Wednesday, 28 April 2010

Tanker om bok - Litteratur med mening for de minste

Tittel:Hvem bestemmer?
Forfatter: Stina Wirsén
Språk: Norsk (bokmål)
Utgitt:2007
Oversetter: Elisabeth Bjørnson
Illustratør: Stina Wirsén
ISBN:9788205377011
Forlag:Gyldendal

Mine tanker om Hvem bestemmer?:

Bok-tankene går til småbarns-litteratur i dag. Interessant å følge litt med på bøker som  barnebarnet  på  17 måneder  blir presentert for. Her er en fin liten serie som jeg leste igjennom i dag: Stina Wirsén sine "Hvem....."-bøker; oversatt fra svensk. Her er det tekster med mening i småbarns-hverdagen, og enkle anskuelige bamse-tegninger med utrolig uttrykksfull ansikts-mimikk. Og hva er så temaene?
 

Hvem kler på seg?: Her handler det om å kle på seg de riktige plaggene på rett måte, litt prøving og feiling så er man riktig kledd for å gå ut.

Hvem er sint?: Her handler det om å være sammen andre, å dele leker med andre, om å bli uenige og slå fra seg og ta igjen, og så blir man litt lei seg, før man skjønner at det er lurt å bli venner, å samarbeide og dele med andre ...

Hvem er alene?: En fin, liten historie om å bli avvist av venner, om å bli lei seg...men så forstår man etter vært at det går an å være litt alene, man kan finne på noe spennende  da også, og så glemmer man at man er alene.

Hvem bestemmer?: Her var det mange morsomme, kjente situasjoner og konflikter som oppstår mellom barnet og den voksne, hvor mange ganger skal boken leses før leggetid, og hvem skal bestemme når den lille er trøtt og skal gå til sengs? Fint om en voksen kan legge seg litt samtidig også. Og hva skal frokosten bestå av? Er det brød, eller yoghurt eller is..og kan man kaste den maten man ikke liker på den voksne? Og hvem skal bestemme tempoet når de må dra av gårde?

Terningkast:5

No comments:

Post a Comment