Thursday, 1 September 2011

Tanker om bok - Henrik H. Langeland: Fortellekunst

Tittel:Fortellekunst - Håndbok i litterære teknikker
Forfatter:Henrik H. Langeland
Forlag:Tiden
Innb:Paperback
Språk:Norsk Bokmål
Sider:112
ISBN:9788210051449
Utgitt:2011

Henrik H. Langeland er ikke bare produktiv som roman-forfatter, men like mye som pedagog og kunnskapsformidler når det gjelder kunsten å skrive. Foruten å holde jevnlige skrive-kurs, både i Norge og Paris, kom han ut med en nyttig liten lærebok i vår. En lærebok som ser ut til å gå rett på sak når det gjelder teknikker og praktiske ideer for dette med å "forfatte" noe. Her er det en "bruksanvisning" som enhver greier å ta poengene fra.
Denne lille boken gir et fint innblikk i forfatteryrket. Og er også en liten lærebok og inspirasjons-kilde for de som sysler litt med tanken på å skrive selv. Og ikke minst, for en litteratur-elsker er det stimulerende å lese slikt.  Det å vite litt om skrive-kunsten, beriker lese-gleden. Som leser blir man uvilkårlig nysgjerrig på forfatterens arbeidsmåter, tenkemåter og teknikker og knep.
Innholdet i Fortellekunst er entydig, oversiktlig og klart fremstilt.
Som illustrasjonsmateriale brukes Per Pettersons roman "Ut og stjæle hester". Det er nok en stor fordel eller kanskje en nødvendighet at man har lest den. Faktisk var det mange aha opplevelser jeg fikk nå lenge etter at den romanen er lest. Og jeg fikk en påtrengende lyst til å repetere den.
Fortellekunst er et kort "lærehefte" på 113 sider. Men jeg følte ikke at den manglet noe vesentlig. Den er inndelt i fem kapitler: 1. Fortellingens bestanddeler. 2.Fortellingens tider. 3.Fortellingens krefter. 4.Fortellingens stemmer. 5. Det praktiske arbeidet.
For meg ble dette en fin repetisjon av studietidens lærdom. Heftet er preget av Langelands personlige stil og grundighet. Foruten utstrakt bruk av eksempler fra Ut og stjæle hester, var flere andre verker fra litteraturen - eldre som moderne - brukt på en anskuelig og naturlig måte - slik at man lettere "tok poenget".  Avslutnings-kapitlet likte jeg spesielt godt - jeg er tilhenger av slikt grundig og strukturert notat-system. Det er mange nyttige tips å ta med seg fra dette heftet. Og skal man ikke sette i gang med roman-skriving selv, så er det likevel alltid interessant å gå bak "sceneteppet" til en forfatter slik.

Terningkast:5

Intervju i Aftenposten 
Kritikk i Morgenbladet

2 comments:

  1. Spennende! Denne boka har jeg også kjøpt! Din bomomtale ga meg enda mer lyst til å lese denne nokså raskt. ;-)

    ReplyDelete
  2. Bra...fint å være litt våken på disse temaene når man skriver litt selv, men også nyttig for den som leser mye litteratur

    ReplyDelete