Saturday 1 November 2014

Tanker om film - 12 Years a Slave: filmatisering av Solomon Northups memoarer - Twelve Years a Slave

Originaltittel: 12 Years a Slave
Sjanger: Drama/Biografi
Produksjonsår: 2013
Spilletid: 2 t 14 min
Premiere: 31. januar 2014
Regi: Steve McQueen
Medvirkende: Garret Dillahunt, Chiwetel Ejiofor, Benedict Cumberbatch, Brad Pitt, Sarah Paulson, Paul Giamatti, Michael Fassbender, Paul Dano, Michael Kenneth Williams, Lupita Nyongo


Boken:
Tittel:Tolv år som slave
Forfatter: Solomon Northup i 1853
Original tittel:12 Years a Slave
ISBN: 9788202450533
Forlag: Cappelen Damm
Utgitt: 2014
Sider: 253
Oversetter:Håvard Rem

Mine tanker om 12 Years a Slave - film og bok:

Solomon Northup var født som en  fri, farget mann i  Saratoga, New York. Han var veletablert med kone og barn da han for en stund i 1841 ville jobbe for et sirkus - men der ble han kidnappet og solgt som slave i Louisiana - og han opplevde slaveriets grusomheter og umenneskelighet i sørstatene i 12 år før han ble reddet og gjenforenet med familien sin.
Han ble en dedikert forkjemper for opphevelse av slaveriet i sørstatene, og i 1853 fikk han publisert sine memoarer der han forteller sin utrolige historie. Hans historie er ikke enestående, det var flere som hadde blitt kidnappet på denne måten, men Northup har altså dokumentert dette i en bok. Den fulle tittelen på hans memoarer er:
Narrative of Solomon Northup, citizen of New-York, kidnapped in Washington city in 1841, and rescued in 1853, from a cotton plantation near the Red River in Louisiana.

Illustrasjon i boken til Solomon Northup
Før kidnappingen levde han et vellykket familie-liv med kone og tre små barn,  Elizabeth, Margaret, og Alonzo. Ved siden av arbeidet sitt fikk han også tid til å lese bøker og spille fiolin. Kidnappingen startet med at han ble tilbudt jobb som fiolinist - dopet ned og bundet skjønner han at han har blitt utsatt for kriminelle som tjente på å fange fargete, rømte slaver, eller frie fargete og selge dem til slave-eiere.
Dette ble begynnelsen på Solomons slave-tid på sukker-plantasje og bomulls-plantasje, med pisking og umenneskelig behandling av sadistiske plantasje-eiere..
Filmen er basert på denne sanne historien. Vi følger hans desperate kamp for å overleve og komme seg tilbake til sin familie - han blir utsatt for ufattelig grusomheter, men faktisk også er det glimt av godhet fra uventet hold innimellom.
Dette utholder han i 12 år før en kanadisk slavemotstander blir redningsmannen.
Avisene hadde oppslag om han, så historien hans er  godt dokumentert.

Filmen skildrer dette på en gripende måte - og man blir jo rystet av disse historiene, en skamplett på Amerikas historie, en skamplett for menneskeheten - vi har kanskje sett mange lignende filmer, og lest lignende bøker (Jeg minnes Roots av Alex Haley og filmatiseringen av denne) - men vi har vel bare godt av å bli minnet om dette om og om igjen....
Selv om filmen var gripende og flott laget og har oppnådd priser og det ene med det andre - jeg satt med en følelse av at den tipper noe over i det melodramatiske og sentimentale - litt av realismen blir borte da - men dette står for min subjektive oppfatning. [En film som The Color Purple etter Alice Walkers roman unngikk dette sentimentale preget, og det hadde ikke noe med at handlingen her er i nyere tid, 1930-tallet, det var rasediskriminering (i tillegg til kvinnediskriminering) det dreide seg om her også]
Filmen om Solomon Northup fikk tre Oscar priser, og det fortjente den nok. 

Her noen bilder fra filmen:
 
 

Boken er etter min mening bedre
Jeg gir filmen terningkast: 4


Rose-Marie har en fyldig omtale av filmen
Videoklipp fra filmen:
 

No comments:

Post a Comment