Monday, 17 February 2014

Tanker om bok - Siri Pettersen: Odinsbarn

Tittel: Odinsbarn
Forfatter: Siri Pettersen   
Utgivelsesår: 2013
Språk:Bokmål
ISBN/EAN:9788205452541
Serietittel:Ravneringene
Emne:Norrøn mytologi
Genre:Fantasy
Forlag: Gyldendal
Nivå: Ungdom
Antall sider: 621

Fra Forlagets side:

Odinsbarn
Ravneringene 1
Siri Pettersen
Tenk deg å mangle noe alle andre har.
Noe som beviser at du hører til i denne verden.
Noe så viktig at uten det, er du ingenting.
En pest. En myte. Et menneske.

Femten vintre gammel får Hirka vite at hun er et odinsbarn - en halelaus råttenskap fra en annen verden. Foraktet. Fryktet. Og jaget. Hun aner ikke lenger hvem hun er, og noen vil drepe henne for at det skal forbli en hemmelighet. Men det finnes verre ting enn odinsbarn, og Hirka er ikke den eneste skapningen som har brutt gjennom portene...
Odinsbarn er original fantasy på norrøn grunn. Et oppgjør med fremmedfrykt, blind tro og retten eller viljen til å lede. Det er den første av tre bøker om Hirka, i serien Ravneringene.

Siri Pettersen - Foto:Lars Myhren Holand

Om forfatteren Siri Pettersen - Fra Forlagets side:

Siri ble født under nordlyset i 1971, med alvorlig livlig fantasi. Hun har røtter i Finnsnes og Trondhjem, men bor nå i Oslo.

Hennes første bok var laget av bestefars brevpapir fra Trygdekontoret, og festet i ryggen med knappenål. Den handlet om en gråtende prinsesse. Hennes andre bok ble skrinlagt da hun ble gjort oppmerksom på at det ikke fantes midnattsol i Afrika. Så ble hun 18 og det visuelle tok overhånd.

Fantasien motstod talløse angrep fra en uforstandig omverden, og i dag er hun en fremragende ekspert på virkelighetsflukt. Hun boltrer seg skamløst i medier: Design, web, tegneserier, illustrasjon, film og tekst. Alt for en god historie.

I 2002 vant hun Bladkompaniets tegneseriekonkurranse med "Anti-klimaks". Serien sikret henne Sproingprisen som årets nykommer. Hun har også vært tegner til stripeserien "Smelt" og den tekstløse novelleserien "Kråkene".

Til daglig jobber hun som Art Director i Kantega. På si hjelper hun selskaper med design, identitet og visjonsutvikling. Nå har hun endelig oppfyllt drømmen om å skrive en bok i sjangeren "kart på første side."

Akkurat som ravner har Siri hatt den samme kjæresten hele livet. De bor midt i Oslo på grunn av kaffen. Siri er dama i stresslessen innerst i hjørnet på Fuglen kaffebar.

Mine tanker om Odinsbarn:

Da har jeg beveget meg inn på et litterært område som jeg aldri har vært tiltrukket av. Fordi denne var kommet på nominerings-listen til Bokbloggerprisen, Åpen klasse, synes jeg det var rett og rimelig at jeg så litt nærmere på den. Jeg ser også positivt på dette å utvide sin horisont, og prøve å sette seg inn i denne fantasy-genren som virker så tiltrekkende på mange unge. (Man har da barn og barne-barn og det er ikke av veien å se litt på hva som opptar ungdom når de velger litteratur)
Kjedelig lesing var i hvert fall ikke dette - litt uvant, ja - men her var det mange temaer jeg syntes å øyne: Identitets-leting, overgangsrite, fordommer, religiøs tro, "stamme"-feider, rivalisering, utholdenhet og kjærlighet - men aller mest om å finne seg selv, og finne sin plass .
Hovedpersonen vet ikke noe om sin opprinnelse, og forklaringen på at hun er annerledes enn de andre i sitt samfunn - altså haleløs, har "faren" forklart med at ulven har tatt halen - en dag da hun er 15 år kommer mye for en dag og hun konfronteres med kreftene rundt seg på godt og vondt - og at dette er fengslende lesing for ungdom, er ikke vanskelig å forstå - her er vi inne i en eventyrverden hvor gode og onde krefter kjemper mot hverandre - og har man lest denne første eventyrlige fortellingen, må man nok fortsette med de andre som skal komme i serien.
Et friskt språk, med spenning og driv hele veien - og det er jo et interessant univers Siri Pettersen har skapt - her dukker det opp mange spennende figurer, og man skjønner etter hvert hvilke kvaliteter disse skapningene innehar. Interessant er jo også dette at her er det "mennesket" som er fremmedelementet og må kjempe for å eksistere i et fiendtlig samfunn. Her kan det ligge mye symbolikk, og ikke minst vil det være et godt utgangspunkt for diskusjon om man velger å møte ungdom på deres litterære ståsted. (Her tenker jeg ut i fra eget yrke)


Jeg har ikke noen forutsetninger for å "terning-kaste" på denne boken, da jeg egentlig ikke har noe forhold til denne type litteratur - men om jeg prøver å se bort fra at jeg ikke finner så stor glede i å lese romaner innen denne genren, og heller bedømme den ut i fra andre kriterier - anslår jeg terningkast: 4 - 5

Mer om Bokbloggerprisen:

Om prisen i Dagbladets Kultur 
Bokbloggerprisen for 2013 Del 1
Bokbloggerprisen for 2013 Del 2
Bokbloggerprisen for 2013 Del 3

8 comments:

 1. Kjekt å lese en fin og nyansert omtale av denne boken. Jeg er heller ikke en racer på fantasy og måtte gi opp boken for den kjedet meg rett og slett. Jeg kunne se at det er en fin bok, og kjenner meg godt igjen i det du skriver.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vi kjenner jo til det der at smaken er forskjellig - og derfor er det vanskelig å bruke begreper som god/dårlig litteratur. Jeg må ha noe mer realistisk og jordnært - leste eventyr selvsagt som barn, også Alice in Wonderland og Jonathan Swift - Gulliver's Travels - men det var det - Fantasy blir nok aldri mitt valg. Men morsomt å ta en titt på genren uansett.

   Delete
 2. Denne skal jeg lese nøyere etter at jeg selv har lest boka.:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jeg går ikke særlig i detaljer her, Anita - det vrimler av dem, og det er stort "person-galleri" og mye action - jeg leste den nokså raskt - men jeg fikk da et inntrykk av genren nå.

   Delete
 3. Jeg gav opp å lese boka, den fenget rett og slett ikke. Kan i hvertfall ikke stemme i den kategorien når ikke alle bøkene er lest. (mulig det hadde gått lettere med lyd?)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tror ikke den er i lyd, Sissel - tror heller ikke man må ha lest alle for å stemme....(Jeg er fryktelig sta når jeg har begynt på en bok, vet ikke om det er noen jeg har avsluttet før siste side - synes det var greit å sette seg inn i denne genren - var jo litt interessant også da.) - Trodde forresten du var vant med denne genren - Jeg har jo forresten alle Harry Potter i lyd, og ikke lyttet en eneste en - det er i et nøtteskall min holdning til fantasy.

   Delete
 4. Jo, rose-Marie har hørt denne på lydbok. Btw- en bok som ikke fenger meg så mye enda, etter 130 s.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Den er kommet i lyd allerede da....som sagt er det ikke "min type" litteratur, men jeg merket jo at den var godt skrevet, og at den øyensynlig må fenge de som liker den genren.

   Delete