Saturday, 2 February 2019

Tanker om bok - Tom Egil Hverven: Lyset i støvsøylen - En samtale med Håkon Bleken

Håkon Bleken uttaler seg om litt av hvert i samtalene med Tom Egil Hverven - her er det både alvor og humor, og ikke minst var samtalene i denne boken både lærerike og underholdende....
Tittel: Lyset i støvsøylen - En samtale med Håkon Bleken
Forfatter: Tom Egil Hverven
Forlag: Gyldendal
Utgivelsesår: 2019
340 sider
1. utgave
Bokmål
Illustrert
ISBN/EAN: 9788205520660
Jeg hadde lesereksemplar fra forlaget.

Mine tanker om Lyset i støvsøylen:

En ting har jeg til felles med Bleken – Bysbarn, og glad i hjembyen min Trondheim. Jeg har alltid fulgt med i Blekens polemikker i byens avis - Adresseavisen – ikke absolutt alt jeg er enig i, men jeg må innrømme at jeg synes alt han sier bør han så gjerne få lov til å si – engasjerer seg det gjør han, og humoren tar brodden av det som for mange kan fortone seg som vel sterke uttalelser – men vi heier på han!
Jeg var med på å ”feire" Håkon Blekens 90-års dag nettopp i et arrangement i Trondheim kunstmuseum. Og jeg hadde selvsagt vært og sett 90-års utstillingen hans i Galleri Ismene

Litt om Bleken - Wikipedia
Bleken - Nettside
Da denne boken nylig kom ut på Gyldendal forlag, var det bare en bok jeg Måtte lese – og jeg rakk å lese en del i den før jeg gikk til arrangementet i Trondheim Litteraturhus – der forfatteren Tom Egil Hverven skulle ha en samtale med Bleken nettopp om denne boken og litt av det de hadde snakket med hverandre om i løpet av flere år.
Litteraturkritiker Tom Egil Hverven begynte allerede i 2015 med regulære samtaler med Bleken, med tanke på en bok om denne mangslungne kunstneren. Samtalene ble mange og likeså temaene - men først og fremst har boken eller samtale da et fokus på forbindelsen litteratur – billedkunst i Blekens liv og arbeider. Her er hva forlaget sier om boken.
Boken engasjerte meg fra første til siste side – man følte nesten man var til stede i samtalen(e) underveis i lesingen. Og alt var så typisk Bleken – full av humor og full av brodd, og ikke minst synspunkter på dette og hint. Særlig imponerte han meg med sine kunnskaper om forfattere og bøker. (Spesielt fordi jeg selv har lest det meste av det han nevner, og fordi jeg er veldig opptatt av litteratur) - Hverven har kloke innfalls-spørsmål og kommentarer underveis - de to utfyller hverandre godt - det er tydelig at de har "snakket seg godt sammen" .
Her innholdslisten - kapitler med dekkende tema-overskrifter, og til slutt en oversiktlig litteraturliste. I tillegg har boken mange sider med flotte gjengivelser av flere av Blekens kunstverk:

Jeg syntes alle kapitlene var like interessante - kapitlene 8 og 9 var av de lengste, og kanskje spesielt av interesse for meg.
Innledningen starter Hverven slik (s.7):
Hvervens Innledning er en god og opplysende begynnelse på boken (s.7-20) - vi hører litt om Blekens liv, og om hvordan arbeidet med denne boken kom i gang.
Og som avslutning på boken kommer tillegget med bilder - her er ett av dem (Fra serien om Hedda Gabler):

I flere av kapitlene kommer samtalen inn på Blekens oppvekst og hans forhold til foreldre og søsken – og han virker nådeløs ærlig. I kapitlet om kvinner forteller han også litt om noen forhold han har hatt – men han er ganske nøye her på ikke å utlevere hverken kvinnene eller seg selv for mye.
Når Bleken skal forsterke meningene sine om politikk eller kunst eller prestenes prekener for den saks skyld, så snakker han med følelser og ganske frimodig – ett favoritt-ord han bruker ofte når han skal forsterke det han sier er ordet ”jævlig” eller "jævla" – ellers så er språkbruken ganske riksmål og "pyntelig".
Døden liker han ikke så godt å snakke om: "Jeg må si jeg gruer meg til døden. Man vet ingenting om hva som skal skje etter døden. Det er fryktelig å tenke på".(s.69)
Dylan Thomas sitt vakre dikt om døden som nærmer seg, og at den bør man ikke gå stille og pyntelig inn i ble et motto for kunstutstillingen om Bleken på Henie Onstad senteret - Do not go gentle
Bleken har ved flere anledninger fremhevet dikteren Dylan Thomas - og som 90-åring fokuserer han på dette diktet:

Do not go gentle into that good night,
Old age should burn and rave at close of day;
Rage, rage against the dying of the light.

Her er resten av diktet  - Forståelig at Bleken fascineres av dette diktet - han sier selv at han har så mye ugjort, så mye han vil rekke å gjøre,  og nå i sitt 90-ende år ser han ut til å være aktiv som aldri før - i samtalene kommer det av og til frem at han nærmest ser ut til å kjempe sin kamp mot tiden......Men samtalene med Hverven er så absolutt ikke dystre og deprimerende, selv om de handler om døden,  hendelser under krigen, og da Bleken en gang var syk ganske lenge, og andre problematiske saker – så er det meste interessant og virkelig underholdende å lese - til og med "tvangsnevrosene" sine greier Bleken å få noe morsomt ut av.  De som mener Bleken er en "Grumpy Old Man" kan gjerne endre syn på han etter å ha lest denne samtaleboken. Men at Bleken er en mann med sterke følelser, sterke meninger, og sterke sympatier og antipatier, det kommer sterkt frem i samtalene - slik vi også har opplevd han her i hjembyen, både gjennom ord og kunstneriske uttrykk.
I denne samtaleboken får vi Bleken i stor porsjon, dette er detaljert om hans liv og hans kunst og hans synspunkter - og lesingen blir aldri kjedelig. Kanskje ikke alle er enig i samfunnskritikken hans og kritikkene han kaster over politikere og andre, men alle må innrømme at engasjementet er flott og beundringsverdig.

Og Bleken - mannen med skarp tunge og kvass pensel - er formidlet på en utrolig flott måte av Tom Egil Hverven gjennom denne boken. 

Konklusjon:

Boken anbefales på det varmeste - Blekens kunst og Bleken som menneske er godt formidlet gjennom denne, ikke minst på grunn av de kloke spørsmålene Hverven stiller og de gode kommentarene og innspillene han kommer med.
Terningkast: 5


Her er noe av samtalene i podkast form fra NRK

Og her er noen glimt fra arrangementet jeg var til stede på i Trondheim Litteraturhus og Hovedbiblioteket:
Hedda Gabler illustrasjoner og ny Bleken bok - Foto:RandiAa©
Tom Egil Hverven og Håkon Bleken i konsentrasjon om samtalen - Foto:RandiAa©
Håken Bleken - 90 år og fortsatt en klar-tenkende mann - Foto:RandiAa©
Avslutningsvis - et eksempel på Blekens allsidige engasjement - bildet er tatt for en del år tilbake - Bleken "blandet seg inn i" striden om Svartlamon på 1990 tallet. Da bydelen var truet av sanering gikk han sammen med kunstneren Håkon Gullvåg og malte veggen på et av husene. Veggmaleriet står der fortsatt - og området ble berget for fullstendig sanering:
By-politisk kunstverk på Svartlamon - Foto:RandiAa©

No comments:

Post a Comment