Tuesday 5 April 2016

Tanker om bok - Kriminell vandring i Trondheims gater - 5.april 2016

Samlet ved Vestfronten - Foto:RandiAa©
Slik var invitasjonen:
"Bli med på kriminell vandring i Trondheims gater. Byguide og skuespiller Hallbjørn Rønning viser oss byens litterære skyggesider sammen med forfatterne Jørgen Brekke, Jan Boris Stene og Roar Ræstad.

Arr: Litteraturhuset i Trondheim og Trondheim folkebibliotek
Sted: Oppmøte Trondheim folkebibliotek, Gjest Baardsen"


Enda et litterært "påfunn" av Trondheim folkebibliotek og Litteraturhuset. Dette ble en meget spesiell kveld - et flott arrangement som laget en spennende vandring fra biblioteket til Tordenskjolds-parken og Vår Frue Kirke, over Torget opp Munkegaten til Nidarosdomen og Vestfronten gjennom kirkegården og mot elven med blikk på Kristiansten festning, ned til elvepromenaden og langs bryggene for så å avslutte ved biblioteket igjen.
Og hva fikk vi med oss på denne vandringen? -  En kombinasjon av fiksjon og tre unge krim-forfattere, et blikk på gamle forfattere, et blikk på historiske hendelser - og vi skjønte at Trondheim by har mye gjemt som vi gjerne vil høre om. Her var det tydelig at mange var interessert i å være med på en slik vandring - ja, så mange at en god del ikke fikk komme med på denne første vandringen - det ser ut til at tilbudet bør gjentas.
Skuespiller Hallbjørn Rønning bandt det hele sammen på en glimrende måte - og en effektiv høyttaler fulgte han på ruten som endte opp med en gripende opplesing nede ved elven og bryggene - Bryggebrannen og Bybrannen slik Kristian Kristiansen skildrer det i  Adrian Posepilt.
Her er noen av stedene vi stoppet ved - og spennende historier fikk oss til å glemme at det er tidlig vår og ikke særlig varmt i luften enda.

Vi startet på biblioteket og Hallbjørn Rønning gå oss en innledende orientering - og vi skjønte at dette tegnet bra:
Hallbjørn Rønning - Foto:RandiAa©
 
Etter et par veiter så ble første stopp Tordenskjold ved Vår frue kirke - her fikk vi en spennende beretning om den famøse "gutten" som vokste opp på Ringve, men som dro hjemmefra i tidlig alder - og så rent rulleblad hadde kanskje ikke denne helten - slavetransport og fakturafusk hadde han vært med på også.
Venter på forsterkninger - Foto:RandiAa©
Her kommer lydoperatørene "rullende" - Foto:RandiAa©
Jan Boris Stene leser fra sin debut-roman som har sitt første mord plassert like ved her - biblioteksjefen lytter ved siden - Foto:RandiAa©
Neste stoppested var Torget og Jørgen Brekke leste en skrekkens historie fra sin siste roman - den utspant seg høyt der oppe ved foten av Olav Tryggvason - det skimtes refleksen av "han" i dørens speilglass. (Her kan leses om lanseringen av den romanen)
Jørgen Brekke - Foto:RandiAa©
Vi går videre oppover Munkegaten og stopper ved Tinghuset - her har det foregått mye dramatisk under krigen - Hallbjørn Rønning og historiker og forfatter Roar Ræstad gir oss interessante historier:
På Tinghus-veggen - Foto:RandiAa©
Hallbjørn Rønning - Foto:RandiAa©
Roar Ræstad - Foto:RandiAa©
Så vandrer vi i flokk og følge mot Nidaroskatedralen og Vestfronten. Hallbjørn Rønning forteller litt om statuene og her er det nok av "tragiske" historier å velge i - Roar Ræstad leser en gripende historie fra sin debut-roman (Sovende hunder) - om da Biskop Arne Fjellbu holdt en slags gudstjeneste utenfor kirken under krigen:
Vi vandrer mot Vestfronten - Foto:RandiAa©
Hallbjørn Rønning gjør det interessant - Foto:RandiAa©
I Vestfrontens skulpturer ligger mange historier - Foto:RandiAa©
Roar Ræstad leser fra Sovende Hunder - Foto:RandiAa©
Fra domkirkegården skimtes Kristiansten festning og Roar Ræstad forteller om general Armfeldt som inntok Trøndelag og byen. deretter vandrer vi langs elven og mot bryggene - og avslutter her med litt "bryggehistorie", bybrann og Adrian Posepilt.
Roar Ræstad om general Armfeldt - Foto:RandiAa©
Vi vandrer mot bryggene - Foto:RandiAa©
Hallbjørn Rønning var inspirerende å høre på - Foto:RandiAa©
Bryggespeiling - Foto:RandiAa©
En takk til arrangørene og "medvirkende" for en spennende vandring - dette gir mersmak.

Anita var også på Kriminell vandring

 

7 comments:

 1. Så spennende, og flotte bilder. Takk for turen :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, spennende arrangement - veldig bra organisert og flinke "deltagere"

   Delete
 2. Så kjekt å lese om rundturen deres, og for noen nydelige bilder du tar!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takker, Tine. Bildene er nok ikke så bra - begynte å bli mørkt. (Men fra rundturen Cuba kan det bli mange bra, når de blir ferdigredigert)

   Delete
 3. Hei Randi, nå har jeg omsider laget innlegg. Linker til deg, har ikke skrevet så mye selv. Her er mitt innlegg: http://artemisiasverden.blogspot.no/2016/04/kriminell-vandring-i-trondheim-med-tre.html#more

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk Anita - du er dyktig. Skal linke til deg.

   Delete
  2. Takk selv, i lige måte.:)

   Delete