Sunday, 21 May 2017

Tanker om bok - Boklansering med Sild og Singsaker på Baklandet Skydsstation: Avgrunnsblikk av Jørgen Brekke


Baklandet Skydsstation - Sild og Singsaker - Bokfeiring - Foto:RandiAa©
Det har vært boklansering flere dager til ende - i hvert fall ble det tre festdager på rad i vakre mai-dager - etter feiringen av 17.mai ble det Boklansering på Litteraturhuset 18 mai, etterfulgt av festivitas på Baklandet Skydsstation - Sild og Singsaker var mottoet.
Denne mai-dagen var riktig sommerlig og varm, vi startet festen på ettermiddagen - og fordi Anita -  som alltid er "programklar"  - hadde bestilt bord på forhånd - kunne jeg ta meg tid til å fotografere litt ute, før jeg gikk inn (til noe dårlig foto-lys).
Rett ovenfor den gamle Skydsstation stod staselige Fritillaria Imperialis og blomstret, og rett over på den andre siden av Nidelven laå Nidarosdomen litt skjult bak vår-grønt løvverk:
Fritillaria imperialis utenfor Skydsstasjonen - Foto:RandiAa©
På andre siden av Nidelven ligger katedralen - Foto:RandiAa©
Det var sannelig bra vi hadde bestilt bord - bok-glade  mennesker strømmet inn etter hvert - vi hadde en stol ledig for forfatter-venn Roar også - han er alltid velkommen.
Mat og drikke smakte fortreffelig -Silderettene smakte utmerket (konstaterte Pål), og det gjorde virkelig Fiskesuppen også - smaken ble ekstra god med et par glass hvitvin til.
Det feires  - Foto:Anita
Det feires - Foto:RandiAa©
Sild ofg Singsaker - Vi spiste i flere timer - Foto:RandiAa©
Fiskesuppen her er himmelsk - en favoritt-rett
Et godt stykke ut i måltidet ble vi underholdt av bok-samtalen mellom forlagssjef Sarah N. Melbye og forfatter Jørgen Brekke  - det ble mye latter og munterhet i det gamle huset på Bakklandet.
Sarah N. Melbye - Jørgen Brekke - Foto:RandiAa©
Vi deltok også i Singsaker quiz med Marianne Karlsen - den skapte  stor entusiasme og en god del munterhet - vi var en gruppe på fire, som samarbeidet godt og måtte vel si oss fornøyd med 21 poeng av 25 oppnåelige - vi hadde vel "omtrent" 23 poeng inne, så med litt trening gjør vi det bedre neste gang.
Her er noen bildeglimt fra det feiende flotte lanserings-arrangementet på Baklandet Skydsstation - folk hygget seg stort overalt i huset:

Sild og Singsaker - Baklandet Skydsstation - Foto:RandiAa©
Sild og Singsaker - Baklandet Skydsstation - Foto:RandiAa©
Sild og Singsaker - Baklandet Skydsstation - Foto:RandiAa©
Sild og Singsaker - Baklandet Skydsstation - Foto:RandiAa©
Sild og Singsaker - Baklandet Skydsstation - Foto:RandiAa©
 Munter utsikt var det fra Hjerterommet også - Foto:RandiAa©
Det var en alle tiders flott Bokfeiring - og hvordan var så boken? Snart ferdig-lest nå - jeg liker den veldig godt - bokomtale kommer senere.

Her er noen flere bilder fra Boklanseringen 18. og 19. mai 2017 - Mitt Flickr-album

Og her er et lite referat fra Boklanseringen av Avgrunnsblikk i Litteratur-huset 18.mai

Anita i Artemisias verden har også referat fra boklanseringen.

