Wednesday, 24 October 2012

Tanker om bok - Jon Håkon Aulie: Frekke Frida Flue forelsker seg


Tittel:Frekke Frida Flue forelsker seg
Forfatter:John Håkon Aulie
Illustratør:Kari-Mette Astrup
Forlag:Liv Forlag 
Format:Innbundet 
Språk:Norsk (bokmål) 
Utgitt:2012
Antall sider:78
ISBN10:978-82 93184-22-5
En oppfølger til Frekke Frida Flue fra 2010
Jon Håkon Aulie og Kari-Mette Astrup (Foto fra Liv Forlags side)

Fra forlagets side:

Frekke Frida Flue forelsker seg - oppfølgeren til Frekke Frida Flue - er i salg nå! I fjor debuterte Jon Håkon Aulie fra Stokke med boken Frekke Frida Flue. Den er allerede utsolgt, og finnes nå bare som ebok. I disse dager kommer oppfølgeren:
Frekke Frida Flue forelsker seg.
Frida Flue er nå på ferie i Spania, og der hun finner hun kjærligheten. Hun gifter seg med den spanske flue, Fernando Frez., og sammen gjør de omgivelsene utrygge… Liv Gade, bokinspirator hos Norli har lest boken. Hun sier:
Morsom, ellevill og velskrevet barnebok, med masse humor og kjærlighet! Hege Strand, barnebokformidler og bibliotekar i Stokke har også sansen for boken:
”Her kommer rampestrekene på løpende bånd. Dette vil barna like! Her er det både humor, flueromantikk og litt om livets alvor!"

Mine tanker om Frekke Frida forelsker seg:

Så fikk jeg litt uskyldig moro en ettermiddags-stund. Som sagt liker jeg å se litt på det som rører seg i barne- og ungdoms-litteraturen for tiden.
Og dette var jo en riktig innbydende barnebok på mange måter - et fargerikt cover, mange fine illustrasjoner som gir barn litt mer enn strek-tegninger, her var det friske farger og faktisk høy kvalitet på illustrasjonene. I tillegg hadde teksten på sidene passe lengde, og størrelse - her var noe som lå til rette for barns "selv-lesing". Aldersgruppen foreslåes fra 5-10 år, nettopp i lesetrenings-alderen.
Og hva med innholdet? - Jo, her har vi "realisme" i hverdagslivet - en morsom historie er laget rundt dette irritasjonsmomentet vi alle kjenner - den surrende flue - "fluen som elsker å erte mennesker" (s.5). En god ide dette å spinne historier rundt noe som alle barn har erfaring med - hus-fluen.
Frekke Frida s.9

Her blir vi forelagt alle de velkjente situasjoner der vi møter erteflua - i bilen, i heisen, i suppen, -og så blir hun til og med med "vertsfamilien" sin på ferietur til Spania, og møter en spansk kjæreste Fernando. Mange morsomme, "irriterende" flue-situasjoner utspiller seg på feriestedet, skikkelig action for små lesere: Frekke Frida blir ekstra på en snurr når hun slumper til å smake på Sangria, og formen er heller dårlig dagen derpå.Barna i familien (Kasper og Kristin)er ganske opptatt av Frida,og hun kan være Kasper takknemlig for at hun ikke druknet helt i Sangriaen. Pappaen i familien er spesielt utsatt for Fridas erting - litt på kanten er vel kanskje barneboken her med forstyrrelser under pappas do-besøk. Vel, de fleste barn på den alderen tåler vel å bli utsatt for denne "tisse-komikken" - (verre er det kanskje at pappaen bruker uttrykk som "drita full" (s.14) om Frida - men det er vel heller ikke uttrykk som barn i dag er ukjent med - litt "prippen" leser var jeg kanskje her) enn de fleste barn. 
Frekke Frida blir på en snurr - s.15

Frida får med seg Fernado på "eventyr" på strandpromenaden, finner stor moro i å erte en "jåledame", slemme er de også når rampestrekene deres går ut over folks softis.
Vi opplever også et kombinert flue og menneske bryllup.
Fernando og Frida blir kjærester s.37

 Mer dramatikk blir det også ved bassenget, og her får Frida og Fernando vist at de kan være til nytte også - skal ikke røpe det spennende som skjer.
Og ved hjemreisen - blir Frida værende i Spania med sin Fernando, eller drar hun alene tilbake til Norge? Eller blir Fernando også med til Norge? Ja, se det - det finner man på de siste sidene av boken.
Spennende lesing for små barn dette......og mange gjenkjennende situasjoner som kan gi innspill til videre samtale - dette var ikke bare moro, men også en tekst med mye mening - jeg synes da det.
Terningkast: 5
Brachycera  - flue - Foto:RandiAa©

Se også: Frekke Frida feierer jul

4 comments:

 1. Jeg er litt enig med deg ang. pappaens tisse-scene, følte meg lit prippen selv der ja...

  ReplyDelete
  Replies
  1. He,he...ja akkurat den scenen skilte seg litt ut fra det andre innholdet....

   Delete
 2. Takk for en bok som får elevene mine til å knekke sammen i latter, som får de til å få en leseglede og iver etter å kunne lese en bok selv! Vi venter i spenning på å få bli med Frida i møte med elefanter!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fint, må ha litt moro-lesing innimellom også. Det er flere bøker i serien. (Jeg har lagt link til den om "julefeiring" til slutt i blogg-posten)

   Delete