Tuesday 4 February 2014

Tanker om bok - Bokbad: Krim fra Kagge Forlag I

Sarah Natasha Melbye intervjuer Hanne Kristin Rohde - Foto:RandiAa©
Anita og jeg har vært på Bokbad igjen - Kagge Forlag denne gangen. 
En mail fra Raymond, Informasjons- og kommunikasjonssjef i Kagge Forlag var mottatt: 

Subject: Krimtreff med Rohde, Sigurdardottir og Olafsson!
Kjære blogger
Vi utgir tre bøker på mandag:

·         Mørke hjerter av Hanne Kristin Rohde
·         De uønskede av Yrsa Sigurdardottir
·         Overvåket av Jon Ottar Olafsson

 Mørke hjerter er Rohdes debutroman. Handlingen er lagt til Oslo og politistasjonen på Grønland, og hovedpersonen er en kvinne som er Leder for seksjon for volds- og seksualforbrytelser.
Yrsa er nå oversatt til 34 språk. I likhet med Jeg vet hvem du er er De udødelige en frittstående utgivelse. Det er nå bekreftet at det blir en engelskspråklig tv-serie av Yrsas bøker med opptaksstart til høsten.
Olafsson har doktorgrad i kriminologi, og han har jobbet i politiet hvor han etterforsket både mordsaker og økonomisk kriminalitet inkludert bankene på Island. Det sistnevnte er også et overgripende tema i Overvåket. Men han har også vært under politietterforskning selv, for tillitsbrudd, og kjent frykten for at både hus og telefon er avlyttet. Overvåket er hans debut som kom ut på Island i november i fjor og gikk rett inn på andreplass.
 

Og her bøkene som ble presentert:
Tittel:Mørke hjerter
Forlag:Kagge
Forfatter:Hanne Kristin Rohde
ISBN:9788248914167
Utgitt:2014
Innbundet


Fra Forlaget:

Mørke hjerter
Mørke forbrytelser og krevende lederskap

Den unge juristen Wilma har nettopp begynt i jobben som leder i Seksjon for Volds- og seksualforbrytelser. Hun er stappfull av entusiasme og pågangsmot, og møter opp hundre prosent motivert for innsats.

En serieovergriper herjer i Oslos gater, og Wilma og hennes kolleger kastes rett ut i etterforskningen. Det blir en kamp mot klokken: Når vil han slå til igjen? Samtidig meldes tre unge, georgiske jenter savnet over hele Europa. Det skal vise seg at sakene har mer til felles enn starten av etterforskningen gir inntrykk av.

I sin debutroman undersøker Hanne Kristin Rohde hva som skjer når et menneske blir satt i et krysspress mellom ansvar for oppklaring av svært alvorlig kriminalitet og samtidig må hamle opp med steinalderledelse.

Tittel:De uønskede
Forlag:Kagge
Forfatter:Yrsa Sigurðardóttir
ISBN:9788248913689
Utgitt:2014
Innbundet
Oversetter:Tiril Theresa Myklebost

Fra Forlaget:

Nye grøss fra Islands ubestridte krimdronning

Óðinn blir satt til å undersøke mistankene om overgrep mot barn på Krokur, en behandlingsinstitusjon for gutter på 1970-tallet. Undersøkelsene avdekker et umenneskelig regime. To unge gutter har dødd under brutale omstendigheter.

Etter ekskona Láras død har Óðinn hatt ansvaret for deres datter Rún, og etter hvert påvirker undersøkelsene hans eget liv.

Mens Óðinns undersøkelser skrider frem, introduseres leseren for de grusomme hendelsene som skjedde på Krokur, og han innser gradvis at ekskonas død slett ikke var en ulykke, slik de hittil har trodd. Men mens han desperat forsøker å finne svar på sine spørsmål, blir ondskapen som omgir ham bare sterkere.