Thursday, 18 May 2017

Tanker om bok - Boklansering i Litteraturhuset Trondheim: Avgrunnsblikk av Jørgen Brekke

Jørgen Brekke leser fra Avgrunnsblikk - Foto:RandiAa©
Her er informasjonen fra Facebook om boklansering av Avgrunnsblikk - utgitt på Juritzen forlag:
Inspirerende boklansering i Litteraturhuset.  Anita og jeg var selvsagt interesserte tilhørere - blant mange andre bokelskere....
Uten å røpe for mye av et spennende plot i Jørgen Brekkes siste kriminal-roman med politietterforsker Odd Singsaker, ledet Ørjan Greiff Johnsen et bokbad med humor og kloke spørsmål og stikkord. Det var tydelig at "bokbaderen" trigget til de "rette" svarene fra Brekke - her fikk vi vite litt av hvert om arbeidsmåter, research, hovedpersoner og fremtidige bøker.
Jeg er godt i gang med å lese boken - og dette er både spennende og interessant lesing - for en som er innfødt Trondhjemmer er  dette  spesielt fengslende lesing - "bokbaderen" fikk et slags løfte om at Trondheims-settingen ville fortsette i fremtidige  krimromaner fra Brekke.
Vi beveger oss i tre "tids-soner" 1997 - 2009 - 2016 i denne romanen, og det fungerer overraskende bra.

Her er noen glimt fra kveldens bokbad:
Bokbad: Ørjan Greiff Johnsen og Jørgen Brekke - Foto:RandiAa©
Bokbad: Ørjan Greiff Johnsen og Jørgen Brekke - Foto:RandiAa©
Jørgen Brekke ga oss et godt innblikk i sitt forfatterskap - Foto:RandiAa©
Anita liker seg godt på boklanseringer og jeg slår ofte følge med henne - Foto:RandiAa©
I morgen 19.mai fortsetter bokfesten på helten Odd Singsaker sin stamkneipe Baklandet Skydsstation. Her blir det Sild, øl, akevitt og et nytt bokbad med Sarah Natasha Melbye og forfatteren.
Baklandet Skydsstation - Foto:RandiAa©
Mer om boken når den er ferdiglest......

Her er mitt album på Flickr fra de to dagene med lansering av Avgrunnsblikk:

Anita i Artemisias verden har også referat fra boklanseringen


Flere omtaler her:  
Boklansering av Paradisplaneten 
Doktor Fredrikis kabinett 
Litterær hagefest i Adrianstua
Menneskehunger

 

Saturday, 13 May 2017

Tanker om bok - Niels Fredrik Dahl: Dette er et stille sted - Dikt 1995-2017

Bok-cover : Exil Design -  Bokfoto arrangert - Foto:RandiAa©
Dette er et stille sted - Dikt 1995-2017 av Niels Fredrik Dahl - Kjekt å fylle 60 og feire med en utgivelse av hans siste tre diktsamlinger i ett verk. 

Tittel: Dette er et stille sted
Forfatter: Niels Fredrik Dahl
Format: Innbundet
Utgivelsesår: 2017
Forlag: Oktober
Språk:Bokmål
ISBN9788249517954
Dikt
Antall sider: 188


(Lesereksemplar fra Oktober forlag)

Om forfatteren på Oktober forlags side.
Niels Fredrik Dahl - Foto: Pål Rødahl

Mine tanker om Dette er et stille sted:

En fin samling av Dahls dikt fra 1995 til 2017 kom nylig ut nå til forfatterens 60-års dag. Den er tilegnet barna Hanna, Dagny og Kasper og inkluderer Antecedentia fra 1995, Min tredje muskel fra 1999 og Vi har aldri vært her før fra 2011 - i tillegg kommer et nyskrevet langt dikt fra 2017: Hvordan klare seg (s.169-174) - Rune Christiansen har skrevet et etterord (s.177-187
Niels Fredrik Dahl reflekterer over livet og realitetene i tilværelsen ved å uttrykke det han ser og opplever gjennom dikt. Han kan nok skrive prosa også - både noveller og romaner, men jeg synes det er gjennom diktene hans livserfaring og refleksjoner kommer sterkest frem.

