrangør var Trøndersk forfattarlag, Adrianstua og Norsk Forfattersentrum. Det hele var støttet av Trondheim kommune, Norsk Forfattersentrum Medlemsfondet, Forlaget Oktober, Gyldendal, Aschehoug og Cappelen Damm
I en av pausene  traff jeg en tidligere kollega som nylig har slått inn på forfatterbanen - Roar Ræstad - som lanserer sin krim-roman Sovende hunder i disse dager. Jeg ser frem til å lese den.

Roar Ræstad - Foto:RandiAa©
Anne B. Ragde ved Adrian-stue-veggen - Foto:RandiAa©
Rekordbesøk - 503 deltagere var det på denne hagefesten - Vakkert vær er også et pluss på litterære hagefester - jeg syklet hjem i sensommerkvelden i vakkert lys og i fint terreng.
Hundhammeren og Skatval sett fra Ringvebukta - Foto:RandiAa©
Adressa Kultur reportasje fra Hagefesten
Anitas reportasje fra Hagefesten
Åslaugs reportasje fra Hagefesten

Flickr-album fra Hagefsten

Hagefest Adrianstua 2014
Hagefest Adrianstua 2015

9 comments:

 1. Skal si dere fikk dere en fin dag. Utrolig kjekt å lese innlegget ditt, og se på alle de fine bildene :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk for kommentar, Tine. Ja, det var et allsidig arrangement med stort oppmøte. Morsomt årlig tiltak dette.

   Delete
 2. Kjempefint innlegg av flotters hagefest Randi.:) Rekker nok ikke sel vå lage noe innlegg før langt ut i uka, men jeg kan jo bare gjøre det enkelt og linke til ditt.:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk for det, Anita. Fikk "ånden over meg" og så ble det litt nattarbeid - hadde en del bilder som jeg ville bruke da, så det er jo mest billedreportasje, kunne hatt det i den andre bloggen min, men det handler jo om litteratur.

   Delete
  2. Her er omsider mitt innlegg, med mobilbilder..: http://artemisiasverden.blogspot.no/2014/08/litterr-hagefest-i-ringvebukta-i.html#more

   Delete
  3. Da har jeg lagt link til din reportasje, Anita.

   Delete
 3. Takk for sist. Flott omtale av hagefesten!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei - du verden. NÅ først oppdaget jeg at det var deg! Hyggelig da har vi møttes - håper på flere treff.

   Delete
  2. Da har jeg lagt link til din reportasje, Åslaug.

   Delete