Monday, 2 April 2018

Tanker om bok - Levi Henriksen: Her hos de levende

Levi Henriksen tar oss med på en reise - og en traumatisk gjennomgang av livet til foreldre og besteforeldre - med en spesiell hyllest til en høyt respektert og elsket far. Denne beretningen rørte meg.....
Tittel: Her hos de levende
Forfatter: Levi Henriksen
Produsert av: LBF
Målform: Bokmål
Spilletid: 7:53:43
Først utgitt: 21.08.2017
ISBN Lydfil: 9788242165367
Innleser: Levi Henriksen

Jeg hadde lydfil fra Lydbokforlaget, papirutgaven er gitt ut på Gyldendal forlag 2017, 304 sider, ISBN/EAN: 9788205501331 - lest og lyttet i februar 2018. Jeg har ikke lest mye av Levi Henriksen. bare Babylon Badlands fra 2006 - det var også en reise - en roadmovie - tre kamerater reiser fra noe i Norge og på leting etter drømmer og noe annet i landet med alle muligheter: Amerika - men drømmene ble kanskje ikke helt oppfylt.

Om forfatteren: 
Wikipedia 
Levi Henriksen web-site

Mine tanker om Her hos de levende:

Denne boken hørte jeg om første gang på "Forfatterne kommer" - høstmøtet til Gyldendal i Trondheim 03.10.2017 - Levi Henriksen leste selv fra boken sin og han supplerte med gitar og sang - dermed var interessen vekket hos meg - her er bilder fra lanseringen og omtale i Gyldendals bok-katalog ss.24-25.
Levi Henriksen leser fra romanen sin - Foto:RandiAa©
Gitaristen Levi Henriksen - Foto:RandiAa©

Hovedpersonen i denne sannsynligvis langt på vei biografiske romanen foretar en reise - han tar leserne med på en traumatisk gjennomgang av livet til foreldre og besteforeldre - og mest av alt blir dette en hyllest til en høyt respektert og elsket far. 
Reisen måtte han gjøre alene - og så lykkes han kanskje med å komme ut på "den andre siden" - det blir en slags terapi for å kunne fortsette livet med sine nærmeste.
Dette er en vakker og vemodig fortelling - og veldig intens når forfatteren selv leser - og tittelen? Jeg valgte å tolke den som det var DER, hos de levende, hovedpersonen/forfatteren nå hørte hjemme - etter å ha gjort seg ferdig med "reisen" til de som ikke var blant de levende lengre.
Hva som er virkelighet og hva som er fantasi, er ikke godt å si - men denne romanen føles sterkt som en virkelighetsroman - en bekjennelse rundt hovedpersonens nærmeste opphav. Det meste av handlingen utspilles på Skogli, et fiktivt sted - som går igjen i mye av Levi Henriksens diktning - men det ligner Granli, der forfatteren selv vokste opp, et sted i nærheten av Kongsvinger.
Hovedpersonen har kommet til en stopp og et vendepunkt i livet, borte fra sin nærmeste familie søker han svar på en rekke spørsmål i det falleferdige huset som faren hans, Hermann Henriksen, egenhendig bygde (se bokens cover) – han vil være alene, og har stengt seg ute fra verden og familien,  han vil finne ut mer om sin far og hans bakgrunn og liv – han visste det handlet noe om å hoppe på ski, at det handlet om kroppsarbeid, og om den onde stefaren – men det er ikke så mye annet han vet. Etter hvert som reisen utspilles, vet han mer – han finner notater i almanakker og han har et par natur-malerier som bestefaren har malt. Men ellers er det gamle huset tomt for alt – han må fylle det med minner og bruddstykker selv - et puslespill. Forfatteren tror at det å finne ut noe mer om faren, vil gi hans eget liv noe mer, noe meningsfylt.
I denne fortellingen om levd liv tegnes  både onde og gode minner for leseren, og det i en vakker språkdrakt med melodiøse undertoner – hele romanen føltes nærmest som en lang og vemodig blues.
Gripende er også beretningen om faren og hans forhold til en voldelig, psykopatisk, ond stefar – rundt dette forholdet utspinnes det mange dramatiske episoder, noen av dem faktisk fortalt med et snev av (svart) humor også.
Faren kompenserer det vonde og lever ut mye av sine drømmer med skihopping – og sønnen, bokens hovedperson, spinner mye rundt denne skihoppingen – leter og finner og føler stolthet.
Når reisen er slutt, ser det ut til at en god del svar har utkrystallisert seg.....hvordan det hele ender, skal ikke røpes her, men jeg likte slutten og jeg likte å være med på denne "reisen" - romanen ga mening og anbefales på det varmeste.
Terningkast:5


6 comments:

 1. Så gøy at du har hørt og likt denne, det gjorde jeg også. Vil påstå at boken egner seg godt som lydbok, siden forfatteren selv leser. Kan anbefale de tre andre bøkene fra Skogli, (kanskje bortsett fra bok 2, den var litt kjedelig i forhold til de andre som jeg er veldig begeistret for)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk for kommentar - fin stemning i denne boken, selv om den var noe vemodig. Velskrevet

   Delete
 2. Jeg faller ikke helt for Henriksens bøker, uten å kunne peke på hvorfor. Men dette var en gripende historie som berørte meg.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Enig med deg. Ja, denne tror jeg skiller seg ut fra hans andre bøker.

   Delete
 3. Denne boka var veldig fin, jeg tenker også at her er det mye selvbiografisk stoff eller hendelser som ligger bak. Jeg liker den herlige avslepne Kongsvinger dialekta hans.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk for kommentar - leste omtalen din nå - ser du også likte lydutgaven godt.

   Delete