Tuesday 5 January 2021

Tanker om bok - Selma Lagerlöf: Fire julefortellinger

Fire julefortellinger - arrangert foto - Foto:RandiAa©
En julegave som skapte julestemning
 
Tittel: Fire Julefortellinge
Forfatter: Selma Lagerlöf
Oversettere: William Heinesen, Carl Sundby, Jo Tenfjord
Forlag: Heinesen forlag
Utgivelsesår: 2017
ISBN13: 9788281770669
Genre: Klassisk litteratur
Språk: Bokmål
Utgave 1
Fire julefortellinger - arrangert foto - Foto:RandiAa©
Julestemning ga denne fine, lille julegaven fra venninne Elisabeth i år, julen 2020. Den var nok valgt med omhu, og traff mitt leseglade hjerte - og tenk jeg hadde ikke disse fortellingene fra før. (En julegjest var den eneste jeg kjente til, for den var tatt med i årets Juleroser.)
I romjulen fikk jeg lest alle - og de bør nok bli en tradisjon blant "jule-litteraturen" min. Kortet som fulgte med var nesten en liten julegave i tillegg - selvlaget selvsagt av den kreative Elisabeth - teksten rundt kortet sier: "Nå som vi legger dette prøvelsens år 2020 bak oss, ser vi med optimistisk forventning på 2021 og mange nye kaffetreff!":

Om forfatteren:

Selma Lagerlöf (1848–1850)debuterte med Gösta Berlings saga i 1891, og fikk Nobelprisen i litteratur i 1909, som den første kvinnelige -
hun var også første kvinnelige medlem av Svenska Akademien.
Mer om henne i Wikipedia.

Mine tanker om Fire Julefortellinger:

Julefortellingene ligger i en liten eske, fire små bøker med antall sider fra 15 til 34:  Legenden om julerosene, En julegjest, Den hellige natten og Fred på jorden - innholdet egner seg godt for høytlesing, og både barn og voksne kan ha glede av disse. Det er varme,menneskelige historier som setter kjærlighet i sentrum. Her er et kort innblikk i hver av historiene.
I Legenden om julerosene står tro og respekten for mennesket i sentrum. Julerosen - Helleborus niger - forbindes gjerne med julebudskapet, fordi den kan dukke opp når vinteren er på det mørkeste, den sprenger seg opp gjennom snøen her hos meg - og gir håp om liv, lys og vår. Jeg har skrevet litt om blomsten her.
En av mine Helleborus niger - Julerose - Foto:RandiAa©
Litt mystikk omgir den seg med, slik også i denne legenden. Vi følger den kloke abbed Hans på besøk hos røverne i Göingeskogen en julenatt. Munken har reist av sted med sin mistroiske klosterbror for å se en hage som ifølge den hovmodige og påståelige røvermoren skal blomstre midt i vinterskogen for å feire Jesu fødselstime. Forhistorien var at røvermoren med ungene hadde trengt seg inn på klostereiendommen og kommet i klammeri med munker der.  Abbed Hans ble tilkalt og ordner opp - røvermor beundrer urtehagen i klosteret, men hevder at hennes hage er mye vakrere.
Avtalen ble at abbed Hans og en annen munk skulle få komme og se den - abbed Hans får i stand en avtale med erkebiskopen om at røverfaren og familien skulle slippe straff for ugjerningene sine på visse betingelser, erkebiskopen sier:...den dagen du kan sende meg en blomst fra julehagen i Götingeskogen, skal jeg gi deg fribrev for alle de fredløse du ber for (s.15 i Legenden om julerosene). Slik hadde det seg at abbed Hans drar til skogen på julaften, og her skjer det mystiske ting - hvordan det går videre, skal ikke avsløres her. Men vi finner en fin moral i dette - alle har livets rett og bør respekteres, man må ha troen på mennesket og ikke utstøte noen - man må møte hverandre med kjærlighet og varme og ikke vold og avvising.
En julegjest er en tankevekkende fortelling som handler om å inkludere alle, ikke utestenge noen - like aktuell til alle tider. Alle fortjener litt varme i livet, omsorg og kjærlighet, til og med en "ufyselig drukkenbolt". Vi er alle verdifulle mennesker.
Og husmoren på den fine herregården Lövdala viste at "der det er hjerterom, er det også husrom" - her handler det om medmenneskelighet, det var også plass for den gamle drukkenbolten Ruster som ingen ville feire jul sammen med, men husmoren på Lövdala fulgte sin samvittighet og sier:"…..når Vår Herre turte å sette et lite barn, som var hans egen sønn, inn blant oss syndere, så tør vel jeg også la mine små barn forsøke å redde et menneske."(s.20) - og slik ble Ruster inkludert i et fellesskap, nytte for seg kunne han også gjøre. Ja, det er ikke vanskelig å se aktualiteten av denne historien - Ruster ble sluppet inn i varmen ved juletider, det er så mange som burde slippe inn i varmen, ikke bare ved juletider.....
Den hellige natten - dette er den siste og korteste av historiene, og den mest personlige. Vi får et bilde av Selma og hennes farmor - da Selma var riktig liten var hun ikke med i kirken julaften, men farmoren fortalte henne historien om hyrdene og englene og et uskyldig barn - det var farmorens spesielle utgave av julebudskapet, fortalt i trygge omgivelser i sofaen på farmorens værelse - og farmoren avsluttet med å si "Og alt det jeg har fortalt, er like sant som at jeg ser deg og du ser meg."(s.15) Dette er en fin liten fortelling om å ha et åpent sinn. (Slik var det i hvert fall jeg tolket historien)
Fred på jorden er også en fortelling med et sterkt budskap - hvem ønsker vel ikke fred på jord - det har mennesker gjort til alle tider.
Men hvordan kan man vente fred på jord, når man ikke en gang kan holde fred med sine nærmeste? Når hevntanker og smålighet og menneskenes onde vilje får overtaket og overskygger Guds nåde og barmhjertighet.
Handlingen her utspilles også på selve julekvelden, en uventet gjest kommer, en grå og fattigslig kvinne, datteren i huset kjenner henne igjen. Helgefreden blir satt på spill. Urd heter kvinnen - og hennes relasjon til familien? Det finner du ut ved å lese fortellingen. Denne historien syntes jeg var ganske spennende - og mange barn vil nok like den. - Familien Urd er kommet til mener i hvert fall at de har noe å hevne,eller er det noe som heter tilgivelse - og hva kommer man nærmere freden ved - hevn eller tilgivelse. (Historiens slutt er litt åpen....den kan også leses som en "lignelse")
 
