Saturday, 13 May 2017

Tanker om bok - Niels Fredrik Dahl: Dette er et stille sted - Dikt 1995-2017

Bok-cover : Exil Design -  Bokfoto arrangert - Foto:RandiAa©
Dette er et stille sted - Dikt 1995-2017 av Niels Fredrik Dahl - Kjekt å fylle 60 og feire med en utgivelse av hans siste tre diktsamlinger i ett verk. 

Tittel: Dette er et stille sted
Forfatter: Niels Fredrik Dahl
Format: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Forlag: Oktober
Språk:Bokmål
ISBN9788249517954
Dikt
Antall sider: 188


(Lesereksemplar fra Oktober forlag)

Om forfatteren på Oktober forlags side.
Niels Fredrik Dahl - Foto: Pål Rødahl

Mine tanker om Dette er et stille sted:

En fin samling av Dahls dikt fra 1995 til 2017 kom nylig ut nå til forfatterens 60-års dag. Den er tilegnet barna Hanna, Dagny og Kasper og inkluderer Antecedentia fra 1995, Min tredje muskel fra 1999 og Vi har aldri vært her før fra 2011 - i tillegg kommer et nyskrevet langt dikt fra 2017: Hvordan klare seg (s.169-174) - Rune Christiansen har skrevet et etterord (s.177-187
Niels Fredrik Dahl reflekterer over livet og realitetene i tilværelsen ved å uttrykke det han ser og opplever gjennom dikt. Han kan nok skrive prosa også - både noveller og romaner, men jeg synes det er gjennom diktene hans livserfaring og refleksjoner kommer sterkest frem.

Tittelen "Dette er et stille sted" er velvalgt og treffende - her føler man at poeten Dahl slår fast at når han skriver dikt er han "der" - og "stedet" handler vel mer om å gå inn i seg selv og lytte til sitt eget tankespinn - enn en fysisk stille sitteplass - den lille gutten (Niels) på bok-coveret ser også ut til å være på sitt indre stille sted der han sitter på trappehellen.

Refleksjonene til Niels Fredrik Dahl går langt utover egen hverdag - han er sterkt opptatt av urettferdighetene i verden, kontrastene mellom mennesker som er begunstiget fra fødselen ved å være født på "riktig" sted på kloden og mennesker som tilfeldigvis fødes inn i verdens fattigdom og skyggesider.
Men Dahl gir også rom for det positive, og vakre i diktene sine  - diktsamlingen Vi har aldri vært her før er en markant ode til kjærligheten - (jeg husker jeg ble veldig grepet av den vare stemningen av fred og lykke og nærhet som gjennomsyret denne.)

Her er noen glimt inn i bokens poesi -
Første delen er diktsamlingen Antecedentia (s.9-63). Den kom ut for 22 år siden (1995) - selve tittelen gir oss en pekepinn om det sentrale tema her -  det latinske ordet betyr noe som har skjedd tidligere, det som ligger i fortiden - og de første strofene gir en fin innledning til "det forgangne" :
......."Du sitter med en gammel globus i fanget. Du lar den snurre og stopper den med pekefingeren. Lar den snurre og stoppe. Utdatert, kuriøs, med forlorne grenser, fortapte stedsnavn, det forutgående, en eller annen verden". (s.11)
Ja, mye er i endring - kloden også, og menneskene....
Det skjer ting i verden, og ikke alle bryr seg om det som skjer - den rike Howard Hughes, for eksempel er nokså uberørt av det katastrofale jordskjelvet i Managuas, Nicaragua 1972: "Byen hviler på sju revner i jorda og hver gang jeg forsøker å tenke på deg og meg faller bilder fra veggene blodet ned i føttene på enda en syk millionær uten tanke på de døende."(s.13)  (Hughes var gjest hos diktatoren Somoza i 1972)

I denne diktsamlingen er det en blanding av verdens-begivenheter og egne personlige kjærlighets-opplevelser og lengsler: "I går hentet jeg ut en boks med iskrem fra fryseren. Det hadde dannet seg et frostlag som minnet om gammel snø på lokket. Jeg ripet i det med tommelfingerneglen og tenkte på henne"(s.27)

Niels Fredrik Dahl har sin egen rytmiske poesi-stil, her er ikke tradisjonelle diktlinjer med rim og verselinjer - men det er i høyeste grad stemning, rytme og metaforer - det er små epistler, og på de korte diktene på hver side av denne diktsamlingen fra 1995, er det nesten som vi leser en liten novelle inn i de få linjene......