Tittelen "Dette er et stille sted" er velvalgt og treffende - her føler man at poeten Dahl slår fast at når han skriver dikt er han "der" - og "stedet" handler vel mer om å gå inn i seg selv og lytte til sitt eget tankespinn - enn en fysisk stille sitteplass - den lille gutten (Niels) på bok-coveret ser også ut til å være på sitt indre stille sted der han sitter på trappehellen.

Refleksjonene til Niels Fredrik Dahl går langt utover egen hverdag - han er sterkt opptatt av urettferdighetene i verden, kontrastene mellom mennesker som er begunstiget fra fødselen ved å være født på "riktig" sted på kloden og mennesker som tilfeldigvis fødes inn i verdens fattigdom og skyggesider.
Men Dahl gir også rom for det positive, og vakre i diktene sine  - diktsamlingen Vi har aldri vært her før er en markant ode til kjærligheten - (jeg husker jeg ble veldig grepet av den vare stemningen av fred og lykke og nærhet som gjennomsyret denne.)

Her er noen glimt inn i bokens poesi -
Første delen er diktsamlingen Antecedentia (s.9-63). Den kom ut for 22 år siden (1995) - selve tittelen gir oss en pekepinn om det sentrale tema her -  det latinske ordet betyr noe som har skjedd tidligere, det som ligger i fortiden - og de første strofene gir en fin innledning til "det forgangne" :
......."Du sitter med en gammel globus i fanget. Du lar den snurre og stopper den med pekefingeren. Lar den snurre og stoppe. Utdatert, kuriøs, med forlorne grenser, fortapte stedsnavn, det forutgående, en eller annen verden". (s.11)
Ja, mye er i endring - kloden også, og menneskene....
Det skjer ting i verden, og ikke alle bryr seg om det som skjer - den rike Howard Hughes, for eksempel er nokså uberørt av det katastrofale jordskjelvet i Managuas, Nicaragua 1972: "Byen hviler på sju revner i jorda og hver gang jeg forsøker å tenke på deg og meg faller bilder fra veggene blodet ned i føttene på enda en syk millionær uten tanke på de døende."(s.13)  (Hughes var gjest hos diktatoren Somoza i 1972)

I denne diktsamlingen er det en blanding av verdens-begivenheter og egne personlige kjærlighets-opplevelser og lengsler: "I går hentet jeg ut en boks med iskrem fra fryseren. Det hadde dannet seg et frostlag som minnet om gammel snø på lokket. Jeg ripet i det med tommelfingerneglen og tenkte på henne"(s.27)

Niels Fredrik Dahl har sin egen rytmiske poesi-stil, her er ikke tradisjonelle diktlinjer med rim og verselinjer - men det er i høyeste grad stemning, rytme og metaforer - det er små epistler, og på de korte diktene på hver side av denne diktsamlingen fra 1995, er det nesten som vi leser en liten novelle inn i de få linjene......

Den andre diktsamlingen som er inkludert er Min tredje muskel fra 1999 (s. 63-120).  Den er ny for meg.
"Jeg sa: jeg har én muskel hjerte
Jeg har to muskler: leppene
Jeg har tre muskler: bli hos meg" (s.90)


Den starter nokså rystende og surrealistisk i året 1258 da mogul-høvdingen Hulagu Kahn erobrer Bagdad
Det var blodsutgydelser, massakrer og terror - Dahl dikter om forhandlingene mellom disse to "storhetene" - både mogul-høvdingen Hulagu og den rådende kalif ønsker begge å bli husket, å bli stående i tiden.
Og diktene går videre inn i moderne tid med krig og ødeleggelse, det er revolusjoner, det er hjemløshet og en apokalyptisk, kaotisk stemning i størstedelen av diktsamlingen Min tredje muskel ...... når kistene senkes, når historien skrives (s.77) - denne diktsamlingen er rett og slett rystende.
Niels Fredrik Dahl bruker også den revolusjonære forfatteren Vladimir Majakovskij sitt tragiske liv, kjærlighetssorg og selvmord i diktene her (s.84-97)
Det virker nesten som Dahl i denne diktsamlingen er inspirert av Majakovskijs futurisme, som betegnes i Store Norske Leksikon som: "original, dynamisk stil, full av overraskende metaforer, ofte utviklet til fantastiske, groteske bilder og dristige rim og rytmer som bryter med tradisjonelle rimregler og metra"
 

