Friday 8 July 2016

Tanker om bok - Ketil Bjørnstad: Verden som var min - Bind 2: Syttitallet

Tittel: Verden som var min - Bind 2:Syttitallet
Forfatter: Ketil Bjørnstad
Format: Innbundet
Utgivelsesår: 2016
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
ISBN    9788203360817
Antall sider: 796

Omtale fra forlaget:

Ketil Bjørnstad skriver seg gjennom tiårene i livet sitt. Syttitallet byr på Ketils unge voksentid, med damer, nye venner, musikk og politikk i sentrum.

Syttitallet, bok to i romanserien Verden som var min, handler om opprørstiåret og den unge Ketil Bjørnstad fra han er atten til åtteogtjue. Her kan du lese om den unge mannens læring og løsrivelse, vennskap og forelskelser, tilhørighet og svik.
Da syttitallet starter, strever attenåringen med overvekt og ulykkelige forelskelser, og han tviler på seg selv som klassisk pianist. Ketil Bjørnstad var et musikalsk vidunderbarn og Ungdommens pianomester, men med sin følsomme mottakelighet og varhet for inntrykk tar han inn over seg de raske samfunnsmessige og kulturelle endringene i tiden.
Det nye og radikale former ham, og vennskapet med Ole Paus blir et fast punkt i en omskiftelig og på mange måter nådeløs tid. Ole Paus er fem år eldre. Han får Ketil til å løsrive seg fra sin klassiske pianistskolering og bli en skapende komponist og utøver inspirert av jazz, rock og tidens opprørsånd. Ketil frigjør seg fra kjernefamilieverdier akkurat som han kvitter seg med femtiseks kilo overvekt på noen måneder. Ole Paus får ham til å oppdage Hans Jæger og Kristiania-bohemen som et speil for ham selv og syttitallet, og Bjørnstad inspireres til storverket Leve Patagonia. 

Mine tanker om "Syttitallet":

Da er den i rute - Ketil Bjørnstad holder det han lover - den ruvet godt i postkassen i dag. Hyggelig hilsen fulgte også med:

Det ser ut til at storverket fortsetter - nå tar jeg fatt på det neste tiåret. Her skal det bli mye gjenkjenning og mye mimring. Jeg nøt hver side av Sekstitallet - og må bare innrømme at forventningene er store når jeg nå tar fatt på denne - det blir en fin lesesommer - en grundig omtale vil komme når alt er fordøyd.....

Mine omtaler av noen av Ketil Bjørnstads verk:

2 comments:

  1. Dette er bøker som jeg SKAL LESE! Men har enda ikke satt av tid til det. Kanskje jeg skal planlegge disse som adventslesing. Har iallefall falt for alt han har skrevet hittil, så det er ingen vei utenom. Fortsatt god sommer, Randi.

    ReplyDelete
  2. Ja, tror du vil like disse Åslaug. Men det er viktig å lese Sekstitallet først - disse må leses kronologisk, man må få med seg helheten. Gjenkjenning og mimring gir mye leseglede. God sommer til deg.

    ReplyDelete