Monday, 11 May 2015

Tanker om bok - Sascha Arango: Sannheten og andre løgner


Tittel: Sannheten og ande løgner
Forfatter: Sascha Arango
Produsert av: LBF
Først utgitt: 11.02.2015
Originaltittel: Die Wahrheit und andere Lügen
Spilletid: 08:33:08
Antall CDer: 7
ISBN CD: 9788242170163
Målform: Bokmål
Oversetter: Erik Johannes Krogstad
Sjanger: Krim og spenning
Innleser: Duc Mai-The

Papirutgaven er utgitt på Font Forlag i 2015, ISBN 9788281693227, 251 sider,  

Forlagets omtale:

Henry Hayden er en berømt og bestselgende forfatter, en kjærlig ektemann og en sjenerøs venn – kort sagt en svært hyggelig og omgjengelig mann. I hvert fall tilsynelatende. Det viser seg nemlig at han ikke skriver sine egne bestselgere. Og når elskerinnen hans, som også er hans redaktør, blir gravid, truer hele hans omhyggelig regisserte tilværelse med å rakne.
I et forsøk på å sno seg unna, legger Henry en listig og utspekulert plan som sammenfletter løgner og sannheter og grumsete halvsannheter. Men når han forsøker å kvitte seg med elskerinnen, begår Henry en fryktelig feil. Han pådrar seg ikke bare politiets interesse, men fortiden hans – som han så nidkjært har holdt skjult for sine omgivelser – risikerer også å innhente ham, med livstruende konsekvenser. Men Henry er en mann som har gjort det til en egen kunst å unnslippe følgene av alt han foretar seg, selv når han står på randen av avgrunnen ..
Boken er solgt til 25 land, og Chockstone Pictures (The Road og Tree of Life) har kjøpt filmrettighetene.

Sascha Arango (f. 1959) er en av Tysklands mest respekterte manusforfattere for TV og film, og to ganger vinner av Grimme-prisen, Tysklands mest prestisjefylte hedersbevisning for TV-programmer, for sitt arbeid med detektivserien Tatort.


Sascha Arango - Foto:Bertelsmann
Mine tanker om Sannheten og andre løgner.
Det er en stund siden jeg leste denne - så jeg prøver å rekapitulere litt.....
Dette var et helt nytt forfatter-bekjentskap for meg. Sascha Arango tar leserne med storm i denne sin debut-roman. (Ukjent når det gjelder krim-litteratur er han imidlertid ikke, han har skrevet film-manuser til den tyske TV-serien Tatort som har gått på tyske tv-skjermer i ti-års vis.)

Vil man ha litt variasjon i krim-litteraturen man leser, så er dette så absolutt rette valget. Dette er en ganske forunderlig utgave av spennings-litteratur - hovedpersonen, Henry Hayden, er faktisk også krim-forfatter, bøkene hans har gjort han berømt og rik - vel, hans bøker er det vel egentlig ikke - et morsomt poeng i boken. Verden vil som sagt bedras…..

En riktig sjarmerende hovedperson dette, omringet av sin leserskare, flest kvinner da.
Og spesielt er det to viktige kvinner i livet hans - den ene skriver bøkene "hans", den andre er redaktør for dem - og hvem han er gift med? Og hvem han skal ha barn med? Det finner man fort ut når man begynner å lese denne tiltalende krim-romanen.Henry Hayden er en antihelt, en "sjarmerende" og farlig psykopat - men med skam å melde så blir man lett på "parti" med han. Hele romanen er full av sannheter som er løgner eller er det omvendt? Vi får vite mye om Henry etter hvert, men ikke alt - men der er hint, så vi kan spekulere på resten - det er det som gjør denne boken så fascinerende - og så er den så utrolig velskrevet, og i all sin "skrekk og gru" har den underliggende humor også. Hva skal man synes om Henry? Har han egentlig noe empati eller følelser i det hele tatt? Boken begynner rett på sak - det er to kvinner (hovedsakelig) i livet hans - han kunne vel egentlig fortsatt med begge, men når den ene skal ha barn, så blir det hele litt komplisert, og han må finne en god løsning - men så går det ikke sånn helt etter planen underveis - Henry har vært "borte fra sitt liv" en god del tidligere - kanskje det må skje igjen? Skal ikke røpe for mye -   men når løgnene fremstilles som sannhet, ja da blir det "verden vil bedras…" - Underfundig humor, men det ligger en del sannhet og alvor bak det hele.
Grotesk og fornøyelig på samme tid - umoralsk? Ja - men man "trøster" seg: det er fiksjon - og noe mer enn en vanlig krim-bok - det er en "utspekulert" psykologisk thriller. 

Man bør kanskje ikke kopiere hovedpersonens suverene løgner-begavelse, men Henry er beundringsverdig talentfull på det området. Den største løgnen er vel forfatter-løgnen hans - så gjennomført at ingen kunne tenke i retning av hans kone Martha som hjernen bak hans forfatterskap - Martha elsker å skrive, og er tilfreds med "bare" det, Henry elsker å være berømt, og å tjene penger - men kan altså ikke skrive - derimot kan han lyve, og han kan manipulere mennesker - ikke minst Betty som er hans forlagsredaktør, hans elskerinne og ender opp gravid med han - og etter hvert ender hun opp med det som verre er……

For det blir uhyre vanskelig etter hvert å administrere det hele med to kvinner for Henry - konen Martha er nyttig for han - hun gir han forfatter-berømtheten, hun gir han luksuslivet - og Betty? - Hun gir han vel det "lille ekstra".

I motsetning til Henry hovedperson, så kan Sascha Arango skrive, og det som sagt med glitrene humor i all "skummelheten" - i tillegg var boken lettlest, med få personer å holde styr på, og en handling som man aldri mister tråden i - selv om den var ganske utrolig....
God og "ufarlig" underholdning - kanskje med et snev av alvor og advarsel? Vi lar oss ofte besnære - og mister "gangsynet" i møte med mennesker av Henry Hayden-typen.

Terningkast:5


Andre som har omtalt denne:

6 comments:

 1. Kjekt å lese omtalen din, siden jeg leste boken for en stund siden ble det litt av en oppfrisker. Herlig at du likte den så godt, for det gjorde jeg også :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Skal se på omtalen din, Tine - vi har ofte sammenfallende syn ja. Dette er en "ufarlig" krim, skjønner vi på den spøkefulle måten den er skrevet på - (ofte blogger jeg lenge etter at boken er lest, og det er egentlig litt vanskelig....men jeg tar det som en "oppfrisker")

   Delete
 2. Jeg likte også denne boka veldig godt, litt feelgoodthrillersk med mye ram snerten humor, som Harry Qubert-saken . En stund siden jeg leste og blogget om den, emn har anbefalt den til alle--- nå er boka i Lofoten. Mitt innlegg her: http://artemisiasverden.blogspot.no/2015/02/sannheten-og-andre-lgner-av-sascha.html

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, leste din omtale for lenge siden - og ble fristet. Linker til deg.

   Delete
 3. Alltid like morsomt å lese gode omtaler av bøker man har lest og likt! Lett å anbefale denne ;o)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, denne var litt original synes jeg - har linket til din omtale, Berit.

   Delete