Sunday, 6 March 2016

Tanker om bok - Yrsa Sigurðardóttir: DNA

Tittel: DNA
Forfatter: Yrsa Sigurðardóttir
Produsert av: LBF
Først utgitt: 18.01.2016
Spilletid: 14:19:26
ISBN Lydfil: 9788242163288
Målform: Bokmål
Oversetter: Silje Beite Løken
Sjanger: Krim og spenning

Innleser: Hedda Munthe

Jeg hadde Lydfil fra Lydbokforlaget og papirutgaven fra Kagge Forlag, utgitt 2016 i Norge, 2014 på Island, 472 sider, ISBN 9788248917946

Om boken DNA fra forlagets side:

Ny serie fra krimdronningen Yrsa.
En ung kvinne blir funnet brutalt myrdet i sitt eget hjem i Reykjavik. Det eneste vitnet er hennes sju år gamle datter. Når enda en kvinne blir drept på bestialsk vis kort tid etterpå, står politiet uten andre spor enn mistanken om at det er samme gjerningsmann. 
En radioamatør fanger inn skremmende meldinger som knytter ham til begge de drepte kvinnene, selv om han ikke kjente noen av dem. Nysgjerrigheten får ham til å sette i gang farlige undersøkelser på egen hånd.
Huldar har ansvaret for etterforskningen av drapene. Han mangler konkrete spor og dette skaper frustrasjon og konflikter internt i politiet. Saken kompliseres ytterligere ved at han har løyet om seg selv for psykologen Frøya, som bistår jenta som var til stede da moren ble drept.
DNA er nok en nervepirrende pageturner fra bestselgerforfatteren Yrsa Sigurðardóttir. Igjen viser hun hvor dyktig hun er til å skape intelligente plott og effektivt fortalte historier med et rikt og spennende persongalleri.Se forlagets side om forfatteren.
Yrsa Sigurðardóttir - Foto:RandiAa©
Kriminalromanene til Yrsa Sigurðardóttir:
 • Þriðja táknið (2005), norsk oversettelse av Tone Myklebost i 2006-  Det tredje tegnet
 • Sér grefur gröf (2006), norsk oversettelse av Silje Beite Løken i 2008 - Den som graver en grav
 • Aska (2007), norsk oversettelse av Silje Beite Løken i 2009 - Aske
 • Auðnin (2008)
 • Horfðu á mig (2009)
 • Ég man þig (2010), norsk oversettelse av Silje Beite Løken i 2012 -  Jeg vet hvem du er
 • Brakið (2011), norsk oversettelse av Tiril Theresa Myklebost i 2013 -  Dødsskipet
 • Lygi (2013), norsk oversettelse av Ine Camilla Bjørnsten og Silje Beite Løken i 2015 -  Løgnen
 • Kuldi (2014), norsk oversettelse av Tiril Theresa Myklebost i 2014 -  De uønskede
 • DNA (2014), norsk oversettelse av Silje Beite Løken i 2016 -  DNA

Mine tanker om DNA:

Islandsk krim er nytt for meg - skjønt jeg hadde mitt første møte med denne forfatteren i 2014, så er det nå først jeg har begynt å lese hennes kriminalromaner. (Og så ser jeg en islandsk serie på TV også - Innesperret - spennende og litt uvant.)
Som i de fleste krim-romaner er det grusomme mord som skildres - heldigvis er det ikke for lange og inngående skildringer av det bestialske - men drapsmåtene og "mordvåpnene" er usedvanlig originale….
Romanen åpner med en ganske gripende skildring av tre små barn, søsken, som blir splittet og adoptert bort - denne scenen fulgte meg gjennom hele romanen, jeg skjønte den hadde betydning for "saken" - og jeg prøvde hele tiden å finne løsningen på mysteriet eller se sammenhengen, men forfatteren holdt kortene tett her - og det gjorde det hele utrolig spennende, dette var en kriminalroman man bare måtte "sluke" i ett - fra første til siste side.
Politietterforsker Huldar som får denne saken - er en interessant mannsperson som vi faktisk blir litt nysgjerrig på - og det er godt at det skal komme flere bøker fra Yrsa hvor hun lar han ta saken.
Samtidig med Huldar og mordsaken, presenteres vi for den sympatiske radio-amatøren Karl som ser ut til å ha et problematisk forhold til sin bror - og vi øyner at her er det hemmeligheter som må avsløres etter hvert. Men hvordan radio-sendings-hobbyen og den bestialske mordsaken hører sammen, se det er ikke lett å oppdage……
DNA var spennende fra første stund, og forfatteren greier å holde denne spenningen gjennom hele romanen - og her blir vi i tillegg ledet gjennom en uvanlig spennende etterforskning - Yrsa Sigurðardóttir gir oss visse ledetråder, men hvordan det hele henger sammen, er utrolig godt skjult helt til siste slutt.
Dette er kriminal-litteratur av ypperste kvalitet. Her var det lett å "satse på" feil morder, og bli grundig lurt - intelligent og genial krim. Og så flott tittelen passet da. 

