Thursday, 16 March 2017

Tanker om bok - Boklansering: I djevelens klør av Jan Boris Stene

I djevelens klør Boklansering 15.03.2017

Jan Boris har skrevet sin andre klassiske kriminalroman - og selvsagt møter vi igjen de to gentlemen vi møtte i hans debut-roman Nådegiveren - Det er dr.Wilberg og etterforsker Falkener som fortsatt har et utmerket samarbeid - i tråd med den "intelligente" kriminal-litteraturen (representert av blant annet Agatha Christie og Arthur Conan Doyle) løser de saker ved hjelp av intelligens, logikk og tankearbeid - og forbrytelsen er ofte knyttet til det mystiske "lukkede rom".
Som debut-romanen kommer også denne ut på Vigmostad-Bjørke forlag.


Omtale fra forlaget:

"Doktor Wilberg reiser påsken 1917 til Fjeldsæter Turisthotel i Bymarka i Trondheim for å samle krefter. Fra første stund råder en uhyggelig stemning blant personalet og gjestene; en kappekledt skikkelse herjer i det tidligere sanatoriet. Det varer ikke lenge før Wilberg blir nødt til å tilkalle sin venn, gentlemansdetektiven Astor Falkener. Like etter at Falkener har ankommet, finner de hotelldirektøren skutt på sitt kontor.

Mange hadde motiv for å ta livet av direktøren, men hvordan greide morderen å unnslippe? Døren til kontoret er låst fra innsiden. En umulighet. Hvis det da ikke er selveste gjenferdet på Fjeldsæter som står bak

Jan Boris Stene er fra Ranheim i Trondheim og arbeider til daglig som lege ved St. Olavs Hospital. Han debuterte i 2015 med den kritikerroste krimromanen Nådegiveren. Boken ble nominert til Maurits Hansen-prisen for beste krimdebut."


Referat fra boklanseringen:

Det var mange som samlet seg til bok-lansering av Jan Boris Stene sin andre roman - I djevelens klør - det er et nytt mysterium som skal løses av "radarparet" Falkener og Wildberg. Det er påske, året er 1917 - og bakteppet er Fjeldsæter Turisthotell i Bymarka i Trondheim. (Jeg har ikke lest romanen enda, men vet i hvert fall at Fjeldsæter Turisthotell står sentralt i handlingen.)
 

Anita og jeg måtte selvsagt også ta del i bok-lanseringen.
Her er noen bildeglimt:
Boklansering i Parkgården - Foto:RandiAa©
Anita i kjent foto-positur ved boksigneringen - Foto:RandiAa©
Og en liten drikkepause innimellom - Foto:RandiAa©
Boklansering med musikk fra sveivegrammofonen - Anno 1917 - Foto:RandiAa©
Underveis ga Jan Boris oss et interessant kåseri med lysbilder og glimt av fordums "storhet" - en liten innføring i Fjeldsæters noble historie  - et staselig hotell og sanatorium bygd i 1899 på 350moh i vakre omgivelser i utkanten av byen, med en praktfull utsikt over byen og omegn.
I tillegg til hotellet, kom det nok en bygning opp senere, "Sporten", og et kapell i 1933 - etter en brann i 1917 flyttet all virksomhet til "Sporten", men dessverre forsvant den bygningen også ved en brann i 1946 - og slik har området ligget som en parkeringsplass for folk som trekker opp i marka til alle årstider.

Gammelt postkort - Foto: Nasjonalbiblioteket
Fjeldsæter - Julekort - Norsk Folkemuseum
Men bok-lanseringen foregår ikke på Fjeldsæter, for det eksisterer jo ikke lengre - men vi er i et område av byen som Jan Boris også brukte i sin forrige roman - området rundt Vår Frues kirke - i Trondheim Befalsforenings ærverdige lokaler som ligger i den verneverdige Parkgården (fra midten av 1700-tallet opprinnelig) - (Et sted jeg vet min farfar frekventerte titt og ofte)
Trondheim Befalsforening - Stedet for boklanseringen
Noen flere glimt fra boklanseringen:
Boksignering - Jan Boris's "rakkerunger" var også med på boklanseringen - alder 3 - 7 år - Foto:RandiAa©
Det var et flott gammelt klenodium Jan Boris hadde fått tak i - Foto:RandiAa©
Jan Boris og forlegger redaktør Alexander Opsal - Foto:RandiAa©
Jan Boris leser fra "I djevelens klør" - Foto:RandiAa©
Det var god tid for mingling - med boksnakk og muntre historier - jeg møtte flere kjente, både slekt og venner, og til og med tidligere elever  - nå ser jeg frem til å lese romanen - og Jan Boris sier at han allerede er i gang med bok tre - her går det visst litt i kronologisk rekkefølge i første halvdel av 1900-tallet.

Tillegg: 
Jan Boris sin blogg 
Anitas referat fra boklanseringen i tekst og bilder 

  Boklansering av Nådegiveren - Jan Boris Stene
  Min omtale av Nådegiveren - Jan Boris Stene
  Boklansering av I djevelens klør - Jan Boris Stene
  Boklansering av Lucifers fall - Jan Boris Stene

   3 comments:

   1. Flott referat Randi.:) Det var en hyggelig kveld. Gleder meg til å lese boka:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, vi har vært på mange fine boklanserings-treff vi Anita - og det er morsomt med kjente Trondheims-steder som bakteppe i romaner.....

     Delete
    2. Ja, det er sant, og det er spesielt med Trondheimsbaserte bøker. Linker til deg.:)

     Delete