Monday 15 October 2012

Tanker om bok - Jørn Lier Horst: Jakthundene

Tittel: Jakthundene
Forfatter: Jørn Lier Horst   
Utgivelsesår: 2012
368 sider
1.utgave
Forlag: Gyldendal
ISBN/EAN: 9788205429529
Genre: Krim

Jeg brukte også lydboken når jeg var ute og syklet eller gikk:
Lydboken
Produsert av: LBF
Først utgitt: 14.08.2012
Spilletid: 09:18:03
Antall CDer: 8
ISBN CD: 9788242154538
Innleser: Ivar Nergaard - (ypperlig innlesing)
Målform: Bokmål

Fra bok-cover bakside:

"William Wisting suspenderes og settes selv under etterforskning mistenkt for å ha fabrikkert bevis. Han var etterforskningsleder i en av landets mest medieomtalte straffesaker, da unge Cecilia Linde ble drept. Nå, 17 år senere, har det kommet for en dag at bevisene som felte gjerningsmannen var forfalsket. Mediene værer nytt blod.

Wisting har brukt hele sitt yrkesliv på å jakte på forbrytere. Nå er det han som er byttet, og han må arbeide på egen hånd og i skjul for å finne ut hvem av deres egne som konstruerte det falske beviset, og hva som egentlig skjedde den gangen. Han får hjelp av journalistdatteren Line, men også fra svært uventet hold. Så forsvinner en ny, ung kvinne. Det blir starten på et nervepirrende kappløp".

Jørn Lier Horst - Foto: Trude Rønnestad fra forlagets side

Om forfatteren, fra forlagets side:

"Vinner av Bokhandlerprisen 2011.
Med sine spenningsromaner om politimannen William Wisting regnes nå Jørn Lier Horst som en av Norges fremste krimforfattere. Lier Horst arbeider som etterforskningsleder i Larvik, der han har vært siden 1995, og kjenner godt til både miljøet og metodene han skriver om. Handlingen i bøkene til Jørn Lier Horst er som hentet rett ut av en politimanns hverdag, både når det gjelder rutinene og dramatikken. Jørn Lier Horst er født 1970 i Bamble, og debuterte i 2004 med Nøkkelvitnet.
Han fikk Bokhandlerprisen for Vinterstengt i 2011.
Skjønnlitterære utgivelser:
Vinterstengt. Krim 2011
Bunnfall. Krim 2010
Nattmannen. Krim 2009
Den eneste ene. Krim 2007
Når havet stilner. Krim 2006
Felicia forsvant. Krim 2005
Nøkkelvitnet. Krim 2004"

Mine tanker om Jakthundene:

Jørn Lier Horst er født i 1970 og bor i Stavern. Han har greid å kombinere sitt yrke som etterforskningsleder i Vestfold med kriminal-forfatter og dramatist. En meget vellykket kombinasjon for hans vedkommende. Også hans studier i psykologi og kriminologi underbygger en solid kunnskap om det han skriver om. Hovedpersonen i hans mange kriminal-romaner er den sympatiske etterforskeren William Wisting. Jørn Lier Horst har også skrevet spennings-bøker for ungdom.

Jeg må innrømme jeg leser en god krimroman innimellom annen "vektig" litteratur. Men da er jeg nokså kresen i valg av krim-forfatter. Ofte er det en forutsetning også at boken finnes i lydutgave. En god krim er alltid kjekk å gå eller sykle til. Valget av Lier Horst var et godt valg. Jakthundene, hans åttende bok om etterforsker William Wisting, ble mitt første møte med denne forfatteren - jeg begynte med hans siste roman av den naturlige grunn at jeg var så heldig å få den med meg da jeg var til stede på Bokblogger-treff i Gyldendal-huset 15. September i år.  Nå har jeg fire bøker i lyd til av denne forfatteren. Lastet på iPhone. Jeg har den uvanen som sagt at jeg liker å lese en forfatter i bolker.
Hva var det så jeg likte ved denne forfatteren?
For det første skriver han bra. Det er en forutsetning for å like en hvilken som helst bok - at den er velformulert og har språklige kvaliteter på høyde med hvilken som helst annen romangenre. Jeg synes ikke man skal stille lavere krav til en kriminal-roman enn andre romaner. 
For det andre var den realistisk og jordnær. Dette kunne ha skjedd i virkeligheten. Det var troverdig. Og man merker fort at forfatteren som politimann har "inside" kunnskap om det han skriver om. Noe annet som gjorde den engasjerende og "lett tilgjengelig": Han blander ikke inn så mange ulike temaer og tråder.
"Hyggelig" også at oppi det hele med å løse en vanskelig, alvorlig sak, får vi også litt innblikk i etterforskerens privatliv og dagligdagse bekymringer, hans familieliv med en kone som gikk bort, et samboerskap som stadig settes på prøve av politimannens "oppslukthet" under en etterforskning - og ikke minst, en spennende datter som er journalist og krysser sin fars spor med reportasjer innen kriminalsaker.
Jeg likte også løsningen og avslutningen i denne romanen. Enkel og forutsigbar, vil kanskje noen si, men her var det det moralsk riktige som var viktig og ikke resultatene for all del uansett metodene. Krim med en positiv moral altså. Det bifaller jeg.
Det var nesten et savn da jeg var ferdig med romanen.....men da gikk jeg rett til den neste jeg hadde liggende klar. (Bunnfall)
Dette er vel så nært 6'ern man kan komme i velskreven krim - og faktisk føltes det hele tiden som at dette var ekte, ikke noe virket klisjeaktig og "utroverdig".

Terningkast nært opp til: 6

Forfatterens hjemmeside
NRK Kultur og Underholdning

Mine omtaler av William Wisting serien
Nøkkelvitnet - 2004 - 4
Felicia forsvant - 2005 - 5
Når havet stilner - 2006 - 4
Den eneste ene - 2007 - 5
Nattmannen - 2009 - 5
Bunnfall - 2010
  - 4
Vinterstengt - 2011 - 5
Jakthundene - 2012 - 6
Hulemannen – 2013 - 5
Blindgang - 2015 - 5
Når det mørkner - 2016 - 4
Katharina-koden – 2017 - 5

Det innerste rommet - 2018 - 4
Illvilje - 2019 - 5-

  6 comments:

  1. Fint innlegg, Randi. Nå er boka bestilt, og jeg gleder meg. Jeg er ihuga krimleser, og ingenting er bedre enn en bok som man må lese i porsjoner fordi man gruer seg til den blir ferdig. Jeg er også veldig enig med deg: Krim med en positiv moral altså. Det bifaller jeg.

   ReplyDelete
  2. Tusen takk, Gerd...hvis man kan snakke om "god" krim, eller "godartet", krim så må det være slik som dette...ikke for ekkel og grotesk.

   ReplyDelete
  3. Er akkuart i avslutninga av Jakthundene selv. Liker boka godt, dette er solid politikrim :)

   ReplyDelete
   Replies
   1. Ja, synes det er fin avveklsing mellom annen "tyngre" litteratur....jeg har begynt på Bunnfall nå.

    Delete
  4. Horst ble min favoritt i år og jeg har også lest bøkene litt i hytt og vær. Neste bok ut for min del er også Bunnfall, men oversatt til engelsk - Dregs. Jeg lurer nemlig på om Horst er like bra i oversatt versjon. Ser fram til å lese den neste mnd. Jeg kan ikke bulk-lese en forfatter nemlig, jeg er litt redd for å gå lei. Jakthundene ble fortært nå i oktober. Porsjonering av gledene ;o)

   ReplyDelete
  5. Hulemannen er også bra, se min omtale av den.

   ReplyDelete