Den andre diktsamlingen som er inkludert er Min tredje muskel fra 1999 (s. 63-120).  Den er ny for meg.
"Jeg sa: jeg har én muskel hjerte
Jeg har to muskler: leppene
Jeg har tre muskler: bli hos meg" (s.90)


Den starter nokså rystende og surrealistisk i året 1258 da mogul-høvdingen Hulagu Kahn erobrer Bagdad
Det var blodsutgydelser, massakrer og terror - Dahl dikter om forhandlingene mellom disse to "storhetene" - både mogul-høvdingen Hulagu og den rådende kalif ønsker begge å bli husket, å bli stående i tiden.
Og diktene går videre inn i moderne tid med krig og ødeleggelse, det er revolusjoner, det er hjemløshet og en apokalyptisk, kaotisk stemning i størstedelen av diktsamlingen Min tredje muskel ...... når kistene senkes, når historien skrives (s.77) - denne diktsamlingen er rett og slett rystende.
Niels Fredrik Dahl bruker også den revolusjonære forfatteren Vladimir Majakovskij sitt tragiske liv, kjærlighetssorg og selvmord i diktene her (s.84-97)
Det virker nesten som Dahl i denne diktsamlingen er inspirert av Majakovskijs futurisme, som betegnes i Store Norske Leksikon som: "original, dynamisk stil, full av overraskende metaforer, ofte utviklet til fantastiske, groteske bilder og dristige rim og rytmer som bryter med tradisjonelle rimregler og metra"
 

Fra tragedien rundt den russiske revolusjonære hopper han til et avisoppslag med massemorderen Thomas Quick
Dette er et stille sted - s.101
Jeg følte at hele denne samlingen fra 1999 ga meg sterke assosiasjoner til Allen Ginsberg  (hans "Howl and Other Poems" ble behørig studert for mange år siden i studietiden)

Dette var bare et kort lite glimt inn i denne urovekkende "Min tredje muskel"- samlingen fra 1999

Den tredje diktsamlingen Vi har aldri vært her før  fra 2011 - min favoritt (s.123-166), har jeg omtalt tidligere. Han skriver om kjærlighet og nærhet på en intens og personlig måte. Det handlet om å stå undrende overfor kjærligheten, lykken, lengselen - en reise inn i noe spennende og dristig - vakre, patetiske ord om kjærligheten....
 

Til slutt kommer et nytt, enkeltstående dikt fra 2017: Hvordan klare seg selv (s.169-174)
Et vakkert kjærlighetsdikt - jeg tolket det som lengselen etter å komme nær hverandre - å forstå hverandre:
"og det    skal være mulig å lese og forstå hva det vil si å være deg, være meg, være med deg, med meg".....(s.171)
 

Etterordet til Rune Christiansen (s.177-187) har overskriften "...og av og til kan jeg tro jeg er helt alene" - om Niels Fredrik Dahls poesi.
Christiansen starter med å fortelle en "anekdote" fra det virkelige liv - da han anbefalte Niels Fredrik Dahls diktbøker i en bokhandel i Bristol - "Helt spontant meldte jeg at de diktbøkene jeg hadde hatt størst glede av å lese, var Niels Fredrik Dahls Antecedentia (1995) og Min tredje muskel (1999)" (s.177)
Jeg skal ikke gjengi her hva Christiansen sier om Niels Fredrik Dahls poesi, men i korthet kan jeg si at han gir en fin innføring og omtale av diktningen til Dahl.
Niels Fredrik Dahls dikt er spesielle og skaper undring hos meg - noen ganger skaper de en uro-følelse, mens kjærlighets-diktene hans skaper en slags fredelig harmoni. For å si det på en dekkende, men klisjeaktig måte: diktene til Niels Fredrik Dahl rører virkelig strenger hos meg

Les selv og bli berørt - Jeg gir denne samlingen terningkast 5


Mine omtaler:
Vi har aldri vært her før - 2011
Dette er et stille sted - 2017 
Mor om natten - 2017

No comments:

Post a Comment