Sunday, 30 November 2014

Tanker om bok - Frank Rosell: En nese for alt - Hunden - Menneskets nyttigste venn


Tittel: En nese for alt - Hunden - menneskets nyttigste venn
Forfatter: Frank Rosell
Utgivelsesår: 2014
Antall sider: 320 sider
1. utgave
ISBN/EAN: 9788205475502
Forlag: Gyldendal
Illustrert


Fra forlagets omtale:

Årets bok for alle hundeelskere !

Med sprudlende fortellerglede, enorm kunnskap og stor kjærlighet har Frank Rosell skrevet den store populærvitenskapelige boken om hunden og dens luktesans.

Det finnes ca. en halv million registrerte hunder i Norge. Hundens nese er 100 000 til hundre millioner ganger mer sensitiv enn vår. Det gjør den firbente til menneskets nyttigste venn. Noen av dem beskytter oss mot kriminelle, smuglere og terrorister. Andre snuser seg frem til savnede mennesker, skremmer opp ryper på fjellet eller oppdager krefttyper på et svært tidlig stadium.

 I denne boka forteller Rosell om beverhundene Mie og Tapas, spekkhoggeravføringshunden Tucker, brunsthunden Elvis og mange flere. Vi får vite hvorfor hunder går rett i skrittet på fremmede, at hunden genetisk er 99,96 prosent ulv, og hvorfor kriminelle som faller for fristelsen å rømme vannveien, bør slutte med det.

Mine tanker om boken:

Jeg har ingen hund for tiden - har hatt en gang - men de fleste av oss er vel på en eller annen måte i kontakt med hunder - vi ser dem stadig, naboer har, venner har, slektninger har. Og jeg har alltid vært interessert i dyre"psykologi", og spesielt hunde-psykologi. (Jeg har psykologi i fag-kretsen min) - Og jeg har lest en del faglitteratur på dyre-psykologi også.
Konrad Zacharias Lorenz (1903-1989) for eksempel var en favoritt når det gjaldt dyre psykologi og adferd hos dyr og fugler, og i "gamle dager" leste jeg alt jeg kom over av bøker han ga ut.(Nobelprisen i fysiologi eller medisin i 1973)
Er redete mit dem Vieh, den Vögeln und den Fischen, 1949 - var en av favorittene i ungdomsårene.  

Men her kom en ny, moderne "hundebok" - spennende lesing!
En nyttig, lærerik og morsom bok for alle som har hund - men også for oss som ikke har det - vi kan ikke unngå å møte en hund en gang i blant.
Boken er oversiktlig og inspirerende skrevet, og har et rikt billed-materiale.

Jeg visste jo at hunden har god luktesans, og at det er med luktesansen en hund ofte kommuniserer  - men her fikk jeg mye lærdom som jeg ikke har vært særlig bevisst på tidligere. Foruten luktesansen og den "anvendelige bruken" av denne - lærer man mye om hundens kropps-språk og adferd gjennom tekst og bilder i denne inholdsrike boken.
Vi blir til fulle klar over at hunden ikke bare er menneskets beste venn, men også et utrolig nytte-"redskap" for oss. Og innholdslisten definerer klart de mange ulike områdene og feltene hunden kan komme til nytte på - og her er det mange typer hunder som omtales. Og det belyses ulike etater og situasjoner der hunden er til god hjelp -

Bokens innhold-liste
Det fokuseres også på at hunden kan "lese" vår sinnstilstand og lukte seg frem til forskjellige sykdommer (diabetes for eksempel)  - Dette er fascinerende å lese om.
Boken har et rikholdig  notat-register for hvert kapittel  (ss.278-310).
Denne boken er så absolutt nyttig og spennende lesing - og en flott gave til alle hunde-eiere....en takk til Gyldendal forlag for leser-eksemplar.

Jeg vurderer boken til et "sterkt" terningkast:5

 

Frank Rosell på TV hos Lindmo       

4 comments:

 1. Denne boka er jeg jo bare nødt til å lese! Din omtale gir meg virkelig lyst til akkurat det! Takk for tipset!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Den var morsom (faktisk spennende) å lese - dette er nok noe alle hunde-eiere "må" lese.

   Delete
 2. Hehe, du sier _jeg_ leser mye forskjellig? Visste ikke at du var interessert i hunder.. Men dette er sikkert en fin bok til hundeieire.:) Ha en fin søndag!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Spennende bok for alle den der, vi møter da stadig på hunder - fin søndag til deg også.

   Delete