Monday, 18 May 2015

Tanker om bok - Cilla og Rolf Börjlind: Svart daggry


Tittel: Svart daggry
Forfattere:Cilla og Rolf Börjlind
Produsert av: LBF
Først utgitt: 02.01.2015
Originaltittel: Svart gryning
Spilletid: 12:46:15
Antall CDer: 10
ISBN CD: 9788242159700
Målform: Bokmål
Oversetter: Kjell Jørgen Holbye
Sjanger: Krim og spenning
Lest av: Marika Enstad


Brukte lydbok fra biblioteket

Papirutgaven er utgitt på Gyldendal i 2015, 416 sider, ISBN: 9788205429819

Forlagets omtale:

Svart daggry
Cilla Börjlind, Rolf Börjlind
Cilla og Rolf Börjlind plasserer seg blant de beste av skandinaviske krimforfattere.
Olivia Rönning har valgt å vende tilbake til politiet og har fått jobb på det lille tettstedet Arild i Skåne. Da det lille samfunnet rammes av mordet på et barn, blir Olivia dradd inn i etterforskningen.
Noen dager senere begås det et nytt drap rett utenfor Stockholm. Dødsfallet har klare paralleller til dødsfallet i Skåne. Rikskrim kobles inn, og Mette Olsäter blir satt på saken. Mistanken rettes mot rasistiske miljøer.
Samtidig får den tidligere politimannen Tom Stilton en utklippsbok om det uoppklarte mordet på en tidligere luksusprostituert. Tom ble i sin tid presset ut av etterforskningen, men har aldri klart å glemme den gamle saken.
Da det viser seg at et DNA-spor knytter de to sakene sammen, tar det hele en uventet vending, og Tom Stilton, Mette Olsäter og Olivia Rönning må jobbe sammen for å bekjempe skruppelløse drapsmenn.

Svart daggry er Cilla og Rolf Börjlinds tredje bok om Olivia Rönning, Tom Stilton og Mette Olsäter.


Forfatterne Cilla og Rolf Börjlind. Foto:Thron Ullberg/ Gyldendal

Mine tanker om Svart daggry:

Mitt første møte med dette forfatterparet - kanskje jeg har gått glipp av noe, for jeg hoppet på denne som er den tredje boken i en sekvens med hovedpersoner som går igjen - det er Olivia, det er Tom Stilton og det er Mette Olsäter.
Jeg er litt usikker på om jeg skal like dem - eller lese mer fra dem. Spennende? Ja, det var det jo - Interessante temaer? Ja, det også - her var det både rasisme, nynazisme, ekstremt sekt-miljø, og "skjulte" netthetsere - og annet av samfunnsmessig interesse.

Boken var veldig engasjerende skrevet, og vi får innblikk i en del miljøer som er nokså skremmende. At barnedrap, sekt-miljø og rasehets er å finne på små steder også, det har vi ofte fått dokumentert i media - så her fungerte realismen godt.
Spenningen øker også ved at to saker kobles sammen - en gammel sak som Tom Stilton, en tidligere politimann, aldri har greid å slippe taket på.
Det hele nøstes opp fra flere kanter - og alt blir klart for leseren til slutt, kanskje en løsning man ikke har ventet, den var original - men en tanke skuffende, etter min mening.

Det jeg likte best med denne boken var skildringen av miljøene som var involvert - og ellers den uhygges-stemningen forfatterne greide å skape.

Hva det var som ikke klaffet helt? - Det hele ble en tanke rotete (kanskje fordi jeg ikke hadde forhistorien til hovedpersonene inne?) - komposisjonen var en tanke rotete og ustrukturert, nokså usannsynlig også med en del tilfeldige relasjoner som virket noe utrolig - men OK som spenningslitteratur med temaer som kan vekket til ettertanke, jeg kan strekke meg til et terningkast 4


Andre som har omtalt denne:
Min omtale av Cilla og Rolf Börjlind: Svart daggry
Min omtale av Cilla og Rolf Börjlind: Sov du vesle spire

12 comments:

 1. Har lest første boka deres, og har den andre på vent.. Ble påminnet om at den skal leses snart.:) Takk for det!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Begynte vel litt galt jeg, med den siste - prøver å begrense litt krim-lesingen, det er jo ganske mange å velge i. Venter på siste J.L. Horst nå, han er en favoritt.

   Delete
  2. Jeg er ferdig med nr to nå; den tredje stemmen, og skal begynne på Svart daggry.
   Jeg tror dette er en serie som det er lurt å starte med fra børjan. Det er såpass karakterdrevet og deres utvikling har mye å si for å få helheten i bøkene.
   Enig med deg at det er veldig mye krim ute for tiden og det kan være vanskelig å velge de beste.
   Hvilke synes du er på topp blant krimforfattere og bøker/serie?

   Delete
  3. Lenge siden jeg har lest denne - ser jeg har en til i lyd av dem liggende. Det er enormt mye krim, og mye spennende også - og mye glemmer man fort. Nå ser jeg at jeg har lest 65 bøker i det siste som jeg ikke har omtalt - har hatt blogg-skrive-sperre tror jeg. Lytter en merkelig krim nå:Jeg ser deg av Clare Mackintosh - tegner bra, selv om den er litt forvirrende, hoppende i starten.

   Delete
  4. Jeg begynte på Jeg lar deg gå av Mackintosh, men i lyd, men måtte levere den inn igjen. Orker ikke lydbok for tiden, egentlig.. nok stemmer og lyd rundt meg for tiden.

   Delete
  5. Den har jeg ikke - jeg MÅ ha bøkene i lyd jeg, det jeg leser i "papir" sitter jeg som oftest på biblioteket og "tvangsleser" - (Det er jo bøker man MÅ lese som ikke kommer i lyd da....)

   Delete
 2. Jeg likte boka godt, særlig på grunn av at den var realistisk og tok opp dagsaktuelle saker. kommer sikkert til å lese mer av disse to forfatterne.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enig med deg her, men den var litt "rotete" synes jeg.

   Delete
 3. Det er ikke viktig for meg å lese en serie fra første bok, men det er sjelden jeg går tilbake, sa må boken jeg har lest virkelig ha gjort inntrykk. Kanskje dette er en bok som kan virke forvirrende å lytte til, siden det er handling fra alle kanter? Jeg gleder meg til neste bok i serien :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Neste bok? Er det den med "spiren" det? Så har jeg den liggende.

   Delete
  2. Spiren er bok nr fire, ja..

   Delete
  3. Får ta den snart da - har lest veldig mye krim i sommer - en som ikke var krim vil jeg fremheve: Nøkken av Nathan Hill, veldig bra.

   Delete