Konklusjon: verden i dag er så kald og vanskelig for mange at man har behov for å dukke ned i slike varme fortellinger av og til - julestemning og godhets-følelse skaper de i hvert fall. Og kanskje de gode følelsene kan fortsette litt utover resten av året, og føre til noen gode handlinger også......

Terningkast:5
 


8 comments:

  1. Herlig omtale Randi! Det er ikke så lenge siden jeg leste Selma L. og fryder meg over hver gang jeg leser om henne, eller det hun har gitt ut. Takk for at du deler den flotte julepresangen med os :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk skal du ha, Tine. Selma Lagerlöf er en interessant dame - en markant klassiker innen litteraturen. Hun burde vært mer lest i vår tid, synes jeg. Hun finnes heldigvis i lyd også nå.

      Delete
  2. Så fin en gave.:)
    Disse fortellingene skal jeg huske å få tak i en dag.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, veldig fine til gave disse - tror de har blitt gitt ut i nye opplag flere år på rad i god tid før jul. Et lite spesielt forlag som ikke har så mange utgivelser, men satser på litt helt spesielle publikasjoner, tror jeg.

      Delete
  3. Så koselig gave! Jeg har faktisk ikke lest julefortellinger av Selma Lagerløf, så dette kan bli et julegaveønske for neste år. Fin omtale, som vanlig.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takk Åslaug - riktig en klassiker dette, eller fire sådanne. Passer også for barn, de vil nok tolke det på sin egen måte.

      Delete
  4. Eg kjøpte inn fleire av dei små eskene. Veldig kjekk gåve å gje bort. Selma Lagerløf sine julefortellingar har eg tor glede av. KJekk bokmelding.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det var lurt - jeg pleier også å samle et lite lager av slike "skatter" som kan passe til enhver anledning.

      Delete