Tittel: Historiske Trondheim. Fra midtbyen til Lademoen
Forfattere: Tom Erik Sørensen og Trine Søraa
Utgitt: Oktober 2015
ISBN: 9788283050288
Antall sider: 135
Format: 16,4 x 21,5 cm
Innbinding: Mykbind m/klaffer
Forlag: Museumsforlaget
Bilder tatt i nåtid i boken er tatt av Pål Otto Sørensen
Omtale fra forlagets side:
Fra midtbyen til Lademoen er riktignok denne bokas tittel, men hvor ligger egentlig Lademoen? Finn svaret og lær mer om Trondheims østlige strøk i den tredje boka basert på radioprogrammet Historiske Trondheim. Først beveger vi oss langs Kjøpmannsgata og ser på den innholdsrike historien som ikke bare inneholder brygger og branner. Via Bakke bru og «bæste tomta i by’n» klatrer vi opp bakkene på Rosenborg og ned igjen. Langs Innherredsveien sitter historiene løst før turen går ned til strandlinja. Lademoens mangfoldige historie er vel verdt et studium, bli med til steder som Sing Sing, Kolonien, Dora og Ramphålet – og kanskje finner du spor etter sjørøvere på Ladehammeren?
I boka finner du QR-koder ved mange av de omtalte stedene langs ruta. Skann koden og hør det aktuelle radioprogrammet.
Om forfatterne fra forlagets side:
Tom Erik Sørensen er født og oppvokst i Trondheim. Han har siden 1991 vært reporter og programleder i NRK Trøndelag, og er i tillegg kjent fra Norge Rundt og Sommerbåten. Sørensen fikk ideen til radioprogrammet Historiske Trondheim og til bokserien med sammen navn. Med et vell av kunnskap og fengende fortellerglede gir han, sammen med Trine Søraa, et muntert blikk på nytt og gammelt i Trondheim.
Trine Søraa er født og oppvokst i Trondheim og fikk lokalhistorie inn med morsmelken. Hun studerte musikkpedagogikk i Østerrike, og jobber i dag som lærer i Trondheim kommune. Søraa har vært autorisert trondheimsguide siden 1994. Med et vell av kunnskap og fengende fortellerglede gir hun, sammen med Tom Erik Sørensen, et muntert blikk på nytt og gammelt i Trondheim.
Mine tanker om Historiske Trondheim:
Trondheim er en by som er verd å dokumentere - både i fortid og nåtid. Vi får nesten ikke nok av slike spennende, historiske og lærerike bøker som nettopp denne er en flott representant for. Det er tydelig at her ligger det fagkunnskap bak av folk som kjenner byen sin og som vet å fokusere på spennende steder og interessante personer og begivenheter. Boken er den tredje i serien Historiske Trondheim, og i denne er det den sentrale delen av Trondheim og områdene rundt Lademoen vi får høre om og se bilder og karter av.
Boken er rikt illustrer med foto og kart og andre relevante illustrasjoner. Billedmaterialet er faktisk veldig spennende. Kapitlene et oversiktlige og tekstene holder seg til det mest essensielle. Bak i boken finner man en Bildeliste - et register over bilder brukt med sidehenvisning.
Kart-oversikt med steder som er omtalt - boken s.2-3 |
I forordet får vi vite at boken er laget på grunnlag av en radioserie i NRK som ble kalt Historiske Trondheim - denne gangen "vandrer" vi i Trondheims sentrale og østlige deler - dette er kanskje områder vi ikke regner for de "fineste" turist-stedene, men sannelig er det mye idyllisk å finne i disse områdene.
Radioprogrammene ble populære, og boken starter med et flott panorama-bilde av Nidarosdomen - (s.6-7) her takkes også lyttere og lesere som har fulgt med i tidligere "Trondheims-skildringer", NRK Trøndelag får også behørig takk. Og så begynner den fine vandringen fra Nidarosdomen, langs Kjøpmannsgaten over Bakke og Rosenborg til Lademoen - og samme rute tilbake.Mens vi er ved "Domen" (s.9-13) nevnes tårnstriden, og litt om arkitektene - det er hele veien fine, kortfattede ekstra opplysninger og illustrasjoner i den grønne "boksen" - ofte plassert i margen - jeg dvelte ved dette kapitlet om vår ærverdige nasjonalhelligdom fordi både min far og farfar og svigerfar hadde sitt virke ved kirken.
Så beveger vi oss til staselige Thomas Angells hus og får en grundig gjennomgang av denne byens velgjører.
Thomas Angells hus - Foto:RandiAa© |
Boken s.24-25 |
(Her er noen av mine bilder fra gården, og "Kontorskiltet"). Vi hører også om alle de fæle bybrannene som ruinerte mange av de flotte trebygningene våre (s.33-35) - så etter hvert ble mange av tregårdene erstattet av murbygninger. Men noen har vi heldigvis beholdt.
Og tenk at byborgere gikk i Hungersmarsj i 1813 - under Napoleonskrigene - en marsj som endte her ved bryggene i Kjøpmannsgaten. Spennende lesing s. 36-37 - (Og Meråker historielag har teaterspill om marsjen)
Og hvem var Thora Storm - ja det finner man på s.43 - sannelig ble ikke navnet på mitt bysentrale gymnas byttet ut med hennes navn for noen år siden.
Krigshistorie, bryggebranner og nye monumentale bygg hører vi om (Adresseavisens nybygg s. 54)- boken er utrolig innholdsrik.
Når vi er i Bakke-området hører vi både om den lille røde kirken der, om Bakke gård og kloster - før turen går til Rosenborg og den flotte Bispehaugen skole. (Der gikk min mor for lenge, lenge siden) - Rosenborg og Møllenberg får vi med oss før vi går til Eli plass, Lademoen Park, kirke og skole. Gamle bilder fra Innherredsveien og Strandveien er også interessant å få med seg.
På Rosendal var det kino og en utrolig flott herregård (foto s.85)
Og så er vi på Voldsminde - moderne blokkleiligheter fra 1938 - med balkonger og innlagt bad, det var moderne det - den gang.
Og så visste jeg faktisk gjennom slektsforskning at dette er "Volds minde" - skipper Jørgen Lorentzen Vold eide gården Voldsminde i 1806 - og nye blokker i neste århundrede måtte jo få navn etter gård og mann.
Den flotte trikken med trikke-førerne - Boken s.88 |
Fra side 90 til side 115 er vi på La'mon - Lademoen. Og bokens coverside er fra Svartlamon- Biskop Darres gate - kunstnerne Bleken og Gullvåg var med i beboernes kamp om å bevare området - dette var deres bidrag rundt 1990.
Kunstveggen på La'mon - bilde tatt i snøvær 03.01.2015 - Foto:RandiAa© |
Ja, her er det så mye å se og lese om at det holder ikke bare å ramse opp navn og årstall - konklusjonen er at denne boken er utrolig spennende og lesverdig. Selv har jeg lest gjennom den et par ganger, og ser at dette er en av disse små bok-klenodiene som jeg vil ta frem titt og ofte - og etter å ha lest denne, er det ekstra morsomt å vandre rundt i den fine byen vår og vite litt mer om det som omgir oss. For meg blir denne boken terningkast:6
NRK Trøndelag - Historiske Trondheim
Bilder fra noen av mine vandringer på Lademoen
Referat fra en av mine fotovandringer - Lademoen
No comments:
Post a Comment