Tuesday, 23 November 2010

Tanker om film - The Feast of the Goat: filmatisering av Mario Vargas Llosas roman
Regisør:Luis Llosa
Skuespillere: Isabella Rossellini, Paul Freeman, Tomas Milan
2005   Tid:2t.1min

Mario Vargas Llosa, fikk Nobelprisen i litteratur i år, 2010. Jeg ønsket å repetere litt fra hans forfatterskap, foruten noen av romanene hans, valgte jeg å se denne filmen. I Bukkefesten viser han både sitt politiske  engasjement og sitt litterære talent. Vi opplever en rystende tid i Den  dominikanske republikks historie. Som de andre Latin-Amerikanske landene, opplever folket her militær-kupp og diktatur.
Her fokuseres det mindre på de storpolitiske hendelsene enn de tragediene diktaturet skapte for enkelt-mennesker. Det er den kvinnelige advokaten  Urania som besøker faren i Santo Domingo. Hun har valgt å forlate landet og være borte i 30 år. Når hun nå vender hjem til en aldrende far som kanskje snart skal dø, vender tankene hennes tilbake til 1961. Faren hennes hadde vært en trofast medarbeider og rådgiver for diktatoren Trujillo. Her rulles bakgrunnen opp for hvorfor Urania hadde forlatt hjemstedet, og hvorfor forholdet til faren utviklet seg nærmest til uforsonlig hat.
Dette var en sterk historie; filmen var realistisk knyttet til de historiske begivenhetene på 1960 tallet; den var utrolig bra laget, gode skuespillere og fin bakgrunns-musikk.
Den ga et grusomt bilde av hvor langt man kan gå, hvor dypt man kan synke for å tilfredsstille et maktmenneske, her den militære diktatoren…men temaet kan overføres til andre situasjoner også, dessverre.

 
Denne filmen vurderer jeg til terningkast:6

Skavlan 10.12.2010 hadde et bra intervju med Nobelprisvinneren, her forklarer han hvorfor han begynte å skrive og hvorfor han ofte skrev om diktatorer....

No comments:

Post a comment