Monday, 3 October 2011

Tanker om bok - Ingvild H. Rishøi: Pling i bollen og Historien om fru Berg

Tittel: Pling i bollen
Forfatter: Ingvild H. Rishøi
Illustrasjoner: Bendik Kaltenborn
Forlag: Cappelen Damm
Språk: Norsk Bokmål
Innbundet
ISBN: 978-82-02-34371-2
Utgitt: 2011

"Fine og ufine barnerim" av Ingvild H. Rishøi viser hennes allsidighet og utrolig sans for en lun humor.
Mitt første møte med denne forfatteren var novellesamlingen Historien om fru Berg (Gyldendal, les mer her) som kom ut i begynnelsen av 2011 - min datter skulle "plukke" seg ut en bok til fødselsdagen sin i januar, så valgte hun denne som for meg var helt ukjent. Og da jeg ofte følger opp på min datters litteraturinteresser, så fant jeg tid en dag til å sette meg ned med den. Du verden, jeg ble positivt overrasket. Tankevekkende glimt fra den lille hverdag godt fanget i et lett og vakkert språk - skrevet uten klisjeer og sentimentalitet. Hun bruker en fin teknikk med  ikke å legge alt åpent, men man forstår så godt likevel hvordan det hele henger sammen i hver novelle. Jeg likte spesielt tittel-novellen.
(Novellesamlingen har fått mye velfortjent positiv omtale)
Ingvild leser på Bøker&Børst 21.09.2011 - Foto:RandiAa©
Når forfatteren nå dukket opp på Kapittel 11, Litteraturfestivalen i Stavanger, var det selvsagt at jeg valgte å få med meg et møte med henne. Opplesing på Bøker & Børst både fra "fru Berg" og Pling i bollen - en liten prat fikk jeg med henne også, og hilsen til min datter. Dagen etter opplesingen gikk jeg rett til bokhandelen og kjøpte Pling i bollen, traff henne på Kult-kafeen samme dag og fikk en liten signatur i boken:
På Bøker&Børst leste hun diktet Brennende kjærlighet - og jeg falt fullstendig for denne stilen, knapp og kjapp, med et fengende ordvalg og en snert og rytme som gjør at dette må man bare like.
Jeg tillater meg å ta med de to første versene som setter starten på dette "brennende" kjærlighetsforholdet, at endeliktet blir noe tragisk hører jo med til en klassisk, sterk kjærlighetshistorie:

Her er det virkelig brennende kjærlighet fra starten...men som i de fleste hete kjærlighetsforhold hvor man i starten er gal av forelskelse..det har kanskje bare sagt PLING, så "banker hverdagen på", man har ikke alltid sammenfallende preferanser, krangel og aggresjon, gråt og elendighet...joda man kjenner igjen historien, selv om hovedpersonene var "Nesla" og "Herr M". Skal ikke røpe slutten. les den selv. Og man bør jo ikke gå glipp av de herlige tegningene til Bendik Kaltenborn. Noen av diktene har melodi også, så man kan synge litt med barna...ja, hvem passer denne for? Så absolutt alle aldersklasser fra de minste når de begynner å interessere seg for bøker og bilder og rim og rytme, til besteforeldre og oldeforeldre. Jeg skal i hvert fall lese denne med mitt (snart)tre-årige barnebarn.Jeg nevner raskt noen av de andre diktene:
"Når pappa bygger sandslott" tar da den kreative, lekende far på kornet, (ser for meg min svigersønn, he,he...)"han vet alltid hvordan han vil ha det - og nåde den som rører ved hans bøtte og hans spade". Man får assosiasjoner til pappaer som kjøper elektriske leketog og flymodeller lenge før barnet er modent for det, og har stor glede av leketøyet selv ...kjempemorsom illustrasjon med pappaen på toppen av sandslottet, vi ser bare de hårete leggene og den røde badebuksen, han er dypt oppslukt i arbeidet.
"Nå kan du det": nok en situasjon man kjenner seg igjen i, gleden ved å mestre noe, her sykling... fin følelse for den slipper de hjelpende hender på bagasjebrettet også.
Det er mange, mange flere fornøyelige dikt i denne boken, også ett om det å slå seg litt løs "Tusen måter å bli gal på", hvis man føler at man er litt for normal og hverdagslig - man kan jo ha godt av å slå ut håret en gang i blant, som diktet ender: Bare prøv - bli gal i knollen! Splitter pine! Pling i bollen"... og det er altså tittelen på denne flotte diktboken med humor og mening av Ingvild H. Rishøi: Pling i bollen.
Jeg anbefaler den på det hjerteligste...

 
En  velskreven, fint illustrert diktbok med humor og mening, terningkast: 6
Velfortjent heder til Ingvild Rishøi - Språklig samlings Litteraturpris:Novelle-lydfil omtale.

4 comments:

 1. Hei Randi :) Det er en stund siden du skrev dette innlegget men jeg fant det da jeg leste litt rundt omkring på nettet om Rishøi. Jeg hørte henne på radio i dag(Kulturhuset på P2) og falt pladask helt uten å ha lest noe av forfatteren :)

  Tusen takk for det flotte innlegget, nå tror jeg det kommer to nye bøker inn i dette huset ganske så snart.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Så bra at du liker henne...hun skriver virkelig godt; sikkert en forfatter vi får høre mer fra.

   Delete
 2. Herlig Randi! Jeg hørte nettopp denne på lydbok med musikk til, veldig fint. Og artig! Rishøi er ikke bare trist, skjønner jeg. Linker til deg når jeg skriver innlegg.:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jøss, er den i lydbok - jeg har kjøpt boken, tegningene er jo så morsomme. Ja, mange søte og morsomme her - Den Brennende kjærlighet er jo god - dypere mening der.

   Delete