Fra tragedien rundt den russiske revolusjonære hopper han til et avisoppslag med massemorderen Thomas Quick
Dette er et stille sted - s.101
Jeg følte at hele denne samlingen fra 1999 ga meg sterke assosiasjoner til Allen Ginsberg  (hans "Howl and Other Poems" ble behørig studert for mange år siden i studietiden)

Dette var bare et kort lite glimt inn i denne urovekkende "Min tredje muskel"- samlingen fra 1999

Den tredje diktsamlingen Vi har aldri vært her før  fra 2011 - min favoritt (s.123-166), har jeg omtalt tidligere. Han skriver om kjærlighet og nærhet på en intens og personlig måte. Det handlet om å stå undrende overfor kjærligheten, lykken, lengselen - en reise inn i noe spennende og dristig - vakre, patetiske ord om kjærligheten....
 

Til slutt kommer et nytt, enkeltstående dikt fra 2017: Hvordan klare seg selv (s.169-174)
Et vakkert kjærlighetsdikt - jeg tolket det som lengselen etter å komme nær hverandre - å forstå hverandre:
"og det    skal være mulig å lese og forstå hva det vil si å være deg, være meg, være med deg, med meg".....(s.171)
 

Etterordet til Rune Christiansen (s.177-187) har overskriften "...og av og til kan jeg tro jeg er helt alene" - om Niels Fredrik Dahls poesi.
Christiansen starter med å fortelle en "anekdote" fra det virkelige liv - da han anbefalte Niels Fredrik Dahls diktbøker i en bokhandel i Bristol - "Helt spontant meldte jeg at de diktbøkene jeg hadde hatt størst glede av å lese, var Niels Fredrik Dahls Antecedentia (1995) og Min tredje muskel (1999)" (s.177)
Jeg skal ikke gjengi her hva Christiansen sier om Niels Fredrik Dahls poesi, men i korthet kan jeg si at han gir en fin innføring og omtale av diktningen til Dahl.
Niels Fredrik Dahls dikt er spesielle og skaper undring hos meg - noen ganger skaper de en uro-følelse, mens kjærlighets-diktene hans skaper en slags fredelig harmoni. For å si det på en dekkende, men klisjeaktig måte: diktene til Niels Fredrik Dahl rører virkelig strenger hos meg

Les selv og bli berørt - Jeg gir denne samlingen terningkast 5


Mine omtaler:
Vi har aldri vært her før - 2011
Dette er et stille sted - 2017 
Mor om natten - 2017

Friday, 5 May 2017

Tanker om bok - Johan Kaggestad: Gå! Verdens beste mosjon

Bok-Cover i det fri - Foto:RandiAa©
Motiverende, inspirerende, morsom og utrolig lærerik. Der fant jeg boken som virkelig traff meg hjemme….

Tittel: Gå! Verdens beste mosjon
Forfatter: Johan Kaggestad
Forlag: Kagge
ISBN: 9788248916451
Utgitt: 2017
Innbundet: Innbundet
Språk: Bokmål
Illustrert
Antall sider: 240

(Leser-eksemplar)

Omtale fra forlaget: 

Bokens cover-bakside

 

Om forfatteren fra forlagets side:
Johan Kaggestad er ekspertkommentator på TV 2 og en av Norges mest kjente idrettstrenere. Som landslagstrener i friidrett ble det 13 medaljer i OL, VM og EM. Han var også personlig trener for stjerner som Grete Waitz og Ingrid Kristiansen. Han er en pionér innen å bruke fysisk trening som en del av behandlingen av psykiatriske pasienter. Kaggestad har selv vært aktiv idrettsutøver. I dag er hans beste form for mosjon å gå.
 

