Monday 13 March 2017

Tanker om bok - John Hart: Syndenes forlatelse - møte med forfatteren på Moholt bibliotek

John Hart på Moholt bibliotek - Foto:RandiAa©
Hyggelig og interessant besøk på Moholt, mitt lokale bibliotek i dag - John Hart - Jeg ble kjent med bøkene hans i 2010 og min favoritt er Det siste barnet. Morsomt, da jeg nevnte det for han i dag, sa han at det også var hans egen favoritt - og at det faktisk kommer en oppfølger til denne om ikke så lenge - The Hush, kommer neste vår - og jeg tror han avslørte at guttene fra Det siste barnet vil vi møte igjen i en voksen fase av livet deres.....

Fra Font forlag
John Harts romaner på norsk - Font forlag:
Fra Font forlag
Nå har mange ventet noen år på hans siste bok - her er den - Syndenes forlatelse på norsk - Redemption Road på engelsk:
John Hart på Moholt bibliotek - Foto:RandiAa©
Romanene hans er gitt ut på Font forlag - i tillegg til papirutgavene, har jeg benyttet lydbøker fra Lydbokforlaget.
Den siste - Syndenes forlatelse - fikk jeg fra Lydbokforlaget rett før jeg dro for å møte Hart, den ligger klar på min iPhone for lytting.
Hart er en populær forfatter i Norge, rundt 200000 av bøkene hans er solgt her.
På Moholt bibliotek i dag ble stunden med han veldig privat og uformell - han fortalte villig om sin oppvekst - født i North Carolina 1965, om utdannelsen sin og jobber han hadde før han "brente noen broer" og ble forfatter på heltid. Bakgrunnen hans var et litteratur studium i fransk og jusstudier. Han hadde prøvd seg som jurist, og som regnskapsfører og aksjemegler.
Han fortalte også om støtten han fikk fra sin kone og andre i familien da han vendte et "sikkert yrke" ryggen og virkelig bestemte seg for at det var forfatter-yrket han skulle ta inn på. Det var ikke gjort over natten, men han fant også en forlags-agent som hadde troen på han. Han sier selv:"Jeg har jobbet i bank, som aksjemekler og som advokat. Jeg har også brukt mye tid på å pusse båter i Carolina, stelle helikoptre i Alaska og skjenke fatøl på en pub i London. Jeg tror jeg likte den siste jobben best. Min eneste virkelige drøm har vært å skrive godt."
Forfatterens web-side.
 

Bøkene hans har god oversettelse til norsk av Christian Rugstad (den første: Løgnenes konge er oversatt av Kjersti Velsand) , men jeg har også lest de på engelsk:
 •  2006 The King of Lies
 •  2007 Down River
 •  2009 The Last Child
 •  2011 Iron House
 •  2016 Redemption Road (ikke lest enda)
Jeg fikk også ganske utdypende svar på de spørsmålene jeg stilte forfatteren - blant annet om han hadde hatt noe nytte av sin utdannelse og virke som jurist - og det hadde han nok uten tvil, spesielt i dette med å møte ulike mennesketyper på godt og ondt, og i et forsøk på å forstå motivasjonen for kriminelle handlinger og de menneskelige drivkreftene. På spørsmålet om han drev mye "research" under skrivingen, svarte han "helst ikke" - han var jo opptatt av menneskesinnet og de ulike mennesketypene - så hans "research" ble på et annet plan - (vi ble forresten "enige om" at research ikke behøvde å bety og gå ut i feltene for å sjekke fakta - det er lett å surfe frem det man trenger på nettet i dag.)
Boksigneringer og mer uformell prat med forfatteren ble det også tid til.
 

Nå gleder jeg meg til å starte på denne siste boken hans - Syndenes forlatelse - Jeg synes John Harts romaner gir noe mer enn bare lett "krim-underholdning" - forfatteren viser menneskekunnskap og bøkene har høy litterær kvalitet.

Det er motiverende for lesegleden når man har møtt forfatteren - så en takk for arrangementet i dag - til Font forlag, og til mitt kjære lokale Moholt bibliotek.

Møte med John Hart på Moholt bibliotek - Foto ved Silje fra Font forlag
Bokblogger-venn Tine møtte John Hart i Bergen for et par dage siden
Og Anita var på Litterært måltid med John Hart


12 comments:

 1. Så gøy å se at du også har vært å hørt på John Hart, han sjarmerte publikum i Bergen på lørdag. Skal si dere kledde hverandre, jeg er aldri tøff nok til å be noen ta bilde av meg sammen med forfatteren :)

  ReplyDelete
 2. Ja, det var et hyggelig og uformelt møte. Nå skal jeg straks begynne på boken - har ørlite igjen på Selfies - den går jo helt over stokk og stein.

  ReplyDelete
 3. Så kjekt å lesa om ditt møte med John Hart. Eg likar bøkene hans godt, og Det siste barnet gjorde verkeleg inntrykk. At han kjem med ein oppfølgjar til denne var ei gledeleg overrasking.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk for kommentar, Berit - jeg er spent på denne siste nå ja. Hittil har jeg likt Det siste barnet best, forresten.
   (PS. Flott bok-blogg du har)

   Delete
 4. Så fint forfattermøte du har hatt! Og så fint bilde av dere! Jeg har ikke lest noe av han, så nå må jeg låne meg en bok. Søkte på eBokBib, men der var det ingen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, du skulle ha vært der Åslaug - veldig hyggelig forfatter - skriver godt også. Den beste jeg har lest av han hittil er Det siste barnet, anbefaler den - og det var morsomt å høre at det kommer en oppfølger til neste vår.

   Delete
 5. Bra referat Randi og artig bilde av dere.:) Jeg møtte ham i kveld på Almas, og det var veldig trivelig. God sørstatsmat, trivelig bokbad, hyggelig at han hilste på oss alle og slo av en personlig prat, selfies og signering etterpå.. Leste Syndenes forlatelse på Kreta i høst, og den var kjempebra. Etterpå leste jeg Det siste barnet, nå leser jeg Ved elven, som han snakket veldig mye om i kveld.
  Blogger senere i uka, er midt i flytting vet du, men har kommet meg inn på Lilleby nå, Har vasking igjen på Risvollan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Takk, Anita - du rekker både det ene og det andre. (Skal du på lanseringen i morgen?) - Flytting er strevsomt ja, du får passe på å senke skuldrene. Lykke til.

   Delete
  2. Ja, jeg skal på lanseringen i morgen. Må få med seg det, vettu. Å komme i orden i leiligheten får ta den tiden det trenger..;) Vi ses!

   Delete
  3. Nei da, - alt går med en bra plan.:)

   Delete