Tuesday 28 April 2015

Tanker om bok - Nazish Khan: Da himmelen falt
























Tittel: Da himmlen falt
Forfatter: Nazish Khan
ISBN: 9788253037240
Forlag:Pax
Utgitt år: 2015
Innbinding: ib
Antall sider: 124



Mine tanker om Da himmelen falt:

Denne boken fikk jeg i postkassen i dag - jeg måtte ta en titt på den med en gang.
Nazish Khan (f.1975) har skrevet sin første bok - og det om et emne hun har kjennskap til. Hun er født i Norge, har pakistansk bakgrunn, er utdannet sosionom og har arbeidet mye med barn og ungdom som har annen bakgrunn enn den etnisk norske.

Nazish Khan - foto fra Pax forlags side
En bok med et innbydende cover, og ikke mindre innbydende tema. Tvangsekteskap - arrangerte ekteskap er nok ikke et utdebattert tema i Norge. Her får vi et interessant "inside" innlegg i denne debatten. Boken ser ut til å gi et nyansert bilde på en kulturell tradisjon - og beveggrunnene og tenkemåten til involverte parter. For mange kan tradisjonen med arrangerte ekteskap (eller i ekstrem form: tvangs-ekteskap) være en måte å "holde kontakten" med kultur, tradisjon og slekt i det landet man kommer fra.  Dette ser ut til å være et sammensatt "fenomen" som har så dype tradisjoner og så inngrodde forestillinger at det ikke bare er å sette "forbud" som et middel til å modernisere et for mange naturlig og "velfungerende" system.  - Men i møtet med den vestlige verden, og ekteskapsskikker som har endret seg radikalt, (f.eks i Norge fra praktiske ekteskaps-arrangementer for et par hundrede år siden, med odel og bondesamfunn til det urbane moderne samfunnet vi har i dagens Norge ) - trenger kanskje yngre generasjoner i innvandrer-familier både samfunnets og foreldrenes hjelp til å endre en praksis som i mange tilfeller føles undertrykkende for mange unge, både for gutter og jenter, men spesielt kanskje for jentene…
Ønsker man å integrere innvandrer-familiene best mulig i en vestlig kultur, i Norge, er vel ikke løsningen å "tviholde" på tvangs-ekteskap for å føle seg mest mulig knyttet til "gamle-landet" og den kulturen og de forholdene man av ulike grunner følte man "måtte" forlate….
Og selvsagt - som Nazish Khan også formidler (ut i fra egen erfaring) - ønsker kanskje de unge fra innvandrer familier  å få hjelp fra foreldre eller slektninger  til å finne en livsledsager som resulterer i et lykkelig ekteskap - og slik "hjelp" mener forfatteren behøver langt fra være til skade for noen, når det foregår uten press og etter ønske fra de unge - Men her gjelder det å sette en grense for hjelp til å finne denne rette partneren, og ren tvang og press fra foreldre. …….. Forfatteren presiserer sterkt at det er stor forskjell på tvangsekteskap og (frivillig) arrangerte ekteskap der de unge er med og "velger" selv.
Nazish Khan har intervjuet unge mennesker som har giftet seg arrangert, og noen som har giftet seg på grunn av tvang - og hun understreker at "tvangsekteskap" er kriminelt og imot norsk lov, og noe hun tar sterkt avstand fra.
Selv ser hun ut til å være lykkelig gift på den "arrangerte" måten, med foreldre som hjalp til å finne partner som hun selv kunne velge om hun ville ha - og ekteskapet har vart i tjue år.

Og akkurat denne formen for ekteskapsinngåelse mener hun bør fullt ut aksepteres i Norge - det er en del av den pakistanske kulturen, og når det praktiseres på fullstendig "ikke-tvang-ikke-press" måte er det en trygg og fin måte å finne rett partner på - mener forfatteren -  interessant bok dette, har bare så vidt sett litt på den enda……

Som et innlegg i debatten, og som "opplysende" lesing anbefaler jeg denne -  terningkast:5


Skal man så være enig eller uenig i Nazish Khan's syn? - Det bør man gjerne tenke over og debattere - Mitt syn holder jeg foreløpig for meg selv - Mange vil nok ha motforestillinger til Nazish Khan's syn at arrangerte ekteskap (i motsetning til tvangsekteskap) er helt OK - Hege Storhaug for eksempel er en sterk talskvinne her. Skal ikke helt si meg enig i debatt-postene etter hennes ytring, men tar det med som et ytterlig-gående "motsyn"

Andre som har omtalt boken:


6 comments:

  1. Veldig interssant debatt. Jeg fulgte den på Tv. Veldig aktuell nå. Arrangerte ekteskap er vel også andres innblaning i voksnes privatliv

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det vil nok være delte meninger om hennes syn. Det er ikke sikkert "arrangert" passer for alle nei.

      Delete
  2. En interessant bok, skjønner jeg, Viktig at flere nyanser fram i debatten. Vanskelig å ta standpunkt til hva som er rett og galt her, men absolutt en bok som bør leses.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, som du sier, Åslaug - det er ikke noe "rett" - "galt" alltid, men akkurat det med tvang og press uten de unges samtykke, er nok ikke akseptabelt - ellers kan det være ulike former for "arrangert" også, det kommer mye an på situasjonen, og type mennesker - tror det vil være nokså uakseptablet det også for de fleste etnisk norske - men hvem vet - i enkelt famile-"dynastier" kan det vel foregå noe bortimot dette blant etnisk norske også, hvem vet.....

      Delete
  3. Begynte på denne boka så vidt i dag, og skal si hva jeg mene rom boka, når den er ferdig lest.. Tvangsekteskap er ulovlig her i landet, da-- Men når blir arrangerte ekteskap nærmest tvang? Skal bli interessant å se hva hun mene rom arrangerte ekteskap og definisjon av det kontra tvang… Arrangerte ekteskap er jo vanlig i mange kulturer, og det kan jo være mye positivt i det.. Å bruke våre vestlige briller på å bedømme det, skal man kanskje være forsiktig med..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Interessante tanker, Anita - jeg la merke til at det ble kommentert i kvelds-nyheter på TV - Godt uttrykt: "Å bruke våre vestlige briller...."etc. For oss etnisk norske i dag, er det jo en fjern tanke dette med arrangert også - men positivt i andre kulturer.... - noe annet du peker på er dette med "når er det tvang - når er det arrangert". Her kan det være snakk om definisjon på begrepene........

      Delete