Mer om Johan Kaggestad
Kom i form med Johan Kaggestad

Mine tanker om "Gå! – Verdens beste mosjon" :

Motiverende, inspirerende, morsom og utrolig lærerik. Der fant jeg boken som virkelig traff meg hjemme….
Jeg fikk bekreftet det jeg har følt på kroppen i mange, mange år – gå ER verdens beste mosjon.
Her er boken for meg og alle gå-elskere. Og for ikke å snakke om de som ikke har begynt å gå enda: Les denne og bli overbevist og motivert.
Jeg har drevet utstrakt gåing i mange år - 10-20km daglig - Og her kom boken som virkelig bekrefter at jeg er på rett vei. Jeg har nettopp begynt å lese denne, og ser ar jeg vil nyte hver eneste side – og vende tilbake til den for å styrke motivasjonen om det trengs.
Boken i seg selv gir motivasjon og kunnskap nok. Andre motivasjonsfaktorer jeg har brukt er lydbok på øret. Programmet Runkeeper som motiverer deg underveis og gir deg egne ”tall” å konkurrere mot. Og i senere år har jeg brukt aktivitets-armbånd – nå går jeg med Fitbit Charge 2
Bokens innholdsliste med mange spennende temaer:



Kaggestad gir oss i denne boken en nyttig, morsom og motiverende  innføring i en enkel og effektiv treningsform som passer for de fleste som kan bevege seg på beina. Han slår et slag for at vi skal bevege oss mer og bli gladere og friskere både kroppslig og mentalt. Vi trenger ikke være en del av elite-idretten eller gå på dyre trenings-senter for å oppnå god effekt for kroppen vår. Det enkle er ofte det beste, sier Kaggestad.
I bokens innledning forteller han hvordan han selv ble en ”overbevist” gåer.
Jeg er helt enig med Kaggestad når han fremhever at man må sette seg konkrete mål, og gjøre litt ”sport” ut av det å registrere aktivitetene – selv har jeg gjort det i mange år, og jeg konkurrerer helst med meg selv – det er morsomt å slå gårsdagens distanse eller max-puls osv. Noen ganger er det positivt å gå sammen noen og konkurrere litt med venner i bakkene også. ”For noen kan det hjelpe på motivasjonen å trene sammen. Dørstokkmila kan bli lettere å forsere når du vet at en venninne eller kamerat står klar til å mosjonere sammen med deg” (boken s. 53) – Selv trener jeg som oftest alene, men en gang i uken (noen ganger to) er jeg sammen en liten trenings-gjeng, da trener vi intervaller.
Treningslæren vi finner på side 157-179 synes jeg var midt i blinken, akkurat passe med teori, gode råd og instruktive illustrasjoner. (Trenger du mer litteratur, har boken en fyldig liste på side 238-240) - Boken har  mange fine natur- og tur-bilder innimellom teksten.

En av bokens mange illustrasjoner - Kaggestad i gå-modus (s.232)
Dette er en bok til å bli både klok, frisk og glad av – Anbefales
Terningkast:5 


Jeg elsker å gå, og blir ikke mindre glad i gåing etter denne boken - noen glimt av min "gåing" - Bilde 1:En dag i april 2017 - 23.14km, Bilde 2: ett års gåing - 401mil, Bilde 3: riktige sko er viktig, det går med en del skopar i året, ellers er ikke sporten særlig kostbar:
Min Fitbit Charge 2 - 30.april 2017 - 23.14km
Ett års gåing: 401mil

Riktige sko er viktig - Foto:RandiAa©