Tuesday 12 April 2022

Tanker om bok - Andrea Abreu: Skydekke

 
Ung, ukjent forfatter for meg - men sannelig kan hun skrive - en morsom, forfriskende roman - men så absolutt ikke uten alvor - passer både for ungdom og godt voksne.
Tittel: Skydekke
Forfatter: Andrea Abreu
Lydbok: Nedlastbar
Forlag: Aschehoug
Språk: Bokmål
ISBN9788203377822
Oversetter: Øyunn Rishøi Hedemann
Utgitt: Mars 2022
Lest av: Charlotte Grundt
Original tittel: Panza de burro
Jeg lånte lydboken i bibliotekets BookBites - veldig god innlesing
Om forfatteren: 
Andrea Abreu er en ung talentfull forfatter født på Tenerife i 1995,  en ferieøy velkjent for mange nordmenn. Hun har journalist-bakgrunn fra Madrid. Dette er hennes debutroman - den ble godt mottatt som noe forfriskende og nytt...
Andrea Abreu - foto:Alex de la Torre - forlagets side

Mine tanker om Skydekke:  

Hovedpersonen er ikke navngitt, men venninnen er det - Isora.
Jentene ser ut til å være motsetninger som utfyller hverandre – Isora er den tøffe som tør og som finner på ting – fortelleren er full av beundring, men samtidig noe redd og forsiktig – men Isora pusher henne til det meste – her lekes det rått både med egne kropper og dukkenes kropper, Isora er rå-tøff, men vi skimter etter hvert hennes sårbarhet og svakhet – spiseforstyrrelser har hun visst også.  Disse to jentene snapper opp både det ene og det andre fra de voksnes verden rundt dem - ikke alt forstår de den fulle mening av - og hva skjer med skydekke til slutt - hva skjer med det "sorgløse" livet til slutt i romanen?
Stedet er Tenerife en sommer – 2005 - her går det for seg mellom de to venninnene, og i miljøet rundt dem. Det er saftige skildringer Andrea Abreu kommer med – både språk og handlinger kan kanskje få godt voksne, pripne damer til å rødme – her er det fart og action fra begynnelse til slutt. Jentene lever som om det er å få med seg mest mulig - både av det åndelige og det kjødelige, mest av det siste kanskje. I deres perifere skygge aner vi konturene av turister og at de vokser opp på en populær ferieøy.  Selv bor de oppe i høyden under skyggen av vulkanen Teide (derfor tittelen Skydekke) - derfor blir lengselen etter stranden og den solvarme sanden et stadig tilbakevendende tema - lengselen etter noe annet, lengselen etter å bli voksen kanskje....de er mye overlatt til seg selv i turistsesongen. Foreldre er opptatt med jobbing i turistbransjen og den eldre generasjon stuller med sitt. Jentene får stort sett styre på som de vil – og det vil de også i høyeste grad – mye blir eksperimentert med og utprøvd, spesielt da på det seksuelle området - men de små barbie-dukkene sine har de enda ikke vokst fra.
Her handler det om noe større enn en sorgløs sommer på en rolig turist-øy - det handler om å sprenge grenser, å springe ut på godt og vondt. Karin Boye sitt vakre, symbolske dikt "Ja visst gör det ondt när knoppar brister" kom meg i tankene ved skildringen av disse to venninnene.

Konklusjon:

Den språklige sjargongen passet godt disse to jentene - en kvikk, morsom, velskreven roman - med et følbart alvor som gjennomsyrer det hele. Romanen vil falle i smak hos ungdom spesielt. En forrykende sommer skildres - med et interessant miljø, et nært vennskap og en førpubertets-brytningstid - og plutselig er det hele over. Mer skal ikke røpes - romanen er vel verd å lese.
Terningkast: 5
 
 
Video med forfatteren fra Aschehougs side - trykk FullScreen for å få den tekstet:

Her er noen flere lydbøker jeg har lånt fra BookBites:

 

2 comments:

  1. Jøss, så spennende, ung forfatter fra Tenerife.:) Den må jeg lese. Har ikke sett denne før. Takk for tips:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ganske spesiell denne. Fremmelige småjenter i sin egen verden med rå meldinger i egen språkdrakt. Minner litt om Ferrante, men mer fart her. (Har levert den inn på BookBites nå)

      Delete