Det er lett å forstå at DNA ble kåret til Islands beste krim da den kom  ut.
Romanens setting så vel som etterforskningen er helt "up-to-date" etter dagens standart med datateknikk og modernisering av metoder og tekniske hjelpemidler - det later til å være mye forfatteren har satt seg godt inn i, alt virker ganske troverdig....

Denne anbefales med et terningkast: 5+

Andre som har omtalt denne:
Tine 
Anita

Se også Bokbad - Krim fra Kagge Forlag
 

14 comments:

 1. Denne skal jeg starte med etter Wendy Guerra, så jeg venter med å lese din omtale til jeg har lest ferdig .. Spent på boka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Trodde du hadde lest den. Det er en god stund siden jeg leste denne, men har ikke så mye tid til blogging om dagene. Denne er kjempebra - også for de som "egentlig ikke leser krim". Bra det kommer flere i "serien"

   Delete
  2. Nei, og det sa jeg vel til deg på Bokbadet..;) Har lest de to andre Kaggekrimmene , da.. Ville vente med denn til slutt. Vurderte å ta den med på ferie, men fant ut at det ikke passer å lese om Island i varmere strøk... ;) Så jeg tenker å lese den i løpet av uka..

   Delete
  3. Ja, vet du har lest de andre. Jeg tar ikke med bøker på reisen, bare "lyd".

   Delete
  4. Må ha med noen bøker i koffert og sekk, jeg. Lang flytur med mye lese- og sovetid, samt å lese på senga om kveldene.. Har lyd også, men sjelden jeg gidder å høre lydbok når jeg reiser..

   Delete
  5. Ja, skjønner det Anita - jeg skal greie meg med reise-guiden og programmet jeg, på papiret.....

   Delete
  6. Ferdiglest i dag. Jeg ble dessverre ikke så begeistret. Har likt de andre jeg har lest av henne bedre. Jeg synes det var mye prat, litt langdrygt imellom her.. Men selve plottet var spennende, dog litt klisje den løsningen, synes jeg.. Skal blogge om den i løpet av kvelden. Linker til deg da.

   Delete
  7. Ja, ser det av omtalen din at du ikke ble overbegeistret. Dette er min første av Yrsa sine, og jeg syntes den var veldig spennende. Nå har jeg lastet inn Løgnen til iPhone, så det blir neste.

   Delete
  8. Jeg likte den, men den gikk ikke helt til topps..Ga den 4 på bokelskere. mye som trekker ned, synes jeg. Likte godt De uønskede og Det tredje tegnet. Løgnen har jeg ikke lest..

   Delete
 2. Så gøy å lese omtalen din! Er enig med deg at hun greide å holde kortene tett mot brystet, jeg fant heller ikke ut hvem som var illgjerningsmannen, selv om det lå oppi dagen hele tiden.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vurderte nesten å sette 6-er på denne jeg, Tine. Den var så spennende hele tiden - uten å være for grusom. (Er på slutten av Irène nå, og den er "fæl" hva grusomheter angår). Skal linke til din omtale.

   Delete
 3. Jeg har kun lest Indridason når det gjelder islandskrim, og ham trenger jeg nå en god, drøy pause fra. Ble noe lei. Jeg er imidlertid veldig fascinert av Island, så denne skal jeg prøve meg på! Takk for godt tips!

  ReplyDelete
  Replies
  1. ..ups, Bokkilden er farlig - klikk og kjøp, så nå ligger den og venter på Kindle til påsken :)

   Delete
  2. Godt valg det, Marianne, spent på hva du vil synes om den.

   Delete