Tittel:Overvåket
Forfatter:Jón Óttar Ólafsson
Forlag:Kagge
ISBN:9788248913818
Utgitt: 2014
Innbundet
Oversetter:Tone Myklebost 

Fra Forlaget:

Mord og mysterier fra ny, islandsk krimforfatter

Like oppunder jul blir en død kvinne funnet i en fiskehytte i Reykjavík. Alt tyder på at hun har dødd av en overdose, men politimannen David er overbevist om at hun er blitt drept. Den eneste ledetråden han har er et ukjent mobiltelefonnummer.

Ved en tilfeldighet kommer han over et opptak gjort i hjemmet til en rik narkotikalanger som politiet har overvåket. Opptaket styrker ham i troen på at han må kjempe videre for å få lov til å etterforske mordet, samtidig som han forsøker å beholde jobben. Og ekteskapet.

Når mektige menn tvinges til å forsvare sine posisjoner, betyr ikke en drapsetterforskning noen ting som helst.

Egne betraktninger om Bokbadet: 

Bær og Bar på Solsiden var et hyggelig, intimt sted for Bokbadet og veldig mange hadde møtt opp.
Servering fikk vi også, så det ble Bokbad med hvitvin denne gangen. Bokbadsjefen var journalist og programleder Sarah Natasha Melbye, og hun gjorde en utmerket jobb - her var det tre forfattere som etter tur ble utspurt og "avslørt" - Slike hyggestunder med krim-litteratur, forfattere og redaktører og bokbadere gir inspirasjon til lesing - jeg må innrømme at jeg leser en del krim innimellom mer "alvorlige" romaner. Og her var det interessant å høre forfatterne selv (de to islandske på engelsk) fortelle om bakgrunnen for krim-romanen sin, litt om motivasjonen for å skrive og arbeidsmåter - etterpå ble det også tid til litt uformell prat med forfatterne og boksignering. Det skal bli interessant å lese alle tre bøkene - et morsomt poeng med islandsk krim kom frem: det er ikke så enkelt som i Norge å skrive ut ifra erfaring og hente ideer fra spesielle kriminal-saker i landet - for det er ikke så mye kriminalitet der! - Landet er blant de som har minst kriminalitet i verden.......kanskje det er en av grunnene til at krim-bøker selger godt på Island også, forfatterne skaper seg en krim-verden som ikke finnes i virkeligheten? (egen betraktning)
Alltid ekstra hyggelig å lese signerte bøker:Her noenbilder fra Bokbadet, (ikke den beste kvaliteten, det var mørkt og jeg brukte ikke blitz):
Hyggelig på Bokbad - Foto:RandiAa©
Sarah N. Melbye intervjuer Jón Óttar Ólafsson - Foto:RandiAa©
Sarah N. Melbye intervjuer Yrsa Sigurðardóttir - Foto:RandiAa©
Mye spennende krim - Foto:RandiAa©
Boksignering - Foto:RandiAa©
Boksignering - Foto:RandiAa©
Boksignering - Foto:RandiAa©
Jeg vandret fornøyd hjem fra Solsiden - tok et par bilder i forbifarten:
Solsiden - Foto:RandiAa©
Solsiden - Foto:RandiAa©
Her er Anita sin fyldige reportasje fra Bokbad-kvelden.

I tillegg til en hyggelig kveld med Bokbad, fikk jeg også gått mine oblogatoriske kilometer den dagen:

6 comments:

 1. Takk for fin kveld Randi. Fine bilder du har tatt. Linker til deg. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, det var riktig hyggelig - ikke så ofte jeg har tid til å gå på slike Bokbad jeg, men det var jo vel verdt tiden.....

   Delete
 2. Trodde du ikke leste så mye krim Randi, tenkte at det gikk i mer seriøse romaner.Ser også at du fikk dine obligatoriske kilometere med duppedittene dine.

  ReplyDelete
 3. Joda, Rolf - jeg tar det som avveksling innimellom ja - mye spennende der.

  ReplyDelete
 4. var på dette bokbadet mandag i Oslo. En fikk lyst til å lese bøkene ja. Håper på flere .

  ReplyDelete
  Replies
  1. Var du det ja, Sissel - håper det var like hyggelig og vellykket som i Trondheim. Interessant å stifte bekjentskap med nye krimforfattere - og med islandske også